Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?
Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.
anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.
A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?
anonim cytuj
24-07-2022
A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?
To bardzo poważny błąd mogący rodzić poważne konsekwencje w przyszłości.
anonim cytuj
24-07-2022
W kwestii usterek i zniszczeń w mieszkaniu:
Aby uniknąć nieporozumień, zdecydowanie zalecane jest dokładne spisanie wszelkich usterki i zniszczeń, które występowały w mieszkaniu przed wynajmem. Dzięki temu najemca nie będzie później obarczany odpowiedzialnością za szkody, które nie powstały z jego winy.
Jeśli w protokole zdawczo-odbiorczym nie zostaną zawarte informacje o stanie mieszkania, może to prowadzić do sporów między wynajmującym a najemcą. W takiej sytuacji wynajmujący może próbować obciążyć najemcę odpowiedzialnością za zniszczenia i nie oddać kaucji. Aby tego uniknąć, zaleca się fotografowanie mieszkania przed i po wynajmie.
W odniesieniu do pytania dotyczącego protokołu zawierającego jedynie stan liczników i komplet kluczy:
Protokół zdawczo-odbiorczy powinien być jak najbardziej kompletny. Jeśli protokół nie uwzględnia stanu sprzętów czy wyposażenia, może to prowadzić do nieporozumień w przyszłości. Przykładowo, jeśli najemca nie ma dowodu na stan sprzętu przed wynajmem, wynajmujący może próbować przypisać mu szkody powstałe wcześniej.
W praktyce, jeżeli protokół zdawczo-odbiorczy nie zawiera informacji na temat stanu sprzętów czy wyposażenia w mieszkaniu, trudniej jest udowodnić, że to nie najemca spowodował ewentualne uszkodzenia.
Podsumowując, w interesie obu stron jest dokładne spisanie stanu mieszkania przed wynajmem. Takie podejście minimalizuje ryzyko sporów i niejasności w przyszłości.
Witajcie, dokonałam z rodziną stwierdzenia nabycia spadku u notariusza. Jakie kroki muszę podjąć żeby móc jak najszybciej sprzedać nieruchomość? Wystarczy aktualizacja w księgach, czy muszę odczekać aż zostanie zaktualizowane?...
Za chwilkę kończy mi się 3 miesięczny okres próbny którego nie chce przedłużać, umowę mam podpisana do 16, zaś 12 grudnia mam zabieg i prawdopodobne będę musiał iść na l4 teraz pytanie czy mam obowiązek uprzedzić szefostwo o takiej sytuacji czy mogę iść na l4 a od 16 grudnia moja umowa automatycznie wygaśnie. Moje szefostwo i ja wspólnie zdecydowaliśmy że dalsza współpraca nie ma sensu....
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: