Wniosek o ubezwłasnowolnienie.

W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa.
Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę.
Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia / braki formalne o których uzupełnienie jest żądanie Sądu.
1) Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie.
Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)
2) Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?
Gdzie można uzyskać odpis tego wyroku rozwodowego z 1978r? Czy w dowolnym sądzie jest dostęp do zdigitalizowanych danych tak odległych czasowo wyroków z innych sądów?
Sąd w wezwaniu pouczył mnie, że mam 7 dni na uzupełnienie braków formalnych a nie będę w stanie wybrać się do sądu oddalonego 400km również ze względu na opiekę nad Mamą.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni? Czy będę musiał całą procedurę zaczynać od nowa (nowy wniosek)?
anonim cytuj
06-11-2023
Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)

Tak i tak.
Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?

2.Nie. Jak Pan sam napisał wcześniej adnotacja o rozwodzie jest zamieszczana w odpisie skróconym.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?

Tak. Dobrze by było poprzeć taki wniosek uzasadnieniem i np. kopią złożonego o udostępnienie odpisu aktu stanu cywilnego z potwierdzeniem daty złożenia.
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni?

Najprawdopodobniej zostanie zarządzony zwrot wniosku.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty
Witam. Sąd zasądził alimenty na kwotę 1800 zł. Ojciec dziecka wcześniej płacić 1200 tytułem zabezpieczenia. W postanowieniu jest punkt, że alimenty w kwocie 1800 są począwszy od dnia 20 stycznia. Sąd nadał klauzulę natychmiastowej wykonalności. Moje pytanie brzmi czy jak strona się odwoła, to alimenty będą płacone na kwotę z zabezpieczenia? Czy ojciec będzie musiał wyrównać alimenty do nowo zasądzonej kwoty? Czy gdy złoży zażalenie to alimenty z...
Pozew o rozwód z alimentami.
Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.(napisany przez radcę prawnego, powiedziała żeby wszystko, za jednym razem złożyć). Mąż nie odebrał pozwu, wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres, ponieważ teściowa ukrywa mojego męża, twierdzi że tam nie mieszka, a mieszka i to cały czas, ponieważ nie pracuje.... mam dowody, że tam przebywa oraz inna korespondencja polecona do niego zostaje...
Przerejestrowanie auta po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie. W trakcie małżeństwa nabyliśmy dwa pojazdy, oba zarejestrowane na mnie, w tym jeden użytkuje była żona. Jak najrozsądniej "podzielić się" autami? 1. Chciałbym to auto przerejestrować na nią. Jak tego dokonać? 2. Co z autem, które ja użytkuję?...
Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...

Wyszukiwarka