Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?

Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?
anonim cytuj
25-07-2022
Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Wszystko co zostało wymienione może być dowodem. Sąd zadecyduje, który lub które dopuścić.

anonim cytuj
25-07-2022
Dziękuję

anonim cytuj
25-07-2022
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?

Tak, rodzic, który płaci alimenty na rzecz pełnoletniego dziecka, które osiągnęło samodzielność finansową, może złożyć wniosek o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. W świetle polskiego prawa, obowiązek alimentacyjny rodziców w stosunku do pełnoletniego dziecka ustaje, gdy dziecko osiągnęło samodzielność finansową, co wynika z Art. 133 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.

Jeśli chodzi o dowody, które można przedstawić w celu udowodnienia samodzielności finansowej dziecka:

Umowa zlecenie, wskazująca na regularne wynagrodzenie.
Deklaracja podatkowa (np. PIT) za poprzedni rok.
Wyciągi z konta bankowego dziecka, potwierdzające wpływy wynagrodzenia.
Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Wszystko co zostało wymienione może być dowodem. Sąd zadecyduje, który lub które dopuścić.

Dokładnie tak. Warto jednak pamiętać, że to sąd oceni, czy przedstawione dowody są wystarczające do uchylenia obowiązku alimentacyjnego. Sąd bierze pod uwagę całość okoliczności oraz wszystkie dostarczone materiały dowodowe.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
Za co właściciel może potrącić pieniądze z kaucji ?
Witam, wynajmowałem mieszkanie 2,5 roku. Zapłaciłem kaucje na początku i teraz czeka mnie rozliczenie i zwrot. Za co mogą a za co nie mogą odciągnąć mi od kaucji? Wiadomo rzeczy, które się zużywają nie powinni ale każdy inaczej to interpretuje. Stąd moje pytanie. Czy za blachę z piekarnika mogą mi odciągnąć? Blacha używana jakieś lekkie zabrudzenia są ale w granicach normy - normalne użytkowanie. Czy jak stało auto na miejscu parkingowym na dwo...
Sprzedaż nieruchomości.
Po śmierci ojca 4 dzieci zrzeka się swojej części na mamę tylko jedną dziecko się nie zrzeka. Jeżeli mama chcę sprzedać dom musi pytać o zgodę syna? Czy może sprzedawać i oddać mu jego część po sprzedaży?...

Wyszukiwarka