Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?
anonim cytuj
18-10-2021
Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, w przypadku śmierci jednego z rodziców albo ograniczenia lub pozbawienia ich władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy, na wniosek ocalałego rodzica, może przyznać prawo do opieki nad dzieckiem określonej osobie (art. 109 § 2 KRO). Aby wskazać konkretną osobę, która ma sprawować opiekę nad dzieckiem po śmierci obu rodziców, można przygotować odpowiedni dokument.

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?

Taki dokument, zwanego testamentem opiekuńczym, może być sporządzony w formie aktu notarialnego. Nie jest to jednak wymóg. Może być on także spisany ręcznie przez sporządzającego i podpisany przed dwoma świadkami. Ważne jest, aby w dokumencie tym wyraźnie wskazać, na rzecz kogo przeznacza się opiekę nad dzieckiem oraz podać datę jego sporządzenia.

Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

Spisanie dokumentu u notariusza ma swoje zalety. Przede wszystkim jest to pewna forma zapewnienia ważności i autentyczności takiego dokumentu. Notariusz pomoże również w prawidłowym sformułowaniu treści oraz upewni się, że osoba sporządzająca dokument jest w pełni świadoma jego treści i konsekwencji. Pomimo że dokument ten nie musi być sporządzony u notariusza, takie działanie z pewnością zwiększa jego wartość dowodową i eliminuje ewentualne wątpliwości co do jego autentyczności w przyszłości.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Szkoda całkowita, co dalej?
Witam, 2 dni temu miałam stłuczkę, nie z mojej winy. Jest pewne, że rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą w moim samochodzie, zostanę bez pieniędzy za które mogłabym kupić samochód (pewnie ze 2-3 tysiące) i bez samochodu a jest mi bardzo potrzebny. Wiem, że jeśli rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą to mogę oddać firmie ubezpieczającej samochód na aukcję i w tym momencie przestaję rozumieć co się dalej dzieje. Ktoś na tej aukcji musi dać za samochód p...
kiedy nieletnia matka dostaje pelne prawa do dziecka
Witam, urodziłam córkę jak miałam 16 lat, prawnym opiekunem jest mój były partner, od urodzenia córki dał na jej utrzymanie może z 400 zł(dodam że córka już ma półtora roku), pozatym widzenia z dzieckiem tez były sporadyczne, dopiero od niedawna do niej przyjeżdża ale nie chce dawać mi żadnych pieniędzy mówi że jej coś kupi, czyli koszt jaki ma na myśli to ok 100 zł.... w tym momencie mam 17 lat i za 3 miesiące kończę 18 lat, pytanie brzmi czy g...
Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...
Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem
Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?...

Wyszukiwarka