Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Muszę sprzedać nieruchomość, aby spłacić zachowek. Po sprzedaży na zachowek pójdzie 20%. Reszta mi zostanie. Czy w takim wypadku muszę oddać 19% do US? Mieszkałem w tym domu 24 lata, spadek dodałem w 2019 roku.
anonim cytuj
10-04-2024
Wypłacony zachowek jest kosztem podatkowym, czyli można go odliczyć od kwoty ze sprzedaży, tak jak wszystkie inne wydatki, udokumentowane, które Pan poniósł. Czyli wszystkie, które były przy nabyciu nieruchomości ze spadku, remonty, modernizację (ale nie meble). Żeby nie zapłacić podatku, musi minąć 5 lat licząc od końca kalendarzowego roku nabycia, w tym przypadku nie minęło 5 lat. Może Pan nie zapłacić podatku, lub obniżyć go. wydając całość lub cześć dochodu ze sprzedaży na własne cele mieszkaniowe.

anonim cytuj
10-04-2024
5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia spadku, ale od daty nabycia przez spadkodawcę.

anonim cytuj
10-04-2024
Albowiem 5 lat trzeba liczyć nie od daty nabycia przez spadkobiercę, ale przez spadkodawcę. Co oznacza, że najprawdopodobniej podatku nie ma. Gdyby jednak był, na wydanie pieniędzy są 3 lata.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Wniosek o uchylenie alimentów.
Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex....
Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...
Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Nadszedł taki etap w życiu, że człowiek zaczął się rozglądać za własnym kątem, którego zakup będzie musiał wspomóc kredytem hipotecznym. W ogłoszeniach często można spotkać stwierdzenie 'spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z założoną KW'. Czytając kilka artykułów, chciałbym się upewnić w następujących kwestiach: Docelowo chciałbym to zmienić w prawo własności. Zgodnie z prawem trzeba spełnić następujące kwestie: "Działka pod budynk...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...

Wyszukiwarka