Zwolnienie lekarskie w ciąży.

Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?
#L4
anonim cytuj
18-10-2023
Nie nie będzie brany. Ja będąc w ciąży pierwsze zwolnienie miałam od ginekologa nie było podpięte "pod ciążę". Tylko za to pierwsze miałam 80 procent.

anonim cytuj
18-10-2023
Nie ma czegoś takiego jak l4 ciążowe. Każdy lekarz może wystawić zwolnienie przypadające na okres ciąży.
Tak wiem ze każdy lekarz może wystawić takie zwolnienie jeśli jest do tego podstawa, bardziej chodzi mi o wyliczenie wynagrodzenia, które będzie pobierane na l4

Lekarz wystawia zwolnienie na określone schorzenie które pacjentka posiada, ale dodaje 'kod literowy' oznaczający, że niezdolność do pracy przypadającą na okres ciąży.
ale chodzi mi czy miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy, czy będzie liczone ostatnie 12 miesięcy do października

Jeżeli zwolnienie będzie w październiku to podstawa 12 m-cy wstecz czyli październik 2022-wrzesien 2023.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Nie otwarty testament
Dzień dobry. Sytuacja wygląda następująco: po zmarłej 2 lata temu osobie pozostał testament. Jedna z osób, która możliwe, że jest ujęta w testamencie (dziecko zmarłego) kilkukrotnie nie stawiła się na sprawę, przez co testament do tej pory nie został otwarty. Wie o terminach spraw, ale celowo się na nie nie stawia. Osoba ta zajęła jedną z nieruchomości, zmieniła zamki mówiąc do pozostałych osób (też dzieci) że to jej sie należy i rzekomo jest je...
Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Urlop wypoczynkowy.
Witam serdecznie, z racji tego, że do PIPu, na infolinię jest ciężko się dodzwonić, pomyślałem, że może spróbuję również tutaj. Do rzeczy, jak wiadomo, co roku pracownik ma prawo do nie przerwanego, dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego. No i na tym polega mój problem, ponieważ nie mam potrzeby go w tym roku wykorzystywać i byłaby to dla mnie zwykła strata czasu, jednak pracodawca upiera się, że muszę go wykorzystać, bo takie są przepisy i nic na...
Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...

Wyszukiwarka