Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?

Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?
anonim cytuj
25-07-2022
Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Wszystko co zostało wymienione może być dowodem. Sąd zadecyduje, który lub które dopuścić.

anonim cytuj
25-07-2022
Dziękuję

anonim cytuj
25-07-2022
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?

Tak, rodzic, który płaci alimenty na rzecz pełnoletniego dziecka, które osiągnęło samodzielność finansową, może złożyć wniosek o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. W świetle polskiego prawa, obowiązek alimentacyjny rodziców w stosunku do pełnoletniego dziecka ustaje, gdy dziecko osiągnęło samodzielność finansową, co wynika z Art. 133 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Jeśli chodzi o dowody, które można przedstawić w celu udowodnienia samodzielności finansowej dziecka:

Umowa zlecenie, wskazująca na regularne wynagrodzenie.
Deklaracja podatkowa (np. PIT) za poprzedni rok.
Wyciągi z konta bankowego dziecka, potwierdzające wpływy wynagrodzenia.
Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Wszystko co zostało wymienione może być dowodem. Sąd zadecyduje, który lub które dopuścić.

Dokładnie tak. Warto jednak pamiętać, że to sąd oceni, czy przedstawione dowody są wystarczające do uchylenia obowiązku alimentacyjnego. Sąd bierze pod uwagę całość okoliczności oraz wszystkie dostarczone materiały dowodowe.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Co trzeba zrobić aby zrzec się spadku?
Po zmarłym (7 miesięcy temu) w grono spadkobierców weszły 4 osoby - żona oraz trójka dzieci. Czy we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku można już na tym etapie umieścić zapis, że matka i syn zrzekają się spadku na rzecz pozostałej dwójki dzieci? Czy poczekać do działu spadku?...
Spadek w trakcie trwania małżeństwa.
Pytanie , w trakcie trwania małżeństwa dostałem w spadku po mamie mieszkanie . Za pieniądze ze sprzedaży mieszkania kupiłem dom . Teraz rozwodzę się z żoną i mam pytanie co z domem ? W akcie notarialnym zakupu domu jest zapis "Kupiono że środków własnych". Czy żonie należy się jakaś część tego domu ?...
Jakie są konsekwencje za jazdę pod wpływem alkoholu?
Pytanie odnośnie spowodowania wypadku/kolizji pod wpływem alkoholu (obrażenia innych uczestników poniżej 7 dni) - jakie konsekwencje się z tym wiążą oprócz zabrania prawa jazdy oraz pokrywania koszów ubezpieczenia?...
Zamknięcie konta po śmierci rodzica.
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....

Wyszukiwarka