Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy przeglądam jeszcze raz. I widzę ze w ogólnych warunkach jest mowa o odszkodowaniu z tytułu pobytu małżonka w szpitalu co przeoczyłem wcześniej. Pytanie moje jest czy ja mogę ubiegać się o takowe odszkodowanie, pomimo ze moja żona już z tego tytułu uzyskała środki. Niby ta sama polisa no ale place w sumie dwie składki. Jaka jest praktyka ubezpieczycieli w takich sytuacjach? Niby mogę złożyć wniosek i zobaczyć co mi odpowiedzą ale czy jest ku temu zasadność w ogóle?
Tak, możesz ponieważ jest to kolejny pobyt Twojej małżonki w szpitalu.
anonim cytuj
03-02-2024
Możesz złożyć taki wniosek do ubezpieczyciela. Podaj w nim nr. polisy żony.
anonim cytuj
03-02-2024
Bardziej mi chodzi o to ze:
- ja i zona jesteśmy objęci ta sama polisa grupowa
- place dwie składki, za siebie i za zonę
- zona miała zaspokojone swoje roszczenie z powodu pobytu w szpitalu
- czy ja mogę mieć dodatkowe roszczenie z tytułu pobytu małżonka w szpitalu?
Czy nie ma tu jakiegoś konfliktu, w sumie to place i za siebie i za zonę wiec wygląda mi ze roszczenie mogłoby być i od mojej zony i ode mnie. Z drugiej strony przedmiotem roszczenia jest to samo zdarzenie na tej samej polisie grupowej tylko widziane jakby z dwóch różnych perspektyw.
anonim cytuj
03-02-2024
Nie ma żadnego konfliktu, możesz złożyć roszczenie za pobyt współmałżonki w szpitalu, tak samo ona może złożyć za swój pobyt w szpitalu. Nie ma znaczenia, że jest to polisa grupowa.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto).
2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzi...
Mieszkam w kamienicy od ponad 30 lat. Mieszkanie jest wynajmowane. Pierwsza umowa to umowa z miastem później przejął to właściciel. Mam kilka pytań:
1. Główny najemca ok 15 lat temu zmarł umowę o najem przejęła siostra Umowa była pisemna i od około 5 lat właściciel wysyła aneksy do umowy pocztą: np w kwietniu dostaliśmy aneks o podwyżce czynszu. Żaden z aneksów nie był podpisywany. Dziś czytam że taki aneks jest nie ważny bo siostra to nie podpi...
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....
Piszę w sprawie cioci. Ciocia ma 4 dzieci. Jednemu dziecku wzięła kredyt pod zastaw mieszkania na 25 lat. Syn spłaca kredyt już 10 lat.
Ciocia i wujek jeszcze żyją ale są już starszymi ludźmi. Co w takim przypadku jak umrą obydwoje. Syn już powiedział cioci, że nie wie czy będzie spłacał kredyt bo jedynie bank sobie zabierze mieszkanie. Co w takim przypadku z 3 pozostałego rodzeństwa. Czy jakoś ciocia może zabezpieczyć pozostałe dzieci względem ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: