Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?

Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?
anonim cytuj
22-03-2024
Mąż może dołączyć Panią i dziecko do własnego, osobistego ubezpieczenia. Z jakiego tytułu w firmie? Będzie Pani zatrudniona?

anonim cytuj
22-03-2024
Może zatrudnić, jeśli ma stanowisko odpowiadające kwalifikacjom żony i ona faktycznie pracę będzie wykonywała. Umowy na lewo przed ciąża spisać "nie może".

anonim cytuj
22-03-2024
Nie zależy mi na umowie tym bardziej na lewo. Mam pracę na umowę, do końca kwietnia, jeśli zajdę w ciążę to zależy mi na ubezpieczeniu i zastanawiam się czy mąż mając swoją działalność może mnie dołączyć do tego ubezpieczenia.

anonim cytuj
22-03-2024
Może tak jak wyżej napisano włączyć Cię jako osobę współprowadząca firmę, ale i tak byłoby lepiej gdyby zatrudnił Cię na umowę o pracę! Czy są jakieś zadania w jego firmie, które możesz wykonywać? Nawet biurowe?

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy można iść do sądu na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...
Czy jest możliwość ubezpieczyć się inaczej niż prywatne ubezpieczenie ?
Dzień dobry .Mam taki problem. Jestem na ten moment nieubezpieczona ponieważ straciłam prace, okazało się także ze nie mogę się zarejestrowac w urzędzie ( ponieważ mieszkam w innym mieście a w innym mam stały meldunek) musze koniecznie iść do dentysty na usunięcie osemki z ostrym apaleniem, mój dentysta stwierdził że przyjął by mnie z bolem ale musiałabym liczyć się z rachunkiem z nfz ( na ten moment nie stać mnie na prywatną wizytę?) Moje pytan...
Zwolnienie lekarskie na umowie zlecenie, bez płatnego ubezpieczenia
Czy na umowie zlecenie, bez płatnego ubezpieczenia ( przez pracodawcę ) mogę iść na zwolnienie lekarskie? Niepłatne...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...

Wyszukiwarka