Czy można zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego?

Czy mąż mając swoją działalność i firmę może mnie u siebie ubezpieczyć gdybym zeszła w ciążę a nie miała żadnej umowy o pracę i ogólnie ubezpieczenia?
anonim cytuj
22-03-2024
Mąż może dołączyć Panią i dziecko do własnego, osobistego ubezpieczenia. Z jakiego tytułu w firmie? Będzie Pani zatrudniona?

anonim cytuj
22-03-2024
Może zatrudnić, jeśli ma stanowisko odpowiadające kwalifikacjom żony i ona faktycznie pracę będzie wykonywała. Umowy na lewo przed ciąża spisać "nie może".

anonim cytuj
22-03-2024
Nie zależy mi na umowie tym bardziej na lewo. Mam pracę na umowę, do końca kwietnia, jeśli zajdę w ciążę to zależy mi na ubezpieczeniu i zastanawiam się czy mąż mając swoją działalność może mnie dołączyć do tego ubezpieczenia.

anonim cytuj
22-03-2024
Może tak jak wyżej napisano włączyć Cię jako osobę współprowadząca firmę, ale i tak byłoby lepiej gdyby zatrudnił Cię na umowę o pracę! Czy są jakieś zadania w jego firmie, które możesz wykonywać? Nawet biurowe?

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.
Szanowni Państwo, proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO. Krótki opis: - opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności, - osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować, - opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...
Niezdolność do pracy, a wypowiedzenie.
Jestem zatrudniona na UP na czas nieokreślony, będąc na wychowawczym uległam wypadkowi, odbyła się operacja ale niestety ręka jest niesprawna, czy dobrze rozumiem, że w przypadku powrotu do pracy i nie uzyskania zgody lekarza medycyny pracy, pracodawca może dać mi wypowiedzenie ( ze zwolnieniem że świadczenia pracy-ponieważ nie jest w stanie mi zapewnić innego stanowiska )? Co się dzieje w tym wypadku z urlopem, będzie kazał go najpierw wykorzys...
Czy moge starać się o alimenty od rodziców?
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....
Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...

Wyszukiwarka