Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?

Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?
anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.

A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?

anonim cytuj
24-07-2022
A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?

To bardzo poważny błąd mogący rodzić poważne konsekwencje w przyszłości.

anonim cytuj
24-07-2022
W kwestii usterek i zniszczeń w mieszkaniu:

Aby uniknąć nieporozumień, zdecydowanie zalecane jest dokładne spisanie wszelkich usterki i zniszczeń, które występowały w mieszkaniu przed wynajmem. Dzięki temu najemca nie będzie później obarczany odpowiedzialnością za szkody, które nie powstały z jego winy.
Jeśli w protokole zdawczo-odbiorczym nie zostaną zawarte informacje o stanie mieszkania, może to prowadzić do sporów między wynajmującym a najemcą. W takiej sytuacji wynajmujący może próbować obciążyć najemcę odpowiedzialnością za zniszczenia i nie oddać kaucji. Aby tego uniknąć, zaleca się fotografowanie mieszkania przed i po wynajmie.
W odniesieniu do pytania dotyczącego protokołu zawierającego jedynie stan liczników i komplet kluczy:

Protokół zdawczo-odbiorczy powinien być jak najbardziej kompletny. Jeśli protokół nie uwzględnia stanu sprzętów czy wyposażenia, może to prowadzić do nieporozumień w przyszłości. Przykładowo, jeśli najemca nie ma dowodu na stan sprzętu przed wynajmem, wynajmujący może próbować przypisać mu szkody powstałe wcześniej.
W praktyce, jeżeli protokół zdawczo-odbiorczy nie zawiera informacji na temat stanu sprzętów czy wyposażenia w mieszkaniu, trudniej jest udowodnić, że to nie najemca spowodował ewentualne uszkodzenia.
Podsumowując, w interesie obu stron jest dokładne spisanie stanu mieszkania przed wynajmem. Takie podejście minimalizuje ryzyko sporów i niejasności w przyszłości.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...
Co zrobić żeby dostać spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii
Dzień dobry, jakie kroki powinnam podjąć starając się o spadek po zmarłym ojcu który był obywatelem Australii i tam też zmarł. Jestem córką z pierwszego małżeństwa. Z góry dziękuję za pomoc....
Sprzedaż gruntu przez pośrednika.
Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?...
Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...

Wyszukiwarka