Zwolnienie lekarskie w ciąży.

Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?
#L4
anonim cytuj
18-10-2023
Nie nie będzie brany. Ja będąc w ciąży pierwsze zwolnienie miałam od ginekologa nie było podpięte "pod ciążę". Tylko za to pierwsze miałam 80 procent.

anonim cytuj
18-10-2023
Nie ma czegoś takiego jak l4 ciążowe. Każdy lekarz może wystawić zwolnienie przypadające na okres ciąży.
Tak wiem ze każdy lekarz może wystawić takie zwolnienie jeśli jest do tego podstawa, bardziej chodzi mi o wyliczenie wynagrodzenia, które będzie pobierane na l4

Lekarz wystawia zwolnienie na określone schorzenie które pacjentka posiada, ale dodaje 'kod literowy' oznaczający, że niezdolność do pracy przypadającą na okres ciąży.
ale chodzi mi czy miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, czy będzie liczone ostatnie 12 miesięcy do października

Jeżeli zwolnienie będzie w październiku to podstawa 12 m-cy wstecz czyli październik 2022-wrzesien 2023.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...
Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa. Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. 1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień? 2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odse...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...

Wyszukiwarka