Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Muszę sprzedać nieruchomość, aby spłacić zachowek. Po sprzedaży na zachowek pójdzie 20%. Reszta mi zostanie. Czy w takim wypadku muszę oddać 19% do US? Mieszkałem w tym domu 24 lata, spadek dodałem w 2019 roku.
anonim cytuj
10-04-2024
Wypłacony zachowek jest kosztem podatkowym, czyli można go odliczyć od kwoty ze sprzedaży, tak jak wszystkie inne wydatki, udokumentowane, które Pan poniósł. Czyli wszystkie, które były przy nabyciu nieruchomości ze spadku, remonty, modernizację (ale nie meble). Żeby nie zapłacić podatku, musi minąć 5 lat licząc od końca kalendarzowego roku nabycia, w tym przypadku nie minęło 5 lat. Może Pan nie zapłacić podatku, lub obniżyć go. wydając całość lub cześć dochodu ze sprzedaży na własne cele mieszkaniowe.

anonim cytuj
10-04-2024
5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia spadku, ale od daty nabycia przez spadkodawcę.

anonim cytuj
10-04-2024
Albowiem 5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia przez spadkobiercę, ale przez spadkodawcę. Co oznacza, że najprawdopodobniej podatku nie ma. Gdyby jednak był, na wydanie pieniędzy są 3 lata.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Brak zwrotu kaucji.
Ścigam wynajmującego o zwrot kaucji, po wezwaniu do zapłaty brak reakcji, termin przekroczony. Czy jest sens wnosić to najpierw do e-sądu tzn. EPU, czy lepiej od razu wnosić sprawę do zwykłego sądu? Przy odwołaniu od EPU podobno sprawa i tak idzie do zwykłego sądu....
Anulowanie długu alimentacyjnego.
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie. Pytani...
odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...

Wyszukiwarka