Jak uzyskać zwrot kosztów?

Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?
anonim cytuj
18-08-2023
Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?

Możesz iść do sądu po klauzulę wykonalności i udać się z wyrokiem do komornika.

anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli skazany został zobowiązany do zwrotu kosztów pełnomocnika, masz kilka kroków, które warto podjąć, aby skutecznie odzyskać pieniądze:

Wezwanie do zapłaty: Zawsze warto rozpocząć od formalnego wezwania dłużnika do zapłaty. W wezwaniu precyzuj, jaką kwotę ma zwrócić, na jakie konto bankowe oraz w jakim terminie. Często taki formalny dokument może skłonić dłużnika do uregulowania zobowiązania.

Klauzula wykonalności: Jeżeli skazany nie zastosuje się do wezwania do zapłaty, możesz zwrócić się do sądu, który wydał wyrok, o nadanie mu klauzuli wykonalności. Klauzula ta pozwala na przymusowe egzekwowanie wyroku przez komornika. Aby ją uzyskać, należy złożyć wniosek w sądzie wraz z prawomocnym wyrokiem.

Komornik: Gdy uzyskasz klauzulę wykonalności, możesz zwrócić się do komornika o wszczęcie egzekucji na podstawie wyroku z klauzulą. Komornik podejmie odpowiednie czynności mające na celu ściągnięcie należności od dłużnika.

Zatem, podsumowując, jeżeli chcesz odzyskać koszty pełnomocnika od skazanego, warto najpierw wysłać wezwanie do zapłaty, a jeśli to nie przyniesie efektów, skorzystać z pomocy komornika po uzyskaniu klauzuli wykonalności. Jeśli podejmiesz te kroki, masz większą szansę na odzyskanie swoich pieniędzy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić stan konta zmarłego?
Jak mogę sprawdzić stan konta zmarłego gdy nie posiadam postanowienia sądowego o nabyciu spadku ? Nie chcę po prostu brać czegoś w ciemno. Inwentarz spadkowy odpada jest on sporządzany po rozprawie o nadanie spadku a ja nie chcę brać po prostu kota w worku....
Uchylenie alimentów.
Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje ( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące: 1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje) 2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów. 3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może w...
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US.
Dzień dobry. Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej. Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczk...
Co się stanie z długami ?
Jestem dzieckiem alkoholika. Moja mama ciężko pracuje, płaci wszystkie rachunki i utrzymuje mnie, siostrę i cały dom. Ojciec ma w MOPS podpisane dokumenty ze ma się iść leczyć na odwyk do szpitala, ale o pracy nie ma mowy żeby jakąś podjął. Bo co to za praca jak wychodzi rano i idzie zarobić na picie a nie pomoc mamie finansowo czy nawet spędzić z nami czas. Martwię się o mamę bo wiem ze tata kiedyś nabrał pożyczek i ich nie płaci, przychodzą wez...

Wyszukiwarka