Złożenie pozwu o eksmisję.

Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekłada się to na konkretne działania.
Widząc to chcę złożyć pozew lecz czy po upływie miesiąca od wygaśnięcia umowy pisemnej jest to możliwe i jakie są alternatywy?
anonim cytuj
22-10-2023
Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal.

Co z umową na podstawie której zamieszkali? Nakazać, to może sąd, ale nie ty. Tym bardziej, że prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.
Co z umową na podstawie której zamieszkali?

Ku mojej wiedzy pełnomocnik od początku zawarł umowę ustną. Oboje nie zamieszkali w tym samym czasie.
prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.

Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

anonim cytuj
22-10-2023
zawarł umowę ustną.

Umowa ustna najmu/użyczenia ma taką samą moc prawną jak pisemna. Więc pytanie nadal aktualne. W zasadzie na twój post nikt nie powinien odpowiadać gdyż opis jest nieprecyzyjny (albo nie ma go wcale). Wiemy tylko że była/jest jakaś umowa, nie wiadomo dokładnie czy to najem czy użyczenie, zawarta na czas oznaczony czy nie oznaczony. Czy umowa nadal obowiązuje czy też upłynął czas na jaki została zawarta, czy została rozwiązana za porozumieniem stron, czy też wypowiedziana i na jakiej podstawie prawnej. To, że nakazałeś im opuścić lokal, to bezprawne działanie, nie przynoszące żadnego skutku prawnego.
Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

Czytaj art. 674 kc.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak napisać zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia?
Witam Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi ...
Kupiłem samochód z wadą ukrytą, co teraz moge zrobić?
Parę dni kupiłem samochód, gdzie przed kupnem byłem z nim na stacji diagnostycznej. Wady, które udało się diagnoście wykryć były dla mnie w porządku, obaj wiedzieliśmy, że owe istnieją (no tam z wyjątkiem paru pomniejszych rzeczy), podpisaliśmy umowę wszystko spoko. Nagle po 1 dniu jazdy zaświecił się check engine, a z rury wydechowej (czego też diagnosta na stacji diagnostycznej nie zauważył) przy ciepłym silniku wydobywa się biały dym. Po sk...
Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia na dwóch etatach?
Mój mąż wylądował w szpitalu, jest zatrudniony w dwóch różnych firmach na UoP. Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia? Czy szpital wystawia dla obu nip-ów, czy jakoś inaczej należy to rozwiązać?...
z umowy zlecenie na umowę o pracę,/wypowiedzenie/zwolnienie lekarskie
Witam, pracowalam na umowe zlecenie od czerwca. 10 pazdziernika zmienilam prace ale rowniez na umowe zlecenie. 1 grudnia przeszlam w tej firmie na umowe o prace, po czym 4 grudnia dostalismy wypowiedzenie z 7 dniowym okresem. Mam pytanie, czy za zwolnienie lekarskie bedzie mi wyplacane wynagrodzenie? Dodam iz skladka chorobowa jest placona od czerwca caly czas....

Wyszukiwarka