Umowa na pół etatu.

Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
anonim cytuj
25-09-2023
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.

anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu? Gdzie zgłosić mobbing? ...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...

Wyszukiwarka