Dwa odszkodowania z tej samej polisy.

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy przeglądam jeszcze raz. I widzę ze w ogólnych warunkach jest mowa o odszkodowaniu z tytułu pobytu małżonka w szpitalu co przeoczyłem wcześniej. Pytanie moje jest czy ja mogę ubiegać się o takowe odszkodowanie, pomimo ze moja żona już z tego tytułu uzyskała środki. Niby ta sama polisa no ale place w sumie dwie składki. Jaka jest praktyka ubezpieczycieli w takich sytuacjach? Niby mogę złożyć wniosek i zobaczyć co mi odpowiedzą ale czy jest ku temu zasadność w ogóle?
anonim cytuj
03-02-2024
Tak, możesz ponieważ jest to kolejny pobyt Twojej małżonki w szpitalu.

anonim cytuj
03-02-2024
Możesz złożyć taki wniosek do ubezpieczyciela. Podaj w nim nr. polisy żony.

anonim cytuj
03-02-2024
Bardziej mi chodzi o to ze:
- ja i zona jesteśmy objęci ta sama polisa grupowa
- place dwie składki, za siebie i za zonę
- zona miała zaspokojone swoje roszczenie z powodu pobytu w szpitalu
- czy ja mogę mieć dodatkowe roszczenie z tytułu pobytu małżonka w szpitalu?
Czy nie ma tu jakiegoś konfliktu, w sumie to place i za siebie i za zonę wiec wygląda mi ze roszczenie mogłoby być i od mojej zony i ode mnie. Z drugiej strony przedmiotem roszczenia jest to samo zdarzenie na tej samej polisie grupowej tylko widziane jakby z dwóch różnych perspektyw.

anonim cytuj
03-02-2024
Nie ma żadnego konfliktu, możesz złożyć roszczenie za pobyt współmałżonki w szpitalu, tak samo ona może złożyć za swój pobyt w szpitalu. Nie ma znaczenia, że jest to polisa grupowa.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Kredyt w trakcie rozwodu.
Witam, jestem w trakcie rozwodu, chcę się dowiedzieć, czy jeżeli mąż nabrał kredytów to mogę być pociągnięta do spłaty, kredyty wzięte w trakcie trwania sprawy i nic o nich nie wiedziałam....
Zwrot pieniędzy za polisę OC.
Zakupiłem przez internet polisę OC którą opłacie ale zaraz agent znalazł mi lepszą ofertę ( bardziej rozbudowaną) i stwierdził żebym kupił tą nową oraz wypisał wypowiedzenie OC tej pierwszej polisy ( od razu tak zrobiłem). 18 listopada minął miesiąc od wypowiedzenia polisy i niestety do teraz nie mogę się doprosić ubezpieczalni o zwrot pieniędzy, agent twierdzi że robi co może i pospiesza centrale w tej sprawie. Najlepsze jest to ze w aplikacji d...
Zatarcie skazania.
Witam czy musze czekać 5 lat na zatarcie wskazania czy mogę się starać o wcześniejsze zatarcie? (Jak tak to po jakim czasie?)...
Jak policzyć alimenty wstecz?
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odwołał i sąd zmn...

Wyszukiwarka