Jak uzyskać zwrot kosztów?

Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?
anonim cytuj
18-08-2023
Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?

Możesz iść do sądu po klauzulę wykonalności i udać się z wyrokiem do komornika.

anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli skazany został zobowiązany do zwrotu kosztów pełnomocnika, masz kilka kroków, które warto podjąć, aby skutecznie odzyskać pieniądze:

Wezwanie do zapłaty: Zawsze warto rozpocząć od formalnego wezwania dłużnika do zapłaty. W wezwaniu precyzuj, jaką kwotę ma zwrócić, na jakie konto bankowe oraz w jakim terminie. Często taki formalny dokument może skłonić dłużnika do uregulowania zobowiązania.

Klauzula wykonalności: Jeżeli skazany nie zastosuje się do wezwania do zapłaty, możesz zwrócić się do sądu, który wydał wyrok, o nadanie mu klauzuli wykonalności. Klauzula ta pozwala na przymusowe egzekwowanie wyroku przez komornika. Aby ją uzyskać, należy złożyć wniosek w sądzie wraz z prawomocnym wyrokiem.

Komornik: Gdy uzyskasz klauzulę wykonalności, możesz zwrócić się do komornika o wszczęcie egzekucji na podstawie wyroku z klauzulą. Komornik podejmie odpowiednie czynności mające na celu ściągnięcie należności od dłużnika.

Zatem, podsumowując, jeżeli chcesz odzyskać koszty pełnomocnika od skazanego, warto najpierw wysłać wezwanie do zapłaty, a jeśli to nie przyniesie efektów, skorzystać z pomocy komornika po uzyskaniu klauzuli wykonalności. Jeśli podejmiesz te kroki, masz większą szansę na odzyskanie swoich pieniędzy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o uchylenie alimentów
Dzień dobry, Proszę o poradę. Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?...
Wniesienie majątku osobistego do majątku wspólnego.
Czy jest możliwość, żeby majątek osobisty przenieść do wspólnego po zawarciu małżeństwa? Chodzi o nieruchomość, dom z działką. Chodzi o to żeby po śmierci jednego z współmałżonka odziedziczyła to druga osoba, a nie np. rodzice zmarłej/zmarłego....
Ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop.
Witam, mam problem z byłym pracownikiem. W okresie swojej pracy wykorzystał 5 dni urlopu wypoczynkowego w tym 1 dzień na żądanie. Na świadectwie księgowa wpisała że wykorzystał 20 dni. Został naliczony ekwiwalent za 15 dni nie wykorzystanych. On nie chce przyjąć tego świadectwa i karze je poprawić bo on chce mieć napisane że wykorzystał 5 dni nie 20. Czy ma takie prawo i księgowa musi to poprawić ?...
książeczka sanepidowska
Dzień dobry, Czy w sklepie spożywczym, gdzie nie ma otwartej żywności, napojów itd, wszystko jest paczkowane, pracownik musi mieć książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych?...

Wyszukiwarka