Umowa na pół etatu.

Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
anonim cytuj
25-09-2023
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.

anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego
Dzień dobry. Proszę o pokierowanie co mogę zrobić. Odwiedziła mnie moja Mama w moim gospodarstwie rolnym . Niestety schodząc że stopnia w altanie ( wiatrołap) zahaczyła nogą o pojemnik z popiołem - upadła i złamała rękę w nadgarstku. Czy jest opcja by otrzymała jakieś odszkodowanie z ubezpieczenia gospodarczego? Wiele się nameczyla i nacierpiala przez ten nieszczęśliwy wypadek...
L4 z wyprzedzeniem
Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić? ...
Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu
Kochani mam pytanie Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu czy wystarczy nazwa miejscowości lub najbliższej okolicy. Mam pełne prawo Jesteśmy w trakcie rozwodu ok kilku lat Matka lub ktoś na jej zlecenie hakuje mi mail Szpieguje w necie, boję się że będę miał ogon cały czas za sobą, ma mnóstwo kasy i duże możliwości śledzenia mnie a ja chce z dzieckiem pobyć pouczyć się czegoś nowego tzn dziecko nauczy...
Naruszenie tajemnicy korespondencji.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...

Wyszukiwarka