Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?
Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?
Możesz iść do sądu po klauzulę wykonalności i udać się z wyrokiem do komornika.
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli skazany został zobowiązany do zwrotu kosztów pełnomocnika, masz kilka kroków, które warto podjąć, aby skutecznie odzyskać pieniądze:
Wezwanie do zapłaty: Zawsze warto rozpocząć od formalnego wezwania dłużnika do zapłaty. W wezwaniu precyzuj, jaką kwotę ma zwrócić, na jakie konto bankowe oraz w jakim terminie. Często taki formalny dokument może skłonić dłużnika do uregulowania zobowiązania.
Klauzula wykonalności: Jeżeli skazany nie zastosuje się do wezwania do zapłaty, możesz zwrócić się do sądu, który wydał wyrok, o nadanie mu klauzuli wykonalności. Klauzula ta pozwala na przymusowe egzekwowanie wyroku przez komornika. Aby ją uzyskać, należy złożyć wniosek w sądzie wraz z prawomocnym wyrokiem.
Komornik: Gdy uzyskasz klauzulę wykonalności, możesz zwrócić się do komornika o wszczęcie egzekucji na podstawie wyroku z klauzulą. Komornik podejmie odpowiednie czynności mające na celu ściągnięcie należności od dłużnika.
Zatem, podsumowując, jeżeli chcesz odzyskać koszty pełnomocnika od skazanego, warto najpierw wysłać wezwanie do zapłaty, a jeśli to nie przyniesie efektów, skorzystać z pomocy komornika po uzyskaniu klauzuli wykonalności. Jeśli podejmiesz te kroki, masz większą szansę na odzyskanie swoich pieniędzy.
Pracuje w firmie ponad 3 lata na UOP na czas nieokreślony w pełnym wymiarze. Przez cały ten okres nie miałem urlopu, poprosiłem o ten urlop i wywiązała się z tego kłótnia z pracodawcą. W efekcie, której pracodawca postawił warunek albo przechodzę na umowę zlecenie albo się żegnamy. Czy może tak postąpić ? W internecie znajduje sprzeczne informacje. Moja praca polega na wykonywaniu danej czynności zależnej od klientów. Przez 5-6 miesięcy pracuje b...
Witam, potrzebuję porady jak napisac wniosek,jakiś wzór o wypłatę wielu wynagrodzeń,których nie otrzymałem od swojego byłego pracodawcy i gdzie te pisma kierować?...
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest)
I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: