Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).
anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.
anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.
Witam.
Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób.
Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo.
W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga.
Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać.
Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023.
Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023.
Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018.
Na to UFG, że...
Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?...
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: