Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?

Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał.

Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, które mogą być bardzo kosztowne do naprawy. Dodatkowo, silnik nie pracuje równo, a co gorsza, silnik się przegrzewa i wyskakuje kontrolka Check Engine. To nie jest to, na co liczyłem po zakupie nowego auta.

Nie jestem znawcą motoryzacji i nie znam się na mechanice samochodowej. Dlatego też, w momencie zakupu, uwierzyłem, że sprzedawca mówi prawdę i nie sądziłem, że mogą być ukryte wady w samochodzie. Teraz czuję się rozczarowany i zastanawiam się, czy mogę unieważnić umowę sprzedaży i zwrócić samochód sprzedawcy.

Nie wiem, czy to jest jakiś przypadek oszustwa ze strony sprzedawcy, ale mam wątpliwości co do jego rzetelności. Co powinienem teraz zrobić? Czy mam szansę na unieważnienie umowy i odzyskanie pieniędzy za auto?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i wskazówki w tej sprawie.
anonim cytuj
31-07-2023
Jeżeli sprzedawca ukrył istotne wady przedmiotu sprzedaży, to możesz mieć podstawy do domagania się unieważnienia umowy sprzedaży lub obniżenia ceny. Kluczowe przepisy, które tutaj mają zastosowanie, to:

Kodeks Cywilny - Art. 556. § 1.
Jest mowa o rękojmi za wady fizyczne rzeczy. Zgodnie z tym przepisem, sprzedawca jest odpowiedzialny wobec kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną, która istniała w chwili przejścia na kupującego ryzyka związanego z własnością rzeczy, chyba że kupujący o tej wadzie wiedział.

Kodeks Cywilny - Art. 5561. § 1.
W tym artykule znajduje się definicja wady fizycznej. Mówi on, że rzecz sprzedana ma wadę fizyczną, jeżeli nie ma właściwości, które powinna mieć z uwagi na umowę zawartą, publiczne zapewnienie (np. informacje zawarte w reklamie), albo przeznaczenie.

Kodeks Cywilny - Art. 561. § 1.
Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Jednakże, jeżeli sprzedawca natychmiast i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego usunie wadę, kupujący nie może odstąpić od umowy. Oznacza to, że możesz domagać się od sprzedawcy usunięcia wad, ale jeżeli on odmówi lub nie zrobi tego szybko, możesz odstąpić od umowy.

W Twoim przypadku, na podstawie przepisów Kodeksu Cywilnego, możesz mieć podstawy do odstąpienia od umowy sprzedaży, ponieważ sprzedawca ukrył istotne wady samochodu. Jednakże, musisz udowodnić, że wady istniały w momencie sprzedaży, a także, że sprzedawca o nich wiedział i nie poinformował Cię o nich.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Stypendium stażowe
Miałem mieć staż do końca listopada ale zakończyłem staż w październiku ponieważ nie nauczyłem się prawie nic czy dostanę Stypendium stażowe za październik ?...
Kupiłem samochód z wadą ukrytą, co teraz moge zrobić?
Parę dni kupiłem samochód, gdzie przed kupnem byłem z nim na stacji diagnostycznej. Wady, które udało się diagnoście wykryć były dla mnie w porządku, obaj wiedzieliśmy, że owe istnieją (no tam z wyjątkiem paru pomniejszych rzeczy), podpisaliśmy umowę wszystko spoko. Nagle po 1 dniu jazdy zaświecił się check engine, a z rury wydechowej (czego też diagnosta na stacji diagnostycznej nie zauważył) przy ciepłym silniku wydobywa się biały dym. Po sk...
Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.
Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?...
wniosek o urlop
Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). B...

Wyszukiwarka