Złożenie pozwu o eksmisję.

Wprowadziłem się do lokalu, którego jestem właścicielem, a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekłada się to na konkretne działania.
Widząc to chcę złożyć pozew lecz czy po upływie miesiąca od wygaśnięcia umowy pisemnej jest to możliwe i jakie są alternatywy?
anonim cytuj
22-10-2023
Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal.

Co z umową na podstawie której zamieszkali? Nakazać, to może sąd, ale nie ty. Tym bardziej, że prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.
Co z umową na podstawie której zamieszkali?

Ku mojej wiedzy pełnomocnik od początku zawarł umowę ustną. Oboje nie zamieszkali w tym samym czasie.
prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.

Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

anonim cytuj
22-10-2023
zawarł umowę ustną.

Umowa ustna najmu/użyczenia ma taką samą moc prawną jak pisemna. Więc pytanie nadal aktualne. W zasadzie na twój post nikt nie powinien odpowiadać gdyż opis jest nieprecyzyjny (albo nie ma go wcale). Wiemy tylko że była/jest jakaś umowa, nie wiadomo dokładnie czy to najem czy użyczenie, zawarta na czas oznaczony czy nie oznaczony. Czy umowa nadal obowiązuje czy też upłynął czas na jaki została zawarta, czy została rozwiązana za porozumieniem stron, czy też wypowiedziana i na jakiej podstawie prawnej. To, że nakazałeś im opuścić lokal, to bezprawne działanie, nie przynoszące żadnego skutku prawnego.
Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

Czytaj art. 674 kc.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Ciąża na urlopie wychowawczym.
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże. Jak należy postąpić dalej ? Przerwać wychowawczy? Jak to działa ? Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy. Ale tam nikt nie odbiera....
Co grozi świadkowi za niestawienie się w sądzie?
Nie mogę się stawić jako świadek w terminie rozprawy. Będę za granicą. Jakie pismo mogę napisać? O zmianę terminu lub wideokonferencje ?...
Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem
Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?...

Wyszukiwarka