Złożenie pozwu o eksmisję.

Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekłada się to na konkretne działania.
Widząc to chcę złożyć pozew lecz czy po upływie miesiąca od wygaśnięcia umowy pisemnej jest to możliwe i jakie są alternatywy?
anonim cytuj
22-10-2023
Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal.

Co z umową na podstawie której zamieszkali? Nakazać, to może sąd, ale nie ty. Tym bardziej, że prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.
Co z umową na podstawie której zamieszkali?

Ku mojej wiedzy pełnomocnik od początku zawarł umowę ustną. Oboje nie zamieszkali w tym samym czasie.
prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.

Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

anonim cytuj
22-10-2023
zawarł umowę ustną.

Umowa ustna najmu/użyczenia ma taką samą moc prawną jak pisemna. Więc pytanie nadal aktualne. W zasadzie na twój post nikt nie powinien odpowiadać gdyż opis jest nieprecyzyjny (albo nie ma go wcale). Wiemy tylko że była/jest jakaś umowa, nie wiadomo dokładnie czy to najem czy użyczenie, zawarta na czas oznaczony czy nie oznaczony. Czy umowa nadal obowiązuje czy też upłynął czas na jaki została zawarta, czy została rozwiązana za porozumieniem stron, czy też wypowiedziana i na jakiej podstawie prawnej. To, że nakazałeś im opuścić lokal, to bezprawne działanie, nie przynoszące żadnego skutku prawnego.
Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

Czytaj art. 674 kc.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Awaria rury na działce, Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty, czy możemy wnioskować o anulowanie kwoty do zapłaty?
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...
Działka ROD.
Witam, Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął....
Podwyższenie alimentów.
Płacę alimenty na syna 14 lat. Była partnerka, wniosła o podwyższenie alimentów na kwotę 1000zł i zabezpieczenie które na tą chwilę przyznał Sąd w kwocie 800zł, rozprawa koniec stycznia, czy jest taka możliwość aby Sąd na rozprawie zszedł poniżej zabezpieczenia? Czy kwestia tylko teraz tych 200zł? Z góry dziękuję za odpowiedź. ...
Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...

Wyszukiwarka