Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?
Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.
anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.
A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?
anonim cytuj
24-07-2022
A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?
To bardzo poważny błąd mogący rodzić poważne konsekwencje w przyszłości.
anonim cytuj
24-07-2022
W kwestii usterek i zniszczeń w mieszkaniu:
Aby uniknąć nieporozumień, zdecydowanie zalecane jest dokładne spisanie wszelkich usterki i zniszczeń, które występowały w mieszkaniu przed wynajmem. Dzięki temu najemca nie będzie później obarczany odpowiedzialnością za szkody, które nie powstały z jego winy.
Jeśli w protokole zdawczo-odbiorczym nie zostaną zawarte informacje o stanie mieszkania, może to prowadzić do sporów między wynajmującym a najemcą. W takiej sytuacji wynajmujący może próbować obciążyć najemcę odpowiedzialnością za zniszczenia i nie oddać kaucji. Aby tego uniknąć, zaleca się fotografowanie mieszkania przed i po wynajmie.
W odniesieniu do pytania dotyczącego protokołu zawierającego jedynie stan liczników i komplet kluczy:
Protokół zdawczo-odbiorczy powinien być jak najbardziej kompletny. Jeśli protokół nie uwzględnia stanu sprzętów czy wyposażenia, może to prowadzić do nieporozumień w przyszłości. Przykładowo, jeśli najemca nie ma dowodu na stan sprzętu przed wynajmem, wynajmujący może próbować przypisać mu szkody powstałe wcześniej.
W praktyce, jeżeli protokół zdawczo-odbiorczy nie zawiera informacji na temat stanu sprzętów czy wyposażenia w mieszkaniu, trudniej jest udowodnić, że to nie najemca spowodował ewentualne uszkodzenia.
Podsumowując, w interesie obu stron jest dokładne spisanie stanu mieszkania przed wynajmem. Takie podejście minimalizuje ryzyko sporów i niejasności w przyszłości.
Witam.
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?...
Witam. Ostatnio moim dzieciom przyznano spadek po zmarłym z dobrodziejstwem inwentarza. I chciałam się zapytać jak to ogarnąć? Jak długo mam czas na zrobienie tego? Czy wystarczy komornik czy muszę iść jeszcze najlepiej do adwokata...
Zakup mieszkania na licytacji komorniczej. Co z lokatorami? Czy po zakupie mogę wejść do mieszkania pomimo zamieszkiwania go przez dłużnika? Co jeśli osoba przebywa tam nielegalnie- nie była właścicielem, nie jest zameldowana?...
Sprawa wygląda tak:
Jestem członkiem niewielkiej wspólnoty liczącej 6 lokali. W piwnicy pod moim lokalem została zainstalowana pompa do wody z ujęcia ziemnego dla 4 lokali. Pozostałe 2 w tym mój mają osobne ujęcia. Z tych 6 lokali obecnie dwa są zamieszkałe na stałe a jeden w wynajmie zamieszkiwany okazjonalnie. 3 są niezamieszkała ale posiadają właścicieli. Wspólnota w praktyce nie funkcjonuje, na ma zarządu, zebrań, niczego. Właściciele są zda...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: