Złożenie pozwu o eksmisję.

Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekłada się to na konkretne działania.
Widząc to chcę złożyć pozew lecz czy po upływie miesiąca od wygaśnięcia umowy pisemnej jest to możliwe i jakie są alternatywy?
anonim cytuj
22-10-2023
Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal.

Co z umową na podstawie której zamieszkali? Nakazać, to może sąd, ale nie ty. Tym bardziej, że prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.
Co z umową na podstawie której zamieszkali?

Ku mojej wiedzy pełnomocnik od początku zawarł umowę ustną. Oboje nie zamieszkali w tym samym czasie.
prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.

Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

anonim cytuj
22-10-2023
zawarł umowę ustną.

Umowa ustna najmu/użyczenia ma taką samą moc prawną jak pisemna. Więc pytanie nadal aktualne. W zasadzie na twój post nikt nie powinien odpowiadać gdyż opis jest nieprecyzyjny (albo nie ma go wcale). Wiemy tylko że była/jest jakaś umowa, nie wiadomo dokładnie czy to najem czy użyczenie, zawarta na czas oznaczony czy nie oznaczony. Czy umowa nadal obowiązuje czy też upłynął czas na jaki została zawarta, czy została rozwiązana za porozumieniem stron, czy też wypowiedziana i na jakiej podstawie prawnej. To, że nakazałeś im opuścić lokal, to bezprawne działanie, nie przynoszące żadnego skutku prawnego.
Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

Czytaj art. 674 kc.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Podniesienie ceny w stosunku do tego co było ustalone za wykonanie usługi
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...
Komornik a wypłata.
Czy jeżeli mam komornika który zajął mi konto i pobiera 4 tysiące miesięcznie ( praca za granicą zarobki 10 tysięcy) to mógłbym wypłatę przelewać na konto siostry i nie będzie miała w związku z tymi przelewami żadnych problemów?...
Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...

Wyszukiwarka