Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?
anonim cytuj
18-10-2021
Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, w przypadku śmierci jednego z rodziców albo ograniczenia lub pozbawienia ich władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy, na wniosek ocalałego rodzica, może przyznać prawo do opieki nad dzieckiem określonej osobie (art. 109 § 2 KRO). Aby wskazać konkretną osobę, która ma sprawować opiekę nad dzieckiem po śmierci obu rodziców, można przygotować odpowiedni dokument.

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?

Taki dokument, zwanego testamentem opiekuńczym, może być sporządzony w formie aktu notarialnego. Nie jest to jednak wymóg. Może być on także spisany ręcznie przez sporządzającego i podpisany przed dwoma świadkami. Ważne jest, aby w dokumencie tym wyraźnie wskazać, na rzecz kogo przeznacza się opiekę nad dzieckiem oraz podać datę jego sporządzenia.

Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

Spisanie dokumentu u notariusza ma swoje zalety. Przede wszystkim jest to pewna forma zapewnienia ważności i autentyczności takiego dokumentu. Notariusz pomoże również w prawidłowym sformułowaniu treści oraz upewni się, że osoba sporządzająca dokument jest w pełni świadoma jego treści i konsekwencji. Pomimo że dokument ten nie musi być sporządzony u notariusza, takie działanie z pewnością zwiększa jego wartość dowodową i eliminuje ewentualne wątpliwości co do jego autentyczności w przyszłości.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
Egzekucja komornicza.
Witam, Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak... I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
Darowizna po ślubie od rodziców.
Witam, jeśli jestem po ślubie i rodzice chcą mi zrobić darowiznę za którą kupimy działkę i postawimy dom a mąż za swoje go wykończy ,czy w razie rozwodu z mężem ona ma jakieś prawa do tej darowizny (darowizna zostanie zgłoszona do urzędu skarbowego)? Dziękuję za odpowiedzi . PS. Nie planuję rozwodu ale życie pisze różne scenariusze....

Wyszukiwarka