Umowa najmu czy użyczenia.

Dzień dobry. W związku z rejestracją działalności gospodarczej potrzebuje tytułu prawnego do nieruchomości, w której będzie wykonywana działalność. Od kilku lat mieszkam z chłopakiem. Dwa lata temu kupowaliśmy mieszkanie, ale wszystko jest na niego. Jak w najłatwiejszy sposób bez ponoszenia kosztów uzyskać tytuł prawny do nieruchomości? W przypadku podpisania umowy najmu nawet na jakąś małą kwotę, to i tak on będzie musiał rozliczać podatek, a więc niesie to za sobą nie tyle koszty, co niepotrzebne nam formalności. A jak jest w przypadku umowy użyczenia? Czy mój chłopak może mi użyczyć mieszkanie bezpłatnie? Czy to wymaga jakichś formalności albo opłat? Czy tylko spisuje się umowę użyczenia i koniec?
anonim cytuj
03-11-2023
Użyczenie korzystania z lokalu może zostać zawarta słownie - czyli właściciel zgadza się abyś z nim mieszkała (potocznie mówiąc na gębę). Jeśli razem z nim zamieszkujesz (chłopakiem) to będziecie w konkubinacie więc masz prawo tam przebywać. Oczywiście w momencie zakończenia związku zgodnie z art. 222kc właściciel będzie mógł zadać abyś lokal opuściła. Tutaj przychodzi polskie prawo, które niestety działa na niekorzyść konkubenta i możesz tam przebywać do wydania eksmisji przez sąd. Jeśli chodzi o tytuł prawny w formie użyczenia lokalu musiałby to być małżonek.
Dokładnie nie istnieje ogólna forma, w jakiej powinien być potwierdzony, czy wydany tytuł prawny do lokalu. Tytuł prawny do lokalu może powstać w wyniku różnych czynności prawnych, orzeczeń lub decyzji. Może to być np. umowa kupna, umowa darowizny, umowa dożywocia, postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku, notarialne stwierdzenie nabycia spadku, przydział lokalu. Tytuł do lokalu może powstać także wskutek umowy najmu, umowy dzierżawy, umowy użyczenia. Zaznaczyć należy, iż umowy powyższe nie zawsze wymagają dla swej ważności formy pisemnej. W przypadku np. umowy najmu na czas krótszy niż rok, możliwe będzie jej zawarcie w ustnej formie. W takim przypadku tytuł prawny do lokalu nie będzie potwierdzony żadnym dokumentem. Kolejnym tytułem prawnym może być służebność mieszkania lub użytkowanie.

anonim cytuj
03-11-2023
Już posiadasz tytuł prawny do lokalu, jest nim umowa użyczenia. Z tego tytułu jako biorąca w użyczenie winnaś odprowadzić podatek od kwoty jaką musiałabyś zapłacić wynajmując podobny lokal na wolnym rynku. Tak w skrócie to wygląda. Tematów na forum jest wiele, proszę poczytać.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie - rozprawa.
Zostałem pozwany o zasiedzenie. We wniosku są napisane takie głupoty, które uważam, że na spokojnie obalę. Chciałbym wiedzieć jak wygląda postępowanie o zasiedzenie. Czy uczestnik, może zadawać pytania przesłuchiwanemu? Czy może wnioskować oraz wyrażać sprzeciw w trakcie zeznać? Co dobrze jeszcze wiedzieć przed taką sprawą?...
upierdliwa babcia
Witam, mam z rodziną problem, chodzi matkę mojego ojca która mieszka z nami w domu i nigdy nie dokładała się do rachunków takich jak światło woda śmieci i nadal nie chce, ogólnie robi wszystkim nam pod górkę czyli po prostu na złość i nie chodzi tu tylko o rachunki. Co W takiej sytuacji zrobić?...
Dziedziczenie małoletniego.
Witam, Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych. Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna? Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa....
Podział majątku po latach.
Witam. Mam pytanie, w trakcie trwania małżeństwa kupiłem mieszkanie z żoną 30 tys. za nie daliśmy. Przy rozwodzie nie załatwiliśmy z mieszkaniem nic, ona teraz po 5ciu latach od rozwodu chce 60 tys. za nie. Czy ma rację?...

Wyszukiwarka