Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?

Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?
anonim cytuj
22-03-2024
Mąż może dołączyć Panią i dziecko do własnego, osobistego ubezpieczenia. Z jakiego tytułu w firmie? Będzie Pani zatrudniona?

anonim cytuj
22-03-2024
Może zatrudnić, jeśli ma stanowisko odpowiadające kwalifikacjom żony i ona faktycznie pracę będzie wykonywała. Umowy na lewo przed ciąża spisać "nie może".

anonim cytuj
22-03-2024
Nie zależy mi na umowie tym bardziej na lewo. Mam pracę na umowę, do końca kwietnia, jeśli zajdę w ciążę to zależy mi na ubezpieczeniu i zastanawiam się czy mąż mając swoją działalność może mnie dołączyć do tego ubezpieczenia.

anonim cytuj
22-03-2024
Może tak jak wyżej napisano włączyć Cię jako osobę współprowadząca firmę, ale i tak byłoby lepiej gdyby zatrudnił Cię na umowę o pracę! Czy są jakieś zadania w jego firmie, które możesz wykonywać? Nawet biurowe?

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Co zrobić, jeśli pracodawca pobiera podatek przy PIT-0?
Mam 22 lata , pracuję na umowie o pracę od grudnia . Mam 21 lat. Od grudnia nie zgadzało mi się wynagrodzenie. Pomimo prób do pracodawcy nie otrzymywałam pasków rozliczeń, dopiero w marcu otrzymałam w/w paski i okazało się, że pracodawca od 1 wyplaty pobierał podatek 12%. Jestem zwolniona z podatku do 26 roku życia. Proszę o pomoc jakie poczynić kroki. Również nie jestem osobą uczącą się. Po rozliczeniu pit okazał się zerowy....
dług alimentacyjny
Witam! Mam 23 lata, nie uczę się, pracuje w sklepie spożywczym, gdzie nie zarabiam zbyt wiele. Mój ojciec dalej płaci na mnie alimenty, ponieważ ma dług alimentacyjny który wynosi ponad 100 tyś zł. Alimenty zaczął płacić późno, miał chyba około 8/9 lat, a powinien od mojego urodzenia, a do tego nie zawsze regularnie. Ma zasądzone płacić 250 zł miesięcznie. Ale skoro mam 23 lata a do tego się nie uczę, to ma prawo przestać na mnie płacić mimo że a...
Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
Zwrot auta przez kupującego.
Mam taki problem a mianowicie jestem sprzedającym i sprzedałem samochód na umowę kupna sprzedaży auto sprowadzone z zagranicy nie zarejestrowane w kraju Kupujący przyjechał obejrzał nie narzekał przejechał się zapłacił spisaliśmy umowę wziął dokumenty od auta wszystko było przygotowane do rejestracji zarejestrował przyjechał z blachami założył blachy wsiadł i z auta i nagle coś mu nie pasowało ze sprzęgłem zadzwonił do mechanika powiedział mu że...

Wyszukiwarka