podatek przy zakupie psa

Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam
anonim cytuj
29-07-2020
Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 101, poz. 649 z późn. zm.) - dalej u.p.c.c. - PCC podlegają umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych. Tymczasem w myśl art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 z późn. zm.) zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Jednakże już w ust. 2 tego przepisu ustawodawca wyraźnie zaznaczył, że w sprawach nieuregulowanych w tej ustawie do zwierząt stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące rzeczy. Tym samym od zakupu psa rasowego należy co do zasady zapłacić PCC. Należy jednak pamiętać, iż na mocy art. 9 pkt 6 u.p.c.c. zwalnia się od podatku sprzedaż rzeczy ruchomych, jeżeli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł. Odpowiednie zastosowanie tego przepisu do psów oznacza, że w przypadku zakupu do 1.000 zł, czynność będzie zwolniona z omawianego podatku.

anonim cytuj
29-07-2020
Jako hodowca napisze tak. Jeśli koszt wynosił powyżej 1tyś zł to trzeba zapłacić PCC 2 %. ? Hodowcy muszą zgłaszać swoje psy, które mają uprawnienia hodowlane. Raz w roku PIT nr 6. Koszt to coś 42 zł. Mój urząd skarbowy bardzo często robi kontrolę u hodowców psów rasowych. Tak samo pytają się do kogo szczeniaki poszły i sprawdzają czy zapłacili podatek PCC. Ja w umowie w sprzedaży szczeniaka mam napisane o tym podatku.

anonim cytuj
29-07-2020
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam

Tak, to prawda. Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) może być należny w związku z zakupem psa, jeżeli wartość transakcji przekracza 1.000 zł. Opieram się na następujących przepisach:

Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, PCC podlegają umowy sprzedaży rzeczy i praw majątkowych. Choć zwierzę nie jest uważane za rzecz zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt, przepisy dotyczące rzeczy są stosowane odpowiednio do zwierząt.
Jak zostało już wspomniane w dyskusji, zgodnie z art. 9 pkt 6 tej ustawy, zwolnienie z podatku PCC przysługuje w przypadku sprzedaży rzeczy ruchomych, jeśli podstawa opodatkowania nie przekracza 1.000 zł.
Jako hodowca napisze tak. Jeśli koszt wynosił powyżej 1tyś zł to trzeba zapłacić PCC 2 %. ? Hodowcy muszą zgłaszać swoje psy, które mają uprawnienia hodowlane. Raz w roku PIT nr 6. Koszt to coś 42 zł. Mój urząd skarbowy bardzo często robi kontrolę u hodowców psów rasowych. Tak samo pytają się do kogo szczeniaki poszły i sprawdzają czy zapłacili podatek PCC. Ja w umowie w sprzedaży szczeniaka mam napisane o tym podatku.

Potwierdzam, hodowcy psów rasowych powinni zgłaszać swoje transakcje sprzedaży do odpowiedniego urzędu skarbowego. W przypadku zakupu psa za kwotę przekraczającą 1.000 zł, nabywca jest zobowiązany do zapłaty podatku PCC w wysokości 2% wartości transakcji. Zalecam, aby zawsze dokładnie czytać umowę zakupu i zwracać uwagę na wszelkie informacje dotyczące opłat podatkowych.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wpis w księdze wieczystej.
Witam... Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi... W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej). Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe... Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza... Teraz chciałaby...
Zatrudnianie pracowników młodocianych.
Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wy...
Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu. w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom? czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...

Wyszukiwarka