Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Muszę sprzedać nieruchomość, aby spłacić zachowek. Po sprzedaży na zachowek pójdzie 20%. Reszta mi zostanie. Czy w takim wypadku muszę oddać 19% do US? Mieszkałem w tym domu 24 lata, spadek dodałem w 2019 roku.
anonim cytuj
10-04-2024
Wypłacony zachowek jest kosztem podatkowym, czyli można go odliczyć od kwoty ze sprzedaży, tak jak wszystkie inne wydatki, udokumentowane, które Pan poniósł. Czyli wszystkie, które były przy nabyciu nieruchomości ze spadku, remonty, modernizację (ale nie meble). Żeby nie zapłacić podatku, musi minąć 5 lat licząc od końca kalendarzowego roku nabycia, w tym przypadku nie minęło 5 lat. Może Pan nie zapłacić podatku, lub obniżyć go. wydając całość lub cześć dochodu ze sprzedaży na własne cele mieszkaniowe.

anonim cytuj
10-04-2024
5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia spadku, ale od daty nabycia przez spadkodawcę.

anonim cytuj
10-04-2024
Albowiem 5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia przez spadkobiercę, ale przez spadkodawcę. Co oznacza, że najprawdopodobniej podatku nie ma. Gdyby jednak był, na wydanie pieniędzy są 3 lata.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...
Pojazd zastępczy.
W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ pojazd typu camper. W dowodzie rejestracyjnym jest wpisane "pojazd osobowy, 8 miejsc". Z oznaczenia modelu wynika, że jest to pojazd wyposażony w łózko i szereg udogodnień do karawaningu. Ubezpieczyciel chce jako pojazd zastępczy podstawić busa z 8 miejscami. Wartość najmu busa to 200-250 złotych za dobę, kampera 500-800. Gdzie szukać przepisu do poparcia swojego stanowiska? A może stanowisko TU ...
Jak mogę odzyskać córkę?
Witam, proszę o poradę właśnie rozeszłam się z konkubentem niestety córka została z nim bo nie pozwolili mi jej zabrać co w takim razie mogę zrobić zaznaczę że tylko córka ma tam meldunek bo mnie nie chcieli zameldować policja nic nie zdziałała bo takie same prawa mamy jak mogę odzyskać córkę...

Wyszukiwarka