Wniosek o ubezwłasnowolnienie.

W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa.
Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę.
Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia / braki formalne o których uzupełnienie jest żądanie Sądu.
1) Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie.
Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)
2) Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?
Gdzie można uzyskać odpis tego wyroku rozwodowego z 1978r? Czy w dowolnym sądzie jest dostęp do zdigitalizowanych danych tak odległych czasowo wyroków z innych sądów?
Sąd w wezwaniu pouczył mnie, że mam 7 dni na uzupełnienie braków formalnych a nie będę w stanie wybrać się do sądu oddalonego 400km również ze względu na opiekę nad Mamą.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni? Czy będę musiał całą procedurę zaczynać od nowa (nowy wniosek)?
anonim cytuj
06-11-2023
Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)

Tak i tak.
Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?

2.Nie. Jak Pan sam napisał wcześniej adnotacja o rozwodzie jest zamieszczana w odpisie skróconym.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?

Tak. Dobrze by było poprzeć taki wniosek uzasadnieniem i np. kopią złożonego o udostępnienie odpisu aktu stanu cywilnego z potwierdzeniem daty złożenia.
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni?

Najprawdopodobniej zostanie zarządzony zwrot wniosku.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak ograniczyć niepotrzebne wydatki starszej osobie?
Witajcie, sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest. W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l. Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie. Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...
Czy to zgodne z prawem, żeby obaj ojcowie płacili alimenty na dziecko?
Dzień dobry, Mam pytanie ws. alimentów na dziecko. Ojciec biologiczny płaci alimenty na dziecko, zostały mu odebrane prawa rodzicielskie kilka lat temu. Matka dziecka wyszła za mąż za innego mężczyznę, ten adoptował dziecko i jest jego prawnym opiekunem (tata 2, jeśli tak można nazwać) Para się rozstała, więc tata 2 również płaci alimenty na dziecko. Matka nie zgłosiła tego faktu, więc pobiera alimenty x 2 Pytanie 1. Czy to zgodne z prawem...
Zdarzenie na drodze.
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni. Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy, mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą). Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...

Wyszukiwarka