Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam
Tak, to prawda. Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) może być należny w związku z zakupem psa, jeżeli wartość transakcji przekracza 1.000 zł. Opieram się na następujących przepisach:
Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, PCC podlegają umowy sprzedaży rzeczy i praw majątkowych. Choć zwierzę nie jest uważane za rzecz zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt, przepisy dotyczące rzeczy są stosowane odpowiednio do zwierząt.
Jak zostało już wspomniane w dyskusji, zgodnie z art. 9 pkt 6 tej ustawy, zwolnienie z podatku PCC przysługuje w przypadku sprzedaży rzeczy ruchomych, jeśli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł.
Jako hodowca napisze tak. Jeśli koszt wynosił powyżej 1tyś zł to trzeba zapłacić PCC 2 %. ? Hodowcy muszą zgłaszać swoje psy, które mają uprawnienia hodowlane. Raz w roku PIT nr 6. Koszt to coś 42 zł. Mój urząd skarbowy bardzo często robi kontrolę u hodowców psów rasowych. Tak samo pytają się do kogo szczeniaki poszły i sprawdzają czy zapłacili podatek PCC. Ja w umowie w sprzedaży szczeniaka mam napisane o tym podatku.
Potwierdzam, hodowcy psów rasowych powinni zgłaszać swoje transakcje sprzedaży do odpowiedniego urzędu skarbowego. W przypadku zakupu psa za kwotę przekraczającą 1.000 zł, nabywca jest zobowiązany do zapłaty podatku PCC w wysokości 2% wartości transakcji. Zalecam, aby zawsze dokładnie czytać umowę zakupu i zwracać uwagę na wszelkie informacje dotyczące opłat podatkowych.