Zwolnienie lekarskie w ciąży.

Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?
#L4
anonim cytuj
18-10-2023
Nie nie będzie brany. Ja będąc w ciąży pierwsze zwolnienie miałam od ginekologa nie było podpięte "pod ciążę". Tylko za to pierwsze miałam 80 procent.

anonim cytuj
18-10-2023
Nie ma czegoś takiego jak l4 ciążowe. Każdy lekarz może wystawić zwolnienie przypadające na okres ciąży.
Tak wiem ze każdy lekarz może wystawić takie zwolnienie jeśli jest do tego podstawa, bardziej chodzi mi o wyliczenie wynagrodzenia, które będzie pobierane na l4

Lekarz wystawia zwolnienie na określone schorzenie które pacjentka posiada, ale dodaje 'kod literowy' oznaczający, że niezdolność do pracy przypadającą na okres ciąży.
ale chodzi mi czy miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, czy będzie liczone ostatnie 12 miesięcy do października

Jeżeli zwolnienie będzie w październiku to podstawa 12 m-cy wstecz czyli październik 2022-wrzesien 2023.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Problem z najemcą
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony. Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Zakupy przez internet (brak paczki ani kontaktu)
Dzień dobry Zamówiłam ubrania na stronie internetowej pewnego butiku. Oczywiście zrobiłam przelew i otrzymałam informację na adres mailowy że zamówienie zostało wysłane. Jednak to było 13 marca. Od tamtej pory cisza. Pisałam na znaleziony adres e-mail zapytanie co z zamówieniem ale nie otrzymałam odpowiedzi. Strony na Facebooku nie mogę odnaleźć. W zakładce znalezionej w mailu da się wejść na stronę sklepu jednak w zakładce "kontakt" p...

Wyszukiwarka