Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).
anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.
anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.
Dzień dobry. Mama mojej babci to moja prababcia a więc siostra prababci to ciocia mojej babci a syn cioci mojej babci kim jest dla mnie? Jaki to stopień pokrewieństwa? Czy małżeństwo jest legalne w takim wypadku?...
Witam, pare miesięcy temu podpisaliśmy umowę z właścicielem mieszkania za pośrednictwem biura nieruchomości ale kilka dni temu okazało się ze mieszkanie jest zadłużone a właściwie jego właściciel który nie płaci alimentów, komornik chce zajac mieszkanie. Oczywiście fakt zadłużenia został ukryty przed nami w momencie podpisywania umowy, dostaliśmy pismo ze musimy od teraz wpłacać pieniądze na konto komornika. Oczywiście właściciel się na to nie ...
Dzień dobry.
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...
Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów.
Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu.
W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu.
Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmian...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: