Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?

Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?
anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.

A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?

anonim cytuj
24-07-2022
A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?

To bardzo poważny błąd mogący rodzić poważne konsekwencje w przyszłości.

anonim cytuj
24-07-2022
W kwestii usterek i zniszczeń w mieszkaniu:

Aby uniknąć nieporozumień, zdecydowanie zalecane jest dokładne spisanie wszelkich usterki i zniszczeń, które występowały w mieszkaniu przed wynajmem. Dzięki temu najemca nie będzie później obarczany odpowiedzialnością za szkody, które nie powstały z jego winy.
Jeśli w protokole zdawczo-odbiorczym nie zostaną zawarte informacje o stanie mieszkania, może to prowadzić do sporów między wynajmującym a najemcą. W takiej sytuacji wynajmujący może próbować obciążyć najemcę odpowiedzialnością za zniszczenia i nie oddać kaucji. Aby tego uniknąć, zaleca się fotografowanie mieszkania przed i po wynajmie.
W odniesieniu do pytania dotyczącego protokołu zawierającego jedynie stan liczników i komplet kluczy:

Protokół zdawczo-odbiorczy powinien być jak najbardziej kompletny. Jeśli protokół nie uwzględnia stanu sprzętów czy wyposażenia, może to prowadzić do nieporozumień w przyszłości. Przykładowo, jeśli najemca nie ma dowodu na stan sprzętu przed wynajmem, wynajmujący może próbować przypisać mu szkody powstałe wcześniej.
W praktyce, jeżeli protokół zdawczo-odbiorczy nie zawiera informacji na temat stanu sprzętów czy wyposażenia w mieszkaniu, trudniej jest udowodnić, że to nie najemca spowodował ewentualne uszkodzenia.
Podsumowując, w interesie obu stron jest dokładne spisanie stanu mieszkania przed wynajmem. Takie podejście minimalizuje ryzyko sporów i niejasności w przyszłości.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów?
Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?...
Zniesienie alimentów.
Witam serdecznie mam zapytanie , płacę alimenty synowi na bieżąco przez komornika , syn ma 25 lat pracuje i uczy się prawdopodobnie zaocznie ,czy w tej sytuacji mogę się starać o zniesienie alimentów ,czy muszę zrobić to sądownie czy wystarczy przez komornika ( jeżeli syn sam się uda i zgłosi zaprzestanie ściągalności )?...
Prawo pacjenta.
Czy lekarz może nie wydać mi, na moją prośbę, moich wyników badań? Dostałam skierowanie na prześwietlenie od lekarza. Wynik, czyli zdjęcie i opis dostarczyłam mu w oryginale, nie mam żadnej kopii. Czy lekarz może mi nie oddać tego prześwietlenia? Czy jest to zgodne z prawem? Poproszę o akty prawne. Z góry dziękuję za odpowiedź...
Przedawnienie mandatu.
Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK) Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 ro...

Wyszukiwarka