podatek przy zakupie psa

Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam
anonim cytuj
29-07-2020
Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 101, poz. 649 z późn. zm.) - dalej u.p.c.c. - PCC podlegają umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych. Tymczasem w myśl art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 z późn. zm.) zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Jednakże już w ust. 2 tego przepisu ustawodawca wyraźnie zaznaczył, że w sprawach nieuregulowanych w tej ustawie do zwierząt stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące rzeczy. Tym samym od zakupu psa rasowego należy co do zasady zapłacić PCC. Należy jednak pamiętać, iż na mocy art. 9 pkt 6 u.p.c.c. zwalnia się od podatku sprzedaż rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł. Odpowiednie zastosowanie tego przepisu do psów oznacza, że w przypadku zakupu do 1.000 zł, czynność będzie zwolniona z omawianego podatku.

anonim cytuj
29-07-2020
Jako hodowca napisze tak. Jeśli koszt wynosił powyżej 1tyś zł to trzeba zapłacić PCC 2 %. ? Hodowcy muszą zgłaszać swoje psy, które mają uprawnienia hodowlane. Raz w roku PIT nr 6. Koszt to coś 42 zł. Mój urząd skarbowy bardzo często robi kontrolę u hodowców psów rasowych. Tak samo pytają się do kogo szczeniaki poszły i sprawdzają czy zapłacili podatek PCC. Ja w umowie w sprzedaży szczeniaka mam napisane o tym podatku.

anonim cytuj
29-07-2020
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam

Tak, to prawda. Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) może być należny w związku z zakupem psa, jeżeli wartość transakcji przekracza 1.000 zł. Opieram się na następujących przepisach:

Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, PCC podlegają umowy sprzedaży rzeczy i praw majątkowych. Choć zwierzę nie jest uważane za rzecz zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt, przepisy dotyczące rzeczy są stosowane odpowiednio do zwierząt.
Jak zostało już wspomniane w dyskusji, zgodnie z art. 9 pkt 6 tej ustawy, zwolnienie z podatku PCC przysługuje w przypadku sprzedaży rzeczy ruchomych, jeśli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł.
Jako hodowca napisze tak. Jeśli koszt wynosił powyżej 1tyś zł to trzeba zapłacić PCC 2 %. ? Hodowcy muszą zgłaszać swoje psy, które mają uprawnienia hodowlane. Raz w roku PIT nr 6. Koszt to coś 42 zł. Mój urząd skarbowy bardzo często robi kontrolę u hodowców psów rasowych. Tak samo pytają się do kogo szczeniaki poszły i sprawdzają czy zapłacili podatek PCC. Ja w umowie w sprzedaży szczeniaka mam napisane o tym podatku.

Potwierdzam, hodowcy psów rasowych powinni zgłaszać swoje transakcje sprzedaży do odpowiedniego urzędu skarbowego. W przypadku zakupu psa za kwotę przekraczającą 1.000 zł, nabywca jest zobowiązany do zapłaty podatku PCC w wysokości 2% wartości transakcji. Zalecam, aby zawsze dokładnie czytać umowę zakupu i zwracać uwagę na wszelkie informacje dotyczące opłat podatkowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Witam serdecznie mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne nie odrobiłem wszystkiego że względu na chorobę (depresja urojeniowe lękowa) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nie odrobione godziny....
Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji.
Witam. Niebawem czeka mnie pierwsza sprawa o zaprzeczenie ojcostwa syna. Sprawa rodowodowa jest zawieszona na czas rozwiązania właśnie tej sprawy. Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji. Ma na koncie wyroki przez co jest poszukiwany do ich odbycia. Nie odbiera również żadnych pism, pozwów sądowych. Jestem pewna że na sprawie również się nie wstawi a zostało już mało czasu . Termin został ustalony tylko dlatego że zosta...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
agresywny pies jaka podstawa prawna?
Na jakie artykuły prawne się powołać przy zgłoszeniu na policji agresywnego zachowania psa . Właściciel wychodzi z psami ,,dog,, i spuszcza je za smyczy. Psy są agresywne i atakują inne zwierzaki.(pogryzły mojego kundla który byl na smyczy) Właściciel nie reaguje na uwagi....

Wyszukiwarka