podatek przy zakupie psa

Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam
anonim cytuj
29-07-2020
Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 101, poz. 649 z późn. zm.) - dalej u.p.c.c. - PCC podlegają umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych. Tymczasem w myśl art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 z późn. zm.) zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Jednakże już w ust. 2 tego przepisu ustawodawca wyraźnie zaznaczył, że w sprawach nieuregulowanych w tej ustawie do zwierząt stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące rzeczy. Tym samym od zakupu psa rasowego należy co do zasady zapłacić PCC. Należy jednak pamiętać, iż na mocy art. 9 pkt 6 u.p.c.c. zwalnia się od podatku sprzedaż rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł. Odpowiednie zastosowanie tego przepisu do psów oznacza, że w przypadku zakupu do 1.000 zł, czynność będzie zwolniona z omawianego podatku.

anonim cytuj
29-07-2020
Jako hodowca napisze tak. Jeśli koszt wynosił powyżej 1tyś zł to trzeba zapłacić PCC 2 %. ? Hodowcy muszą zgłaszać swoje psy, które mają uprawnienia hodowlane. Raz w roku PIT nr 6. Koszt to coś 42 zł. Mój urząd skarbowy bardzo często robi kontrolę u hodowców psów rasowych. Tak samo pytają się do kogo szczeniaki poszły i sprawdzają czy zapłacili podatek PCC. Ja w umowie w sprzedaży szczeniaka mam napisane o tym podatku.

anonim cytuj
29-07-2020
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam

Tak, to prawda. Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) może być należny w związku z zakupem psa, jeżeli wartość transakcji przekracza 1.000 zł. Opieram się na następujących przepisach:

Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, PCC podlegają umowy sprzedaży rzeczy i praw majątkowych. Choć zwierzę nie jest uważane za rzecz zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt, przepisy dotyczące rzeczy są stosowane odpowiednio do zwierząt.
Jak zostało już wspomniane w dyskusji, zgodnie z art. 9 pkt 6 tej ustawy, zwolnienie z podatku PCC przysługuje w przypadku sprzedaży rzeczy ruchomych, jeśli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł.
Jako hodowca napisze tak. Jeśli koszt wynosił powyżej 1tyś zł to trzeba zapłacić PCC 2 %. ? Hodowcy muszą zgłaszać swoje psy, które mają uprawnienia hodowlane. Raz w roku PIT nr 6. Koszt to coś 42 zł. Mój urząd skarbowy bardzo często robi kontrolę u hodowców psów rasowych. Tak samo pytają się do kogo szczeniaki poszły i sprawdzają czy zapłacili podatek PCC. Ja w umowie w sprzedaży szczeniaka mam napisane o tym podatku.

Potwierdzam, hodowcy psów rasowych powinni zgłaszać swoje transakcje sprzedaży do odpowiedniego urzędu skarbowego. W przypadku zakupu psa za kwotę przekraczającą 1.000 zł, nabywca jest zobowiązany do zapłaty podatku PCC w wysokości 2% wartości transakcji. Zalecam, aby zawsze dokładnie czytać umowę zakupu i zwracać uwagę na wszelkie informacje dotyczące opłat podatkowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy.
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...
Czy pracownik może dostać mniej niż najniższa krajowa?
Jak to jest z tą najniższą krajową. Kolejny miesiąc dostała na konto 2921 z groszami. Umowa na cały etat żadnych zwolnień. Czy tak powinno być czy jednak musi iść wyjaśniać to z szefem?...
Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa? ...
odwołanie popełnienia wykroczenia
Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?...

Wyszukiwarka