Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?
anonim cytuj
18-10-2021
Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, w przypadku śmierci jednego z rodziców albo ograniczenia lub pozbawienia ich władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy, na wniosek ocalałego rodzica, może przyznać prawo do opieki nad dzieckiem określonej osobie (art. 109 § 2 KRO). Aby wskazać konkretną osobę, która ma sprawować opiekę nad dzieckiem po śmierci obu rodziców, można przygotować odpowiedni dokument.

Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?

Taki dokument, zwanego testamentem opiekuńczym, może być sporządzony w formie aktu notarialnego. Nie jest to jednak wymóg. Może być on także spisany ręcznie przez sporządzającego i podpisany przed dwoma świadkami. Ważne jest, aby w dokumencie tym wyraźnie wskazać, na rzecz kogo przeznacza się opiekę nad dzieckiem oraz podać datę jego sporządzenia.

Tak najlepiej u Notariusza taki dokument zrobic

Spisanie dokumentu u notariusza ma swoje zalety. Przede wszystkim jest to pewna forma zapewnienia ważności i autentyczności takiego dokumentu. Notariusz pomoże również w prawidłowym sformułowaniu treści oraz upewni się, że osoba sporządzająca dokument jest w pełni świadoma jego treści i konsekwencji. Pomimo że dokument ten nie musi być sporządzony u notariusza, takie działanie z pewnością zwiększa jego wartość dowodową i eliminuje ewentualne wątpliwości co do jego autentyczności w przyszłości.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie na umowie zlecenie, bez płatnego ubezpieczenia
Czy na umowie zlecenie, bez płatnego ubezpieczenia ( przez pracodawcę ) mogę iść na zwolnienie lekarskie? Niepłatne...
Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...
Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę. Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej. Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy. Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...

Wyszukiwarka