Dwa odszkodowania z tej samej polisy.

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy przeglądam jeszcze raz. I widzę ze w ogólnych warunkach jest mowa o odszkodowaniu z tytułu pobytu małżonka w szpitalu co przeoczyłem wcześniej. Pytanie moje jest czy ja mogę ubiegać się o takowe odszkodowanie, pomimo ze moja żona już z tego tytułu uzyskała środki. Niby ta sama polisa no ale place w sumie dwie składki. Jaka jest praktyka ubezpieczycieli w takich sytuacjach? Niby mogę złożyć wniosek i zobaczyć co mi odpowiedzą ale czy jest ku temu zasadność w ogóle?
anonim cytuj
03-02-2024
Tak, możesz ponieważ jest to kolejny pobyt Twojej małżonki w szpitalu.

anonim cytuj
03-02-2024
Możesz złożyć taki wniosek do ubezpieczyciela. Podaj w nim nr. polisy żony.

anonim cytuj
03-02-2024
Bardziej mi chodzi o to ze:
- ja i zona jesteśmy objęci ta sama polisa grupowa
- place dwie składki, za siebie i za zonę
- zona miała zaspokojone swoje roszczenie z powodu pobytu w szpitalu
- czy ja mogę mieć dodatkowe roszczenie z tytułu pobytu małżonka w szpitalu?
Czy nie ma tu jakiegoś konfliktu, w sumie to place i za siebie i za zonę wiec wygląda mi ze roszczenie mogłoby być i od mojej zony i ode mnie. Z drugiej strony przedmiotem roszczenia jest to samo zdarzenie na tej samej polisie grupowej tylko widziane jakby z dwóch różnych perspektyw.

anonim cytuj
03-02-2024
Nie ma żadnego konfliktu, możesz złożyć roszczenie za pobyt współmałżonki w szpitalu, tak samo ona może złożyć za swój pobyt w szpitalu. Nie ma znaczenia, że jest to polisa grupowa.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

usunięcie współwłaściciela z konta bankowego
Dzień dobry. Pytanie na prośbę znajomego, który nie ma konta na Facebooku (i w ogóle nie jest za bardzo techniczny).. Otóż kiedyś jego żona miała konto typu ROR w banku PKO BP, i on do tego konta został wpisany jako współwłaściciel (Zaznaczam - NIE jako upoważniony, tylko współwłaściciel). Przez całe lata żona zarządzała tym kontem (on nawet do niego nie zaglądał, bo ma swoje w innym banku), a teraz niedawno przypadkowo dowiedział się, że już ni...
Zadłużenie mieszkania sprawa do sądu.
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...
Zachowek po śmierci rodziców.
Witam, pytanie jeśli rodzice przepiszą mojej siostrze mieszkanie, działkę i samochód przed śmiercią. Czy po ich śmierci mogę się z bratem ubiegać o zachowek od siostry? Czy nie dostaniemy nic z bratem??...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...

Wyszukiwarka