Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?

Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?
anonim cytuj
25-07-2022
Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Wszystko co zostało wymienione może być dowodem. Sąd zadecyduje, który lub które dopuścić.

anonim cytuj
25-07-2022
Dziękuję

anonim cytuj
25-07-2022
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?

Tak, rodzic, który płaci alimenty na rzecz pełnoletniego dziecka, które osiągnęło samodzielność finansową, może złożyć wniosek o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. W świetle polskiego prawa, obowiązek alimentacyjny rodziców w stosunku do pełnoletniego dziecka ustaje, gdy dziecko osiągnęło samodzielność finansową, co wynika z Art. 133 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Jeśli chodzi o dowody, które można przedstawić w celu udowodnienia samodzielności finansowej dziecka:

Umowa zlecenie, wskazująca na regularne wynagrodzenie.
Deklaracja podatkowa (np. PIT) za poprzedni rok.
Wyciągi z konta bankowego dziecka, potwierdzające wpływy wynagrodzenia.
Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Wszystko co zostało wymienione może być dowodem. Sąd zadecyduje, który lub które dopuścić.

Dokładnie tak. Warto jednak pamiętać, że to sąd oceni, czy przedstawione dowody są wystarczające do uchylenia obowiązku alimentacyjnego. Sąd bierze pod uwagę całość okoliczności oraz wszystkie dostarczone materiały dowodowe.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot pożyczki.
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania. Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość. Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Ciąża a umowa o pracę na czas określony.
Jestem w pierwszym miesiącu ciąży. Mam umowę o pracę do 31 stycznia. 1. Czy mogę iść na zwolnienie ciążowe przed zakończeniem umowy i wtedy pracodawca musi mi przedłużyć umowę przynajmniej do porodu? Będę dostawała świadczenia do dnia porodu? 2. Co jeżeli nie pójdę teraz na zwolnienie i pracodawca nie przedłuży mi umowy? Z racji, że nie będę miała pracy, to w lutym już nie będę mogła iść na płatne L4?...
Pobyt w areszcie, a egzekucja komornicza.
We wrześniu ojcu dzieci zostały zasądzone alimenty, we wrześniu mi zapłacił ale w październiku już nie, kilka dni później został zatrzymany i obecnie przebywa w areszcie śledczym, w październiku złożone zostały papiery do komornika. Czy w czasie jego pobytu w areszcie jest możliwa egzekucja czy otrzymam jakieś pieniądze?...
Komornik ściąga pieniądze z konta
Witam, proszę o poradę. Dziś powinnam dostać wypłatę i dostałam 800zl mniej, żadnego ostrzeżenia kompletnie. Jak się okazało komornik mi ściąga z konta niezłe sumy. Nie miałam żadnej sprawy, o niczym mi nie wiadomo, a dowiedziałam się że musiałby być sprawa. Czy jak pójdę do sądu dowiem się czy była jakaś sprawa? Jak to wygląda? Jest teraz tyle oszustw. I czy jak pójdę dowiedzieć się w sądzie muszę mieć coś ze sobą ?...

Wyszukiwarka