Witam, narzeczona po urodzeniu została zostawiona przez biologiczną mamę, bo zabrali jej prawa. Po 2 tygodniach została wzięta do rodziny zastępczej gdzie zmieniono jej imię i nazwisko, w późniejszym terminie została zaadoptowana przez te same osoby co ją wzięły pod rodzinę zastępczą. Czy w tym momencie, gdy narzeczona ma już 22 lata będzie mogła powrócić do starego imienia i nazwiska, czy będzie z tym problem?
Ale zmiana nazwiska nic nie zmieni w jej życiu nadal będzie córka ludzi którzy ja adoptowali.
może droga administracyjna zmienić imię i nazwisko na jakie jej się podoba(byle nie sławne)ale musi to dobrze uzasadnić, dlaczego chce powrócić do nazwiska z przed adopcji skoro nawet nie pamięta ze tak się nazywała?
czy ma kontakt z biologicznymi rodzicami ?
anonim cytuj
07-11-2023
Ustawa mówi o "poprzednio używanym" nazwisku więc (wg mnie) pozwala wrócić do dowolnego z dawniej noszonych nazwisk, w tym wypadku do imienia i nazwiska nadanego przez biologiczną matkę.
anonim cytuj
07-11-2023
Ma kontakt z ojcem biologicznym, z matką niestety nie gdyż nie ma jej już na tym świecie.
Narzeczona przejęła nazwisko po Matce biologicznej, nie ojcu - on ma inne nazwisko.
A co jeśli matka biologiczna już nie żyje, a ojciec miał inne nazwisko.
To nie zmienia postaci rzeczy - dziecko nosiło to nazwisko i może o nie wnioskować.
anonim cytuj
07-11-2023
istnieje możliwość zmiany imienia i nazwiska. Procedura ta jest uregulowana w ustawie z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska (Dz.U. 2008 nr 220 poz. 1414). Osoba pełnoletnia może złożyć wniosek o zmianę imienia i nazwiska do właściwego kierownika urzędu stanu cywilnego, a przesłanki do zmiany imienia lub nazwiska są oceniane indywidualnie.
Jeśli chodzi o powrót do nazwiska używanego przed adopcją, art. 58 § 1 tej ustawy mówi, że można zmienić nazwisko na poprzednio używane, jeżeli nie stoi temu na przeszkodzie dobro osoby lub rodziny. Oznacza to, że narzeczona może wystąpić o przywrócenie swojego pierwotnego nazwiska, nawet jeśli pamięta je tylko z dokumentów, a nie z osobistych wspomnień. Warto jednak zaznaczyć, że każda sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie i organ może wymagać dodatkowego uzasadnienia wniosku.
Kontakt z biologicznymi rodzicami czy fakt, że biologiczna matka nie żyje, a ojciec ma inne nazwisko, nie ma bezpośredniego wpływu na możliwość zmiany nazwiska. To, że narzeczona przejęła nazwisko po matce biologicznej, stanowi wystarczający powód, by móc o to wnioskować, pod warunkiem, że zmiana ta nie będzie sprzeczna z dobrem jej lub rodziny, co wynika z art. 10 tej samej ustawy.
Wnioskowanie o zmianę nazwiska jest kwestią prawną, a nie emocjonalną czy osobistą. Warto jednak mieć na uwadze, że nawet po zmianie nazwiska, aspekty prawne dotyczące stosunków rodzinnych i praw wynikających z adopcji pozostaną niezmienne.
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem.
1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania?
2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: