Umowa na pół etatu.

Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
anonim cytuj
25-09-2023
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.

anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Przywłaszczenie pieniędzy.
Dzień dobry, cześć. Pewnego dnia robiłem przelew blik na numer telefonu. Pech chciał, że pomyliłem niestety jedną z cyfr. Bank niewiele w tej kwestii może zrobić, prócz podania danych odbiorcy po reklamacji. Tak też się stało. Przegadałem temat z niewłaściwym odbiorcą telefonicznie, natomiast nadal nie dostałem zwrotnego przelewu. Wykonałem już dwa telefony. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...

Wyszukiwarka