Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?

Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?
anonim cytuj
22-03-2024
Mąż może dołączyć Panią i dziecko do własnego, osobistego ubezpieczenia. Z jakiego tytułu w firmie? Będzie Pani zatrudniona?

anonim cytuj
22-03-2024
Może zatrudnić, jeśli ma stanowisko odpowiadające kwalifikacjom żony i ona faktycznie pracę będzie wykonywała. Umowy na lewo przed ciąża spisać "nie może".

anonim cytuj
22-03-2024
Nie zależy mi na umowie tym bardziej na lewo. Mam pracę na umowę, do końca kwietnia, jeśli zajdę w ciążę to zależy mi na ubezpieczeniu i zastanawiam się czy mąż mając swoją działalność może mnie dołączyć do tego ubezpieczenia.

anonim cytuj
22-03-2024
Może tak jak wyżej napisano włączyć Cię jako osobę współprowadząca firmę, ale i tak byłoby lepiej gdyby zatrudnił Cię na umowę o pracę! Czy są jakieś zadania w jego firmie, które możesz wykonywać? Nawet biurowe?

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Zawieszenie
Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?...
zwrot zasiłku do UP
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....
Podpisałam umowę o pracę na miesiąc. Ile będzie trwał okres wypowiedzenia?
Dzień dobry. Podpisałam umowę o pracę na miesiąc, na umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Praca niezbyt mi się podoba, a właściwie spotkało mnie coś tutaj bardzo niemiłego, ile będzie trwał okres wypowiedzenia? Można to też jakoś inaczej rozwiązać jeśli nie chcę już do niej przychodzić? Proszę o zrozumienie. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam....
Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?
Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację? ...

Wyszukiwarka