Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).
anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.
anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.
We wrześniu ubiegłego roku, wynajęłam mieszkanie z chłopakiem on jest najemcą, natomiast ja jestem dopisana jako ,, z osobą może mieszkać”, niestety ale nie układa nam się i chciałabym się wyprowadzić. Mamy podpisaną umowę najmu okazjonalnego, nie jest nic wspominanie o okresie wypowiedzenia. Bardzo proszę o pomoc w kwestii jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje ?...
Ojciec dziecka od kilku lat nie płaci alimentów. Sprawa u komornika. Od roku pobieram alimenty z funduszu. Został skazany za nie płacenie alimentów. Odbyła się sprawa w sądzie i na następnej sprawie będzie on ze swoim adwokatem i żąda mediacji. Sprawy zakłada fundusz, ja chodzę jako świadek. Czy muszę zgodzić się na mediacje jak dług nie dotyczy tylko dziecka a też funduszu i komornika ?...
Witam . Od 5 lat zbieram się o podanie matki mojego obecnie 8 letniego syna o alimenty. Tydzień temu poszła siedzieć, jest w więzieniu. Nie wiem za co ale nie interesuje mnie to. Pytanie: jak w takiej sytuacji sąd rozstrzyga wysokość alimentów skoro rodzic jest w zakładzie karnym?...
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ?
Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują).
Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty?
Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: