Przepisanie majątku na jedno z dzieci.

Dzień dobry mam pytanie. W jaki sposób mama powinna przepisać na mnie mieszkanie, aby rodzeństwo nie miało co do tego żadnych praw do spłaty.
anonim cytuj
21-03-2024
Umowa o dożywocie wtedy nikt nic do tego nikomu.

anonim cytuj
21-03-2024
Wszyscy u notariusza powinniście się stawić, a w akcie powinien być zapis, że każdy z rodzeństwa zrzeka się zachowku czy spłaty.

anonim cytuj
21-03-2024
Darowizna z klauzulą dochowania, tzw. umowa dożywocia.

anonim cytuj
21-03-2024
Tylko, jeżeli zamierza faktycznie utrzymywać mamę do końca życia. Jeśli w rzeczywistości będzie to ukryta pod płaszczykiem dożywocia darowizna, to będzie ją bardzo łatwo podważyć jako umowę pozorną, jeśli nie będzie mógł przedstawić dowodów na utrzymywanie dożywotnika.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak wycofać zawiadomienie na policji.
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...
Darowizna w formie gotówki.
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...
Co zrobić w przypadku szkody parkingowej?
Córka miała samochód na parkingu stacji benzynowej, przejeżdżający gość tirem z naczepą zahaczył o jej samochód i go zniszczył, wysiadł zobaczył co się stało i odjechał. Córka ma wideo z tego zdarzenia ale Policja stwierdziła, że ponieważ nagrane są tylko numery naczepy która w dodatku była wypożyczona nie są w stanie znaleźć winowajcy, albo im się szukać nie chce. Co córka ma zrobić w takim wypadku i gdzie zgłosić?...

Wyszukiwarka