Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci?
Odrzucenie spadku i wydziedziczenie to dwie różne kwestie. Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, masz prawo do odrzucenia go po śmierci spadkodawcy. Kodeks cywilny w art. 1018 stanowi, że spadkobierca, który nie chce dziedziczyć, może odrzucić spadek.
Po śmierci ojca odrzucasz spadek w ciągu 6 miesięcy, potem sąd powołuje do dziedziczenia twoje dzieci, jeśli są małoletnie musisz uzyskać zgodę Sądu Rodzinnego na odrzucenie spadku w ich imieniu. Czytałam, ze maja być wprowadzone zmiany i już nie trzeba będzie zgody sądu. Ty masz 6 miesięcy od momentu powołania do spadku, następnie kiedy powołane zostaną dzieci zaczyna się nowy okres 6 miesięcy.
To prawda, jeśli spadkobierca odrzuci spadek, kolejnymi spadkobiercami są jego potomkowie. W przypadku małoletnich potomków, konieczne jest uzyskanie zgody sądu na odrzucenie spadku w ich imieniu, zgodnie z art. 1019 Kodeksu cywilnego.
A mogłoby się tak zdarzyć, że sąd stwierdzi że nie mogę odrzucić spadku z jakiegoś powodu?
Nie ma przepisu, który by zabraniał odrzucenia spadku przez spadkobiercę. Sąd nie ma prawa decydować, czy możesz odrzucić spadek dla siebie. Jednak w przypadku odrzucenia spadku przez małoletnie dzieci, sąd ocenia, czy jest to w ich najlepszym interesie (art. 1019 Kodeksu cywilnego).
Jeżeli chcesz zrzec się dziedziczenia po ojcu musisz się udać wraz z nim do notariusza i zawrzeć stosowną umowę.
W przypadku, gdy nie posiadasz kontaktu z ojcem, zawarcie takiej umowy nie będzie możliwe. Odrzucenie spadku może nastąpić dopiero po śmierci spadkodawcy.
Pozostaje Ci jedynie odrzucenie spadku po śmierci ojca. Masz na to 6 miesięcy liczone jest od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o śmierci spadkodawcy.
Dokładnie. Termin ten jest uregulowany w art. 1019 § 1 Kodeksu cywilnego. Po tym terminie stajesz się spadkobiercą z mocy prawa i przyjmujesz zarówno aktywa, jak i pasywa spadkowe.