Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?
anonim cytuj
18-10-2021
Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, w przypadku śmierci jednego z rodziców albo ograniczenia lub pozbawienia ich władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy, na wniosek ocalałego rodzica, może przyznać prawo do opieki nad dzieckiem określonej osobie (art. 109 § 2 KRO). Aby wskazać konkretną osobę, która ma sprawować opiekę nad dzieckiem po śmierci obu rodziców, można przygotować odpowiedni dokument.

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?

Taki dokument, zwanego testamentem opiekuńczym, może być sporządzony w formie aktu notarialnego. Nie jest to jednak wymóg. Może być on także spisany ręcznie przez sporządzającego i podpisany przed dwoma świadkami. Ważne jest, aby w dokumencie tym wyraźnie wskazać, na rzecz kogo przeznacza się opiekę nad dzieckiem oraz podać datę jego sporządzenia.

Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

Spisanie dokumentu u notariusza ma swoje zalety. Przede wszystkim jest to pewna forma zapewnienia ważności i autentyczności takiego dokumentu. Notariusz pomoże również w prawidłowym sformułowaniu treści oraz upewni się, że osoba sporządzająca dokument jest w pełni świadoma jego treści i konsekwencji. Pomimo że dokument ten nie musi być sporządzony u notariusza, takie działanie z pewnością zwiększa jego wartość dowodową i eliminuje ewentualne wątpliwości co do jego autentyczności w przyszłości.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska dziecku.
Córka 10lat , podczas rozmowy przez kamerkę oznajmiła mi że za rok mama z nowym partnerem będzie brać ślub, powiedziałem że to super, na co córka że nie bo mama mi będzie chciała zmienić nazwisko a tego nie chce ... Nie mam ograniczonych praw Place alimenty. Czy jeśli się nie zgodzę to będzie i tak mogła je zmienić?...
Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika?
Dzień dobry, drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Z tego co wiem, to sąsiad nie odpowiada za zniszczenie płotu bo to siła wyższa. Ale kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika? Dodam, że to bardzo duży orzech....
Egzekucja komornicza.
Dostałam sądowy nakaz zapłaty (sprawa dotyczyła niezwróconej pożyczki od osoby prywatnej. Udało mi się w ratach spłacić 1500 zł, zostało drugie tyle do spłacenia. W tym miesiącu nie miałam środków na czas i wierzyciel nie zgodził się na przesunięcie wpłaty. Dostałam informację, że w dniu jutrzejszym składa wniosek do komornika o rozpoczęcie egzekucji komorniczej. Nie mam skąd na dziś wziąć tych pieniędzy, stąd moje pytania: 1. Mieszkam w wynajm...

Wyszukiwarka