Dwa odszkodowania z tej samej polisy.

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy przeglądam jeszcze raz. I widzę ze w ogólnych warunkach jest mowa o odszkodowaniu z tytułu pobytu małżonka w szpitalu co przeoczyłem wcześniej. Pytanie moje jest czy ja mogę ubiegać się o takowe odszkodowanie, pomimo ze moja żona już z tego tytułu uzyskała środki. Niby ta sama polisa no ale place w sumie dwie składki. Jaka jest praktyka ubezpieczycieli w takich sytuacjach? Niby mogę złożyć wniosek i zobaczyć co mi odpowiedzą ale czy jest ku temu zasadność w ogóle?
anonim cytuj
03-02-2024
Tak, możesz ponieważ jest to kolejny pobyt Twojej małżonki w szpitalu.

anonim cytuj
03-02-2024
Możesz złożyć taki wniosek do ubezpieczyciela. Podaj w nim nr. polisy żony.

anonim cytuj
03-02-2024
Bardziej mi chodzi o to ze:
- ja i zona jesteśmy objęci ta sama polisa grupowa
- place dwie składki, za siebie i za zonę
- zona miała zaspokojone swoje roszczenie z powodu pobytu w szpitalu
- czy ja mogę mieć dodatkowe roszczenie z tytułu pobytu małżonka w szpitalu?
Czy nie ma tu jakiegoś konfliktu, w sumie to place i za siebie i za zonę wiec wygląda mi ze roszczenie mogłoby być i od mojej zony i ode mnie. Z drugiej strony przedmiotem roszczenia jest to samo zdarzenie na tej samej polisie grupowej tylko widziane jakby z dwóch różnych perspektyw.

anonim cytuj
03-02-2024
Nie ma żadnego konfliktu, możesz złożyć roszczenie za pobyt współmałżonki w szpitalu, tak samo ona może złożyć za swój pobyt w szpitalu. Nie ma znaczenia, że jest to polisa grupowa.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Spadek
Witam. Dostałam 5/8 mieszkania po babci w spadku. 1/8 już wcześniej była moja(po dziadku) 1/8 jest ciotki, 1/8 wujka. Jeśli wujek wystąpi o zniesienie współwłasności i spłatę to jakie są szanse bym spłaciła wujka w ratach? Będę remontować to mieszkanie, chce tam mieszkać....
Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Darowizna
Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna ...
Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...

Wyszukiwarka