Działalność nierejestrowana.

Mam pytanie jeżeli osoba ma 4 dzieci nie pracuje na żądaną umowę o pracę żyje z renty dziecka i 500 plus a obecnie dorabia na tortach ile może dorobić żeby nie płacić podatku w urzędzie skarbowym torty robione w domu.
anonim cytuj
26-10-2023
Każde dorabianie na tortach czy nie należy rozliczyć w zeznaniu podatkowym. Dodatkowo należy spełnić wiele wymagań dotyczących produkcji jedzenia w domu. Radzę się z tym zapoznać.

anonim cytuj
26-10-2023
Musi mieć zgłoszona kuchnie do sanepidu i może prowadzić działalność nierejestrowana do bodajże 2700zl msc przychodu. Ale musi się z tego normalnie na koniec roku rozliczać.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może sobie dorabiać bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym.
Mam krótkie pytanie. Znajoma zajmuje sie hobbistycznie robieniem zabawek, odzdóbek z tekstyliów. Głównie dla znajomych ale nie tyle. Dorobi na tym kilka stówek miesięcznie. Pytała mnie do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może to robić bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym. Niestety nie potrafiłem jej odpowiedzieć. Ktoś pomoże? ...
Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1?
Dzień dobry, mam takie pytanie z zakresu kodeksu pracy. Otóż od czerwca pracuje na umowę o pracę. Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1? Szefowa powiedziała, że przysługuje mi jeden ponieważ zaczęłam pracę w czerwcu, że 1 dzień to jest jakby na pół roku i drugi na drugie półrocze ? Czy to prawda?...
Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.
W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?...
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....

Wyszukiwarka