Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?

Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?
anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.

anonim cytuj
24-07-2022
Nie muszą, ale leży to w interesie obu stron, aby były. Wykazanie, że to nie najemca uszkodził byłoby trudne, jeśli potwierdził podpisem, że przyjmuje mieszkanie bez zastrzeżeń. Dlatego zawsze warto obejrzeć wszystko i porobić zdjęcia.

A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?

anonim cytuj
24-07-2022
A co w momencie, gdy w protokole sprzed wynajmu zawarty jest tylko stan liczników oraz np. komplet kluczy (nie ma sprzętów, wyposażenia)?

To bardzo poważny błąd mogący rodzić poważne konsekwencje w przyszłości.

anonim cytuj
24-07-2022
W kwestii usterek i zniszczeń w mieszkaniu:

Aby uniknąć nieporozumień, zdecydowanie zalecane jest dokładne spisanie wszelkich usterki i zniszczeń, które występowały w mieszkaniu przed wynajmem. Dzięki temu najemca nie będzie później obarczany odpowiedzialnością za szkody, które nie powstały z jego winy.
Jeśli w protokole zdawczo-odbiorczym nie zostaną zawarte informacje o stanie mieszkania, może to prowadzić do sporów między wynajmującym a najemcą. W takiej sytuacji wynajmujący może próbować obciążyć najemcę odpowiedzialnością za zniszczenia i nie oddać kaucji. Aby tego uniknąć, zaleca się fotografowanie mieszkania przed i po wynajmie.
W odniesieniu do pytania dotyczącego protokołu zawierającego jedynie stan liczników i komplet kluczy:

Protokół zdawczo-odbiorczy powinien być jak najbardziej kompletny. Jeśli protokół nie uwzględnia stanu sprzętów czy wyposażenia, może to prowadzić do nieporozumień w przyszłości. Przykładowo, jeśli najemca nie ma dowodu na stan sprzętu przed wynajmem, wynajmujący może próbować przypisać mu szkody powstałe wcześniej.
W praktyce, jeżeli protokół zdawczo-odbiorczy nie zawiera informacji na temat stanu sprzętów czy wyposażenia w mieszkaniu, trudniej jest udowodnić, że to nie najemca spowodował ewentualne uszkodzenia.
Podsumowując, w interesie obu stron jest dokładne spisanie stanu mieszkania przed wynajmem. Takie podejście minimalizuje ryzyko sporów i niejasności w przyszłości.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Stwierdzenie nabycia spadku u notariusza.
Witajcie, dokonałam z rodziną stwierdzenia nabycia spadku u notariusza. Jakie kroki muszę podjąć żeby móc jak najszybciej sprzedać nieruchomość? Wystarczy aktualizacja w księgach, czy muszę odczekać aż zostanie zaktualizowane?...
Koniec umowy a L4.
Za chwilkę kończy mi się 3 miesięczny okres próbny którego nie chce przedłużać, umowę mam podpisana do 16, zaś 12 grudnia mam zabieg i prawdopodobne będę musiał iść na l4 teraz pytanie czy mam obowiązek uprzedzić szefostwo o takiej sytuacji czy mogę iść na l4 a od 16 grudnia moja umowa automatycznie wygaśnie. Moje szefostwo i ja wspólnie zdecydowaliśmy że dalsza współpraca nie ma sensu....
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...

Wyszukiwarka