wzór pisma do Plusa o anulowanie kary umowej za niezdanie sprzętu w czasie
Proszę o napisanie wzoru wniosku do Plusa o anulowanie kary umownej w związku z niezdaniem dekodera w terminie. Kara wynosi tysiąc złotych. W uzasadnieniu proszę o napisanie, że nie dokonałam zwrotu ze względu na moją nieobecność w Polsce. Dodatkowo proszę uwzględnić, że jestem wieloletnim klientem, płacę rachunki na czas oraz korzystam również z innych produktów/usług Plusa. Proszę uwzględnić, że jestem zadowolona z usług sieci Plus i będę dalej korzystała z ich usług. Proszę uwzględnić, że zwrócony sprzęt został oddany z opóźnieniem, ale w nienagannym stanie.
[Imię i nazwisko nadawcy]
[Adres nadawcy]
[Telefon kontaktowy]
[Adres e-mail]
Plus Bank S.A.
z siedzibą w Warszawie
ul. Postępu 17c
02-676 Warszawa
[Data, np. 2 września 2023 r.]
Dotyczy: wniosku o anulowanie kary umownej za niezdanie dekodera w terminie
Szanowna Pani / Szanowny Panie,
w nawiązaniu do kary umownej w kwocie 1000 złotych nałożonej na mnie za niezdanie dekodera w wyznaczonym terminie, składam niniejszym wniosek o jej anulowanie.
W uzasadnieniu chciałabym podkreślić, że nie dokonałam zwrotu sprzętu w wyznaczonym terminie z powodu mojej nieobecności w Polsce. Niemniej jednak, zwrócony sprzęt został oddany, choć z pewnym opóźnieniem, lecz w nienagannym stanie.
Jestem wieloletnim klientem Plusa, zawsze terminowo regulującym swoje zobowiązania finansowe. Korzystam nie tylko z usług telewizyjnych, ale również z innych produktów oferowanych przez Plus. Mimo zaistniałej sytuacji, jestem bardzo zadowolona z jakości świadczonych przez Państwa usług i mam zamiar dalej korzystać z oferty Plusa.
Wierzę, że moja dotychczasowa bezproblemowa współpraca z Plus, jak również fakt, że sprzęt został zwrócony w idealnym stanie, przekonają Państwa do uwzględnienia mojego wniosku i anulowania nałożonej kary umownej.
Z wyrazami szacunku,
[Podpis]
[Imię i nazwisko nadawcy]
anonim cytuj
02-09-2023
Zgodnie z art. 5 Kodeksu cywilnego, który zakazuje nadużywania prawa podmiotowego, można w określonych sytuacjach żądać modyfikacji skutków wynikających z rygorystycznego stosowania zapisów umownych, zwłaszcza gdy ich egzekwowanie pozostaje w sprzeczności z zasadami współżycia społecznego.
W przypadku umów zawieranych przez konsumenta z przedsiębiorcą, zastosowanie ma również art. 385¹ § 1 k.c., który przewiduje, że postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nieuzgodnione indywidualnie, rażąco naruszające jego interesy i kształtujące jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, są niewiążące (tzw. klauzule abuzywne). Kara umowna za nieterminowy zwrot sprzętu może być oceniana w tym kontekście, jeżeli jest rażąco wygórowana, niewspółmierna do stopnia uchybienia lub nieproporcjonalna do wartości urządzenia.
Wniosek o anulowanie kary powinien zatem wskazywać:
– przyczynę opóźnienia (np. pobyt za granicą, działanie niezawinione),
– fakt, że sprzęt został zwrócony w stanie nienaruszonym,
– długotrwałe i bezproblemowe korzystanie z usług operatora,
– odwołanie do zasad współżycia społecznego (art. 5 k.c.).
Jeśli operator odmówi, możliwe jest dochodzenie roszczenia o stwierdzenie nieważności lub bezskuteczności kary umownej przed sądem powszechnym.
anonim cytuj
04-05-2025
Zgodnie z art. 385¹ § 1 Kodeksu cywilnego, konsument nie jest związany postanowieniami umowy, które nie zostały z nim indywidualnie uzgodnione, jeśli rażąco naruszają jego interesy i są sprzeczne z dobrymi obyczajami. Kara umowna za niezwrócenie sprzętu w terminie może być uznana za klauzulę abuzywną, jeśli jest niewspółmierna do wartości urządzenia i nie uwzględnia okoliczności konkretnego przypadku.
Z kolei art. 5 k.c. pozwala na ograniczenie wykonywania prawa (np. egzekwowania kary umownej), jeżeli jego wykonywanie byłoby sprzeczne z zasadami współżycia społecznego, np. w przypadku niezawinionego opóźnienia i zwrotu sprzętu w stanie nienaruszonym.
Należy powołać się również na art. 385³ pkt 17 k.c., zgodnie z którym niedozwolonym postanowieniem może być zastrzeżenie rażąco wygórowanej kary umownej za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania.
W razie odmowy anulowania kary przez operatora, możliwe jest dochodzenie jej bezskuteczności w sądzie, podnosząc zarzuty abuzywności oraz nadużycia prawa podmiotowego.
Witam,
Czy to prawda, że po utracie pracy 30 dni jest jeszcze ważne ubezpieczenie zdrowotne? Pracowałem tylko tydzień, ale wiem że byłem ubezpieczony i wczoraj się pożegnaliśmy z pracodawcą.
...
Witam, czy pozbawiona praw matka, która nie interesowała się dzieckiem przez ponad 10 lat oraz nie płaciła zasądzonych alimentów, może nagle ubiegać się o alimenty od pełnoletniego dziecka, które dopiero co ukończyło szkołę zawodową ale nadal się uczy ? Ubiega się ze względu na długi oraz sytuację materialną, brak pracy i to, że ma na utrzymaniu dwójkę dzieci. Dziecko zarabia około 2500 zł na rękę uczy się prywatnie, wynajmuje mieszkanie. Jakie s...
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa?
...
Czy należy mi się ekwiwalent za nie wykorzystany urlop? Dostałam umowę o pracę od marca ubiegłego roku, w czerwcu poszłam na zwolnienie lekarskie ze względu na ciążę. Umowa skończyła mi się w marcu tego roku. Nie wykorzystałam ani jednego dnia urlopu, pracodawca twierdzi że nie należy mi się, ma rację?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: