Zrzeczenie się dziedziczenia.

Witam.
Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci?
Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent".
Pozdrawiam.
anonim cytuj
11-08-2023
Możesz zrzec się dziedziczenia jeszcze za życia tej osoby, lecz musi ona być u notariusza i podpisać się na dokumentach.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam.
Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci?
Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent".
Pozdrawiam.

Po śmierci ojca odrzucasz spadek w ciągu 6 miesięcy, potem sąd powołuje do dziedziczenia twoje dzieci, jeśli są małoletnie musisz uzyskać zgodę Sądu Rodzinnego na odrzucenie spadku w ich imieniu. Czytałam, ze maja być wprowadzone zmiany i już nie trzeba będzie zgody sądu. Ty masz 6 miesięcy od momentu powołania do spadku, następnie kiedy powołane zostaną dzieci zaczyna się nowy okres 6 miesięcy.

anonim cytuj
11-08-2023
Po śmierci ojca odrzucasz spadek w ciągu 6 miesięcy, potem sad powołuje do dziedziczenia twoje dzieci, jeśli są małoletnie musisz uzyskać zgodę Sądu Rodzinnego na odrzucenie spadku w ich imieniu. Czytałam, ze maja być wprowadzone zmiany i już nie trzeba będzie zgody Sądu. Ty masz 6 miesięcy od momentu powołania do spadku, następnie kiedy powołane zostaną dzieci zaczyna się nowy okres 6 miesięcy.

A mogłoby się tak zdarzyć, że sąd stwierdzi że nie mogę odrzucić spadku z jakiegoś powodu?

anonim cytuj
11-08-2023
A mogłoby się tak zdarzyć, że sąd stwierdzi że nie mogę odrzucić spadku z jakiegoś powodu?

Sąd wyraża zgodę na odrzucenie spadku po przeprowadzeniu postępowania sądowego, w toku którego musi się upewnić, że jest to w interesie dziecka. Gdy sąd uzna, że spadek jest wart więcej nie pozostawione długi i odrzucenie spadku byłoby dla dziecka niekorzystne, może odmówić wyrażenia zgody.

anonim cytuj
11-08-2023
Witam.
Pozdrawiam.

Jeżeli chcesz zrzec się dziedziczenia po ojcu musisz się udać wraz z nim do notariusza i zawrzeć stosowną umowę. Warto w tym miejscu dodać, że taka umowa nie ma charakteru osobistego, co oznacza, że istnieje możliwość zawarcia jej również przez pełnomocnika, który będzie miał udzielone pełnomocnictwo szczegółowe w tym zakresie.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeżeli chcesz zrzec się dziedziczenia po ojcu musisz się udać wraz z nim do notariusza i zawrzeć stosowną umowę. Warto w tym miejscu dodać, że taka umowa nie ma charakteru osobistego, co oznacza, że istnieje możliwość zawarcia jej również przez pełnomocnika, który będzie miał udzielone pełnomocnictwo szczegółowe w tym zakresie.

Jak już wspominałem na początku, niestety nie posiadam kontaktu z ojcem.

anonim cytuj
11-08-2023
Jak już wspominałem na początku, niestety nie posiadam kontaktu z ojcem.

Pozostaje Ci jedynie odrzucenie spadku po śmierci ojca. Masz na to 6 miesięcy liczone jest od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o śmierci spadkodawcy.

anonim cytuj
11-08-2023

Odrzucenie spadku i wydziedziczenie to dwie różne kwestie. Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, masz prawo do odrzucenia go po śmierci spadkodawcy. Kodeks cywilny w art. 1018 stanowi, że spadkobierca, który nie chce dziedziczyć, może odrzucić spadek.

Po śmierci ojca odrzucasz spadek w ciągu 6 miesięcy, potem sąd powołuje do dziedziczenia twoje dzieci, jeśli są małoletnie musisz uzyskać zgodę Sądu Rodzinnego na odrzucenie spadku w ich imieniu. Czytałam, ze maja być wprowadzone zmiany i już nie trzeba będzie zgody sądu. Ty masz 6 miesięcy od momentu powołania do spadku, następnie kiedy powołane zostaną dzieci zaczyna się nowy okres 6 miesięcy.

To prawda, jeśli spadkobierca odrzuci spadek, kolejnymi spadkobiercami są jego potomkowie. W przypadku małoletnich potomków, konieczne jest uzyskanie zgody sądu na odrzucenie spadku w ich imieniu, zgodnie z art. 1019 Kodeksu cywilnego.

Nie ma przepisu, który by zabraniał odrzucenia spadku przez spadkobiercę. Sąd nie ma prawa decydować, czy możesz odrzucić spadek dla siebie. Jednak w przypadku odrzucenia spadku przez małoletnie dzieci, sąd ocenia, czy jest to w ich najlepszym interesie (art. 1019 Kodeksu cywilnego).

Jeżeli chcesz zrzec się dziedziczenia po ojcu musisz się udać wraz z nim do notariusza i zawrzeć stosowną umowę.

W przypadku, gdy nie posiadasz kontaktu z ojcem, zawarcie takiej umowy nie będzie możliwe. Odrzucenie spadku może nastąpić dopiero po śmierci spadkodawcy.

Pozostaje Ci jedynie odrzucenie spadku po śmierci ojca. Masz na to 6 miesięcy liczone jest od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o śmierci spadkodawcy.

Dokładnie. Termin ten jest uregulowany w art. 1019 § 1 Kodeksu cywilnego. Po tym terminie stajesz się spadkobiercą z mocy prawa i przyjmujesz zarówno aktywa, jak i pasywa spadkowe.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak opłacanych składek zdrowotnych.
Sprawa nie dotyczy mnie ,ale kuzyna. Otóż przez rok czasu nie miał opłacanych składek zdrowotnych. Żeby nie nagła wizyta w szpitalu nic by nie wyszło. Kuzyn jest kierowca Międzynarodowym. Dzwonił w tej sprawie do pracodawcy a on go wyśmiał. Przepisał firmę na prawdopodobnie kogoś z rodziny i umywa ręce. Są świadkowie że kuzyn pracował w tej firmie. Pytanie gdzie się udać żeby to zgłosić....
174kpc
Вы не правы. Я уверен. Могу отстоять свою позицию. Пишите мне в PM, обсудим. The purpose of the [url=https://drasimhussain.com/updates/nab-men-wizards-comments-dr-asim/]https://drasimhussain.com/updates/nab-men-wizards-comments-dr-asim/[/url] is to record all data exchanges. Admiral Markets is an award-winning forex and CFD broker, regulated worldwide, offering trading in more than 8000 monetary instruments through the most top-end in the world...
Bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie.
Umarła mama, która miała kredyty do 2025r bez ubezpieczenia. Ja jako córka nie pracuje, utrzymujemy się z wyplaty męża. Wiem, że bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie, które ma być dla wnuków jak osiągną pełnoletniość. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić....
Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)...

Wyszukiwarka