Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?
anonim cytuj
18-10-2021
Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, w przypadku śmierci jednego z rodziców albo ograniczenia lub pozbawienia ich władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy, na wniosek ocalałego rodzica, może przyznać prawo do opieki nad dzieckiem określonej osobie (art. 109 § 2 KRO). Aby wskazać konkretną osobę, która ma sprawować opiekę nad dzieckiem po śmierci obu rodziców, można przygotować odpowiedni dokument.

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?

Taki dokument, zwanego testamentem opiekuńczym, może być sporządzony w formie aktu notarialnego. Nie jest to jednak wymóg. Może być on także spisany ręcznie przez sporządzającego i podpisany przed dwoma świadkami. Ważne jest, aby w dokumencie tym wyraźnie wskazać, na rzecz kogo przeznacza się opiekę nad dzieckiem oraz podać datę jego sporządzenia.

Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

Spisanie dokumentu u notariusza ma swoje zalety. Przede wszystkim jest to pewna forma zapewnienia ważności i autentyczności takiego dokumentu. Notariusz pomoże również w prawidłowym sformułowaniu treści oraz upewni się, że osoba sporządzająca dokument jest w pełni świadoma jego treści i konsekwencji. Pomimo że dokument ten nie musi być sporządzony u notariusza, takie działanie z pewnością zwiększa jego wartość dowodową i eliminuje ewentualne wątpliwości co do jego autentyczności w przyszłości.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
brak zapłaty za usługę
Taka sytuacja. Żona jest kosmetyczką Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani. Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp. Terminal sprawny. Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro. Dziś się nie zjawiła Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada. Telefonu nie odbiera itp. Na m...
Czy babcia może się ubiegać o 500+?
Witam. Jeżeli moja babcia skończyła 75lat, i ma niską emeryturę ale jest zdrowa i samodzielną to może się ubiegać o 500+ czy nie? Wszędzie czytam co innego i mam już mętlik w głowie....
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...

Wyszukiwarka