Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie.
Możliwość odprowadzania składek chorobowych z umowy zlecenie nie jest związana z wysokością wynagrodzenia z umowy o pracę. Co do zasady, osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę jest objęta obowiązkowym ubezpieczeniem chorobowym. Jeśli zdecydujesz się na odprowadzanie składek chorobowych z umowy zlecenie, musisz wyrazić taką wolę, co można zrealizować na dwa sposoby:
a) Zawrzeć odpowiedni zapis w umowie zlecenie.
b) Zgłosić się do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) z wnioskiem o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym z tytułu umowy zlecenie.
Kluczowy jest tu art. 8 ust. 6a Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z tym przepisem zleceniobiorca, który wykonuje umowę zlecenie i nie jest z tego tytułu ubezpieczony w zakresie ubezpieczenia chorobowego, może zgłosić się do ubezpieczenia na własne życzenie.
Jeśli zdecyduję się na odprowadzanie składek chorobowych z umowy-zlecenie, to czy będzie to miało wpływ na moją zdolność kredytową w banku? W końcu z tego co wiem, banki patrzą na dochody, a składki będą obniżać moje miesięczne przychody. Czy ktoś się orientuje?
Odprowadzanie składek chorobowych z umowy zlecenie obniża Twój dochód netto, co może wpłynąć na ocenę Twojej zdolności kredytowej przez bank. Banki biorą pod uwagę nie tylko wysokość dochodów, ale także ich stabilność. Umowy-zlecenia są postrzegane jako mniej stabilne w porównaniu z umowami o pracę. Każdy bank może stosować własne kryteria oceny zdolności kredytowej, dlatego warto skonsultować się bezpośrednio z doradcą kredytowym w konkretnym banku, by dowiedzieć się, jakie konsekwencje finansowe będzie miało odprowadzanie składek chorobowych z umowy zlecenie w Twoim przypadku.