Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy przeglądam jeszcze raz. I widzę ze w ogólnych warunkach jest mowa o odszkodowaniu z tytułu pobytu małżonka w szpitalu co przeoczyłem wcześniej. Pytanie moje jest czy ja mogę ubiegać się o takowe odszkodowanie, pomimo ze moja żona już z tego tytułu uzyskała środki. Niby ta sama polisa no ale place w sumie dwie składki. Jaka jest praktyka ubezpieczycieli w takich sytuacjach? Niby mogę złożyć wniosek i zobaczyć co mi odpowiedzą ale czy jest ku temu zasadność w ogóle?
Tak, możesz ponieważ jest to kolejny pobyt Twojej małżonki w szpitalu.
anonim cytuj
03-02-2024
Możesz złożyć taki wniosek do ubezpieczyciela. Podaj w nim nr. polisy żony.
anonim cytuj
03-02-2024
Bardziej mi chodzi o to ze:
- ja i zona jesteśmy objęci ta sama polisa grupowa
- place dwie składki, za siebie i za zonę
- zona miała zaspokojone swoje roszczenie z powodu pobytu w szpitalu
- czy ja mogę mieć dodatkowe roszczenie z tytułu pobytu małżonka w szpitalu?
Czy nie ma tu jakiegoś konfliktu, w sumie to place i za siebie i za zonę wiec wygląda mi ze roszczenie mogłoby być i od mojej zony i ode mnie. Z drugiej strony przedmiotem roszczenia jest to samo zdarzenie na tej samej polisie grupowej tylko widziane jakby z dwóch różnych perspektyw.
anonim cytuj
03-02-2024
Nie ma żadnego konfliktu, możesz złożyć roszczenie za pobyt współmałżonki w szpitalu, tak samo ona może złożyć za swój pobyt w szpitalu. Nie ma znaczenia, że jest to polisa grupowa.
Przedłuża się stworzenie spisu inwentarza przez komornika. Za miesiąc mija 6 miesięcy od śmierci rodzica, więc chcielibyśmy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, ale boję się, że komornik nie zdąży. Chciałbym stworzyć wykaz inwentarza, gdzie i w jaki sposób go złożyć?...
Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?...
Mam zasądzone alimenty na rzecz mojej córki. Córka jest już dorosła, nie uczy się nigdzie, pracuje na etacie. Chciałbym uwolnić się od płacenia córce tych alimentów. Jakie są inne możliwości oprócz pozwu o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego aby załatwić tą sprawę. Z góry dziękuję za pomoc....
Dzień dobry.
Obecnie przebywam na urlopie z tytułu urodzenia dziecka udzielonego na dotychczasowych zasadach tj. 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 32 tyg. urlopu rodzicielskiego. Urlop ten kończy się dnia 7 sierpnia. Czy w tej sytuacji mogę złożyć wniosek o dodatkowe 9 tygodni? Niestety nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: