Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje
Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym sobie lepszą pracę znalazła, a jak znalazłam i chce się zwolnić to mi utrudnia.
Ile płaci obecnie pracodawca? Jak mniej jak połowa najniższej krajowej to złóż wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy, do tego zgłoś go do PIP.
Dokładnie. Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym z winy pracodawcy (łamanie podstawowych praw pracowniczych).
anonim cytuj
25-09-2023
Jeżeli pracownik pracował krócej niż 6 miesięcy, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie. Oczywiście wypowiedzenie składamy na piśmie. W 2023 r. 1/2 najniższej krajowej wynosi brutto 1505 zł. - 1181,- zł netto.
anonim cytuj
25-09-2023
Art. 36 § 1 kp. odnosi się do łącznego stażu pracy w danym zakładzie pracy. Wliczamy więc do niego nie tylko okres zatrudnienia na podstawie aktualnie trwającej umowy o pracę, ale również okresy wynikające z poprzednich umów zawartych z tym samym pracodawcą, nawet jeśli wystąpiły przerwy w zatrudnieniu.
Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023.
Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023.
Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018.
Na to UFG, że...
Mam pytanie dotyczące OC.
Pojazd w ramach szkody całkowitej z OC sprawcy idzie do ubezpieczyciela.
Ubezpieczyciel sprzedaje wrak.
Co z polisą?
Nowy właściciel korzysta z dotychczasowej polisy?
Wrak jest sprzedany za kwotę niewiele wyższą od ceny polisy (innymi słowy kupujący wrak dostaje polisę za free).
Czy może można wypowiedzieć polisę i odzyskać wydane na nią pieniądze?
(proporcjonalnie do pozostałego okresu)....
Członek najbliższej rodziny pożycza mi 50 tysięcy. Czy pozyczka może zostać w jakiś sposób opodatkowana? Powinnam dopełnić jakichś formalności, żeby tego uniknąć?...
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: