Dziedziczenie po matce.

Mieszkanie kupione przed ślubem, a więc stanowi wyłącznie moją własność i nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej ale co w przypadku mojej śmierci? Kto dziedziczy mieszkanie? Mam męża oraz 2 dzieci pełnoletnich i dwójkę małoletnich, pytam oczywiście czysto teoretycznie bo nie mogę znaleźć info na ten temat.
anonim cytuj
22-03-2024
Spadek po Pani dziedziczy mąż (udział 1/4) oraz wszystkie dzieci (udział każdego to 3/16).

anonim cytuj
22-03-2024
Myślałam, że tylko dzieci dziedziczą skoro mieszkanie stanowi moją własność. Czyli żeby dziedziczyły tylko dzieci musiałby być sporządzony testament tak?

anonim cytuj
22-03-2024
To jak uregulowane są stosunki majątkowe między małżonkami za życia nie wpływa na dziedziczenie. Jeśli chce Pani aby mieszkanie po Pani śmierci przypadło dzieciom, tak, trzeba sporządzić testament.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Kara pieniężna nałożona na pracownika.
Witam, pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą okien, zamówiłem okna u producenta, okazało się że zamówiłem błędne wymiary. Klientka zdenerwowana chce obciążyć mnie karą. którą będzie musiała zapłacić wykonawcy kuchni. Wstępnie powiedziała, że jest to 29 tysięcy. I teraz pytanie czy ja jako zarabiający minimalna krajową muszę płacić tak wysoką karę? Ewentualnie jeśli będzie chciała wyciągnąć taką karę od pracodawcy to czy pracodawca może obarc...
Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania. W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem. 1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania? 2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...

Wyszukiwarka