Umowa na pół etatu.

Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
anonim cytuj
25-09-2023
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).

anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.

anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Rozliczenie PIT-u zmarłego
Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022. Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę. Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?...
Nagroda Jubileuszowa dla pracownika
Witam. Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy. Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym zos...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Decyzja o alimentach "wstecz" ?
Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?...

Wyszukiwarka