Zmiana Imienia i Nazwiska.

Czy jest możliwa zmiana imienia i nazwiska w urzędzie, z powodów:
-Przeprowadzka stała do kraju anglojęzycznego gdzie problem stwarzają polskie brzmienie imienia i nazwiska oraz polskie znaki w nim zawarte.
anonim cytuj
19-11-2023
Spróbować zawsze można, ale nie wiem czy będzie to "ważny powód" o którym mówi "Ustawa o zmianie imion i nazwisk".
Podstawą jest bowiem właśnie "ważny powód". Ale może urzędnik będzie miał dobry humor Postaraj się jak najlepiej uzasadnić swój wniosek, aby wynikał z niego ów ważny powód.

anonim cytuj
19-11-2023
Przytoczę odpowiedni przepis (dotyczy zmiany nazwiska, ale na podstawie art. 7 ustawy stosuje się go do zmiany imion):
Art. 2. 1. Wniosek o zmianę nazwiska podlega uwzględnieniu, jeżeli jest uzasadniony ważnymi względami.
2.Ważne względy zachodzą w szczególności, gdy wnioskodawca:
1) nosi nazwisko:
a) ośmieszające albo nielicujące z godnością człowieka,
b) o brzmieniu niepolskim,
c) posiadające formę imienia;
2) pragnie zmienić swoje nazwisko na nazwisko, którego używa, lub powraca do nazwiska, które zostało zmienione.

anonim cytuj
19-11-2023
A czego dotyczy punkt 2 mówiący o zmianie nazwiska na nazwisko którego się używa? (używa w jakim przypadku? Bo chyba nie chodzi o podawanie fałszywego nazwiska.)

anonim cytuj
19-11-2023
Może np. gdy ktoś korzysta z pseudonimu artystycznego w formie imienia i nazwiska, z czasem jest znany i wszyscy go kojarzą z tego przybranego imienia i nazwiska. To jedyne co mi przyszło do głowy.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

problem z sasiadem i groźby
Witam, mam pytanie u lekki problem, mam sasiada któremu przeszkadza wszystko muzyka nie głosna, dzieci itp itd, chodź on tak samo jak żona jego mieszkają na piętrze chodzą głośno pies szczeka itp itd oczywiście to mu już nie przeszkadza. Dziś otrzymałem telefon od niego że przyjedzie do domu z trasy i mnie rozwali. Ma mnie nie być w domu bp mnie pobije... itp itd, co w tej sytuacji można zrobić złości policji czy co ? Podpowiecie...
starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny
Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mi...
Czy można płacić alimenty do ręki z pokwitowaniami?
Witam. Mam problem i nie wiem co robić. Moja matka miała przeze mnie założoną sprawę w lipcu o niepłacenie alimentów. Wyrok był taki iż jeśli dalej nie będzie płacić to dostanie 8 miesięcy więzienia. Dzisiaj do mnie zadzwoniła z informacją, że chce płacić alimenty do ręki a ja mam jej wydawać pokwitowania i podobno muszę zgłosić to do mopsu. Taki pomysł podobno podrzuciła jej kuratorka. Szczerze mówiąc, nie chce przyjmować tych alimentów do ręki...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...

Wyszukiwarka