Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Muszę sprzedać nieruchomość, aby spłacić zachowek. Po sprzedaży na zachowek pójdzie 20%. Reszta mi zostanie. Czy w takim wypadku muszę oddać 19% do US? Mieszkałem w tym domu 24 lata, spadek dodałem w 2019 roku.
anonim cytuj
10-04-2024
Wypłacony zachowek jest kosztem podatkowym, czyli można go odliczyć od kwoty ze sprzedaży, tak jak wszystkie inne wydatki, udokumentowane, które Pan poniósł. Czyli wszystkie, które były przy nabyciu nieruchomości ze spadku, remonty, modernizację (ale nie meble). Żeby nie zapłacić podatku, musi minąć 5 lat licząc od końca kalendarzowego roku nabycia, w tym przypadku nie minęło 5 lat. Może Pan nie zapłacić podatku, lub obniżyć go. wydając całość lub cześć dochodu ze sprzedaży na własne cele mieszkaniowe.

anonim cytuj
10-04-2024
5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia spadku, ale od daty nabycia przez spadkodawcę.

anonim cytuj
10-04-2024
Albowiem 5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia przez spadkobiercę, ale przez spadkodawcę. Co oznacza, że najprawdopodobniej podatku nie ma. Gdyby jednak był, na wydanie pieniędzy są 3 lata.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Rozwiązanie umowy o prace.
Czy pracodawca ma prawo rozwiązać umowę o prace z 1-miesięcznym okresem wypowiedzenia i kazać nie przychodzić do pracy i poinformować, że daje na miesiąc urlop bezpłany bez zgody pracownika, i bez wniosku? ...

Wyszukiwarka