Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Muszę sprzedać nieruchomość, aby spłacić zachowek. Po sprzedaży na zachowek pójdzie 20%. Reszta mi zostanie. Czy w takim wypadku muszę oddać 19% do US? Mieszkałem w tym domu 24 lata, spadek dodałem w 2019 roku.
anonim cytuj
10-04-2024
Wypłacony zachowek jest kosztem podatkowym, czyli można go odliczyć od kwoty ze sprzedaży, tak jak wszystkie inne wydatki, udokumentowane, które Pan poniósł. Czyli wszystkie, które były przy nabyciu nieruchomości ze spadku, remonty, modernizację (ale nie meble). Żeby nie zapłacić podatku, musi minąć 5 lat licząc od końca kalendarzowego roku nabycia, w tym przypadku nie minęło 5 lat. Może Pan nie zapłacić podatku, lub obniżyć go. wydając całość lub cześć dochodu ze sprzedaży na własne cele mieszkaniowe.

anonim cytuj
10-04-2024
5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia spadku, ale od daty nabycia przez spadkodawcę.

anonim cytuj
10-04-2024
Albowiem 5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia przez spadkobiercę, ale przez spadkodawcę. Co oznacza, że najprawdopodobniej podatku nie ma. Gdyby jednak był, na wydanie pieniędzy są 3 lata.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Doprowadzenie do aresztu śledczego.
Problem dotyczy zatrzymania i odprowadzenia na rozprawę. Szwagier został zatrzymany przez policję. Wyglądało to tak, że dwóch policjantów przyszło do niego do domu, wieczorem. Wylegitymowali go i kazali stanąć pod ścianą. Wtedy przeszukali mu ubrania, skuli ręce z tyłu i wyprowadzili. Prosił żeby nie robili tego przy dzieciach i dali się pożegnać, ale pozwolili porozmawiać jedynie w kajdankach za plecami. Gdy zabrali go na przeszukanie biura, do ...
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników? I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego? Umowa na czas nieokreślony o pracę. Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa. Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
Czy można odzyskać pieniądze od firmy która ogłosiła upadłość?
Proszę o pomoc. Gdzie się udać i jak działać w przypadku kiedy firma cateringowa z której korzystałam ogłosiła upadłość. Zaległych posiłków jest na kwotę prawie 4-ech tysięcy....
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...

Wyszukiwarka