Wynajęte mieszkanie a egzekucja komornicza.

Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?
anonim cytuj
03-10-2023
Proszę do sprawy podejść na spokojnie. Owszem komornik ma prawo przyjść i spisać wszystkie urządzenie należące do Pana partnerki, ale już ich nie zabiera, a pozostawia na miejscu w tzw. Dozorze. Ale by mógł to uczynić ktoś musi się na ten dozór zgodzić.
Jeśli urządzenia nie posiadają fv imiennych lub fv vat, to komornik weźmie oświadczenie do kogo jakie urządzenie należy.
Od wielu lat nie słyszałem by komornik latał po mieszkaniach. Zajmie rachunek i wynagrodzenie na tym poprzestanie, jeśli wynagrodzenie jest minimalne to nic nie ściągnie, ale odsetki „lecą”.

anonim cytuj
03-10-2023
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego (K.p.c.) komornik ma prawo wejść do mieszkania dłużnika w celu przeprowadzenia egzekucji. Co więcej, jeśli w mieszkaniu znajdują się przedmioty, które mogą podlegać egzekucji, mogą one zostać spisane i ewentualnie zabezpieczone, chociaż nie zawsze są one natychmiast zabierane. Obejmuje to również sytuację, gdzie inne osoby mieszkają razem z dłużnikiem.

Jeśli chodzi o kwestię własności przedmiotów w mieszkaniu, tutaj ważne jest, aby móc udokumentować, że określone przedmioty naprawdę należą do Ciebie, a nie do dziewczyny. Faktury, umowy kupna-sprzedaży czy inne dokumenty mogą być tutaj pomocne.

Proszę do sprawy podejść na spokojnie. Owszem komornik ma prawo przyjść i spisać wszystkie urządzenie należące do Pana partnerki, ale już ich nie zabiera, a pozostawia na miejscu w tzw. Dozorze.

Zgoda, komornik może spisać przedmioty i zostawić je w dozorze, zgodnie z art. 845 K.p.c., co oznacza, że przedmioty te nie mogą być używane ani zbywane do momentu zakończenia postępowania egzekucyjnego.

Zastrzeżenie, że
jeśli urządzenia nie posiadają fv imiennych lub fv vat, to komornik weźmie oświadczenie do kogo jakie urządzenie należy.
, nie jest jednak w pełni precyzyjne. Faktycznie, komornik może przyjąć oświadczenie dłużnika lub innej osoby, ale nie jest to automatycznie rozstrzygające i może być poddane weryfikacji.

Dodatkowo, zajęcie wynagrodzenia oraz rachunku bankowego również jest powszechną praktyką w ramach działań komorniczych. Według art. 871 K.p.c., komornik może zająć wynagrodzenie, jednakże pewne części tego wynagrodzenia są ustawowo chronione przed egzekucją, jeśli wynagrodzenie nie przekracza minimum socjalnego.

Należy pamiętać, że prawo i procedury komornicze mogą być skomplikowane i precyzyjne działania mogą zależeć od konkretnej sytuacji oraz dostępnych dowodów. Odpowiednie dokumenty oraz wiedza o szczegółach sprawy są kluczowe do świadczenia dokładnej porady prawnej.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mieszkanie po mojej śmierci będzie tylko córki?
Mieszkam z córką w mieszkaniu własnościowym ,księgi wieczyste są na mnie. Mam syna który już się zrzekł mieszkania notarialnie. Moje pytanie co muszę zrobić ,żeby córka bez problemów po mojej śmierci mogła w nim mieszkać....
Sprzedaż garażu z byłym mężem.
Kobieta po rozwodzie, jest właścicielką miejsca postojowego w hali garażowej, drugim właścicielem jest jej były mąż. Nie ma z nim kontaktu. Jak sprzedać w takiej sytuacji to miejsce? Jak się go pozbyć? Co zrobić?...
Cena przy produkcie nie zgadza sie z cena przy kasie
Czesc Jest problem z Media Markt w Lodzi Znalazlem dyski, ktore lezaly na polce z widoczna pod nimi cena, ale sprzedawca i kierownik odmawia sprzedazy. Tlumacza, ze ktorys klient zapewne przesunal i stad ta pomylka. Kierownik mowi ze mozna skierowac sprawe do sadu. Mam zdjecie produktow i ceny pod nimi. Ich prawidlowe miejsce powinno byc zaraz po prawo, ale lezaly na innej pozycji. Czy to cos zmienia?...
Sprzedałam używany wózek dla dziecka, nowi właściciele go reklamują bo brakuje jednej części. Czy muszę oddać im pieniążki?
Witam w piątek 25.11 tego roku sprzedaliśmy wózek 3w1 młodej parze. Oglądali wózek bardzo dokładnie co im z resztą wszystko pokazywałam co i jak. W sobotę popołudniu facet do mnie pisze że nie ma pałąka do spacerówki ( w czasie oglądania nawet ja nie zauważyłam ani oni że tego pałąka nie ma. Jeszcze pani oglądała pasy od spacerówki jak się zapina to by od razu i ja i ona zorientowała się że tego pałąka nie ma ) My z mężem kupiliśmy wózek tamtego...

Wyszukiwarka