Wniosek o ubezwłasnowolnienie.

W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa.
Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę.
Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia / braki formalne o których uzupełnienie jest żądanie Sądu.
1) Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie.
Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)
2) Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?
Gdzie można uzyskać odpis tego wyroku rozwodowego z 1978r? Czy w dowolnym sądzie jest dostęp do zdigitalizowanych danych tak odległych czasowo wyroków z innych sądów?
Sąd w wezwaniu pouczył mnie, że mam 7 dni na uzupełnienie braków formalnych a nie będę w stanie wybrać się do sądu oddalonego 400km również ze względu na opiekę nad Mamą.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni? Czy będę musiał całą procedurę zaczynać od nowa (nowy wniosek)?
anonim cytuj
06-11-2023
Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)

Tak i tak.
Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?

2.Nie. Jak Pan sam napisał wcześniej adnotacja o rozwodzie jest zamieszczana w odpisie skróconym.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?

Tak. Dobrze by było poprzeć taki wniosek uzasadnieniem i np. kopią złożonego o udostępnienie odpisu aktu stanu cywilnego z potwierdzeniem daty złożenia.
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni?

Najprawdopodobniej zostanie zarządzony zwrot wniosku.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o zachowek.
Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony. Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?...
Wierzycielka nie chce zdjąć ze mnie komornika.
Witam mam taki problem. Płacę alimenty na swoich dość wysokie ale ich matka pobiera je przez komornika. Nigdy nie spóźniłem się z wpłata. Komornik wiadomo zabiera sobie jeszcze 15% od kwoty alimentów. Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki? Z wiadomych powodów on tego nie zrobi. Dodam że nie mam żadnych zaległości względem komornika ani jej. Czy tylko ona może zdjąć tego komornika czy jest jakaś inna dro...
Rozwiązanie umowy na urlopie wychowawczym.
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych). Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy? Pracodawca zatrudnia ok 100 osób. Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...
Wynagrodzenie za urlop.
Dzień dobry Zwykle mam stałe wynagrodzenie składające się z 2 składników podstawa i premia , nie płaca mi za nadgodziny. Ostanie 4 miesiące na dużym projekcie pracowałem po 300 h i dyrektor płaci za nadliczbowe godziny pojawiła się kolejna pozycja na pasku o nazwie nagroda. Nagroda została doliczona do wszystkich innych składników wynagrodzenia i o podatkowana Idę na 3 tygodniowy Urlop czy powinny te wypracowane miesiące mieć wpływ na wynag...

Wyszukiwarka