Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?

Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?
anonim cytuj
22-03-2024
Mąż może dołączyć Panią i dziecko do własnego, osobistego ubezpieczenia. Z jakiego tytułu w firmie? Będzie Pani zatrudniona?

anonim cytuj
22-03-2024
Może zatrudnić, jeśli ma stanowisko odpowiadające kwalifikacjom żony i ona faktycznie pracę będzie wykonywała. Umowy na lewo przed ciąża spisać "nie może".

anonim cytuj
22-03-2024
Nie zależy mi na umowie tym bardziej na lewo. Mam pracę na umowę, do końca kwietnia, jeśli zajdę w ciążę to zależy mi na ubezpieczeniu i zastanawiam się czy mąż mając swoją działalność może mnie dołączyć do tego ubezpieczenia.

anonim cytuj
22-03-2024
Może tak jak wyżej napisano włączyć Cię jako osobę współprowadząca firmę, ale i tak byłoby lepiej gdyby zatrudnił Cię na umowę o pracę! Czy są jakieś zadania w jego firmie, które możesz wykonywać? Nawet biurowe?

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
Całkowity zwrot kosztów imprezy turystycznej.
Dzień Dobry. Bardzo proszę o poradę czy istnieje szansa o wywalczenie całkowitego zwrotu za imprezę turystyczną zakupioną u tour operatora. Na wczasy pojechaliśmy w osiem osób w tym dzieci w wieku 6 m-cy i 8 lat, od pierwszego dnia zaczął się nasz koszmar. Pokoje jakie otrzymaliśmy wołały o pomstę do nieba, wilgoć kapiąca woda z sufitu smród. Po interwencji zmieniono nam pokoje , ale było jeszcze gorzej w pokojach były wszechobecne pluskwy, wil...
Wyposażenie mieszkania przy jego sprzedaży.
Dzień dobry, wraz z żoną zakupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego. Podczas zawierania aktu notarialnego zawarliśmy ustne porozumienie co do rzeczy pozostających w mieszkaniu tj. Zabudowy kuchennej oraz szaf w dwóch pomieszczeniach. W dniu przekazania kluczy okazało się, że dotychczasowi właściciele zabrali ze sobą piekarnik w zabudowie, lampy, oraz zabudowany w ścianie kominek elektryczny. Wydaje mi się, że są to elementy stałe, które były element...
Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....

Wyszukiwarka