Czy żona może wziąć L4 na dziecko kiedy ja mam zawieszoną działalność gospodarczą
Warto na początku zwrócić uwagę na to, że zgodnie z Kodeksem pracy (Dz. U. z 2018 r. poz. 917) w artykule 129 § 1 określone jest, że czas pracy nie może przekroczyć 8 godzin na dobę i średnio 40 godzin na dobę w przyjętym okresie rozliczeniowym nie przekraczającym 4 miesięcy.
- Warto na początku zwrócić uwagę na to, że zgodnie z Kodeksem pracy (Dz.
- Co do harmonogramu pracy, po drugie, warto podkreślić, że zgodnie z art.
- Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
Co do harmonogramu pracy, po drugie, warto podkreślić, że zgodnie z art. 135 § 1 pkt 2 Kodeksu pracy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikowi co najmniej jednego dnia wolnego w tygodniu, który zgodnie z art. 135 § 2 Kodeksu pracy powinien przypadać w dniu niedzielnym. Jeżeli dzień wolny przypada w innym dniu, pracodawca ma obowiązek zapewnić drugi dzień wolny.
Tym samym, po trzecie, pracodawca ma obowiązek zapewnienia co najmniej dwóch dni wolnych w ciągu każdego okresu rozliczeniowego siedmiodniowego, który zgodnie z art. 134 § 1 Kodeksu pracy, zaczyna się wraz z rozpoczęciem dnia roboczego następującego po dniu wolnym od pracy, który powinien być dniem niedzielnym.
Po czwarte, jeżeli pracodawca narusza te przepisy, istnieje możliwość zgłoszenia sprawy do Państwowej Inspekcji Pracy.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rent...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...