Wniosek o ubezwłasnowolnienie.

W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa.
Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę.
Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia / braki formalne o których uzupełnienie jest żądanie Sądu.
1) Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie.
Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)
2) Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?
Gdzie można uzyskać odpis tego wyroku rozwodowego z 1978r? Czy w dowolnym sądzie jest dostęp do zdigitalizowanych danych tak odległych czasowo wyroków z innych sądów?
Sąd w wezwaniu pouczył mnie, że mam 7 dni na uzupełnienie braków formalnych a nie będę w stanie wybrać się do sądu oddalonego 400km również ze względu na opiekę nad Mamą.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni? Czy będę musiał całą procedurę zaczynać od nowa (nowy wniosek)?
anonim cytuj
06-11-2023
Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)

Tak i tak.
Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?

2.Nie. Jak Pan sam napisał wcześniej adnotacja o rozwodzie jest zamieszczana w odpisie skróconym.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?

Tak. Dobrze by było poprzeć taki wniosek uzasadnieniem i np. kopią złożonego o udostępnienie odpisu aktu stanu cywilnego z potwierdzeniem daty złożenia.
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni?

Najprawdopodobniej zostanie zarządzony zwrot wniosku.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie (motocykl ma wady prawne i techniczne). Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Dzień dobry. Kupiłem motocykl, który ma wady prawne i techniczne. Zgłosiłem to sprzedającemu w czasie krótszym niż 14 dni. Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie. Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ? Sprzedający zgadza się na odebranie motocykla(nie ma wyjścia), gdyż popełnił kilka przestępstw przy sprzedaży mi motocykla....
Jak uzyskać odszkodowanie za linie energetyczną nad działką?
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...
Przedawnione roszczenie.
W roku mniej więcej 1998/1999 koleżanka mamy wzięła jej na raty sprzęt za który mama nie płaciła rat. W wyniku czego na tą koleżankę usiadł komornik. Wtedy moja mama pożyczyła pieniądze od innych znajomych( którzy już nie żyją więc nie ma jak tego poświadczyć )i jej wszystko oddała, ale nie ma żadnego pokwitowania. Po tylu latach mama dostała wezwanie do zapłaty od tej koleżanki na kwotę 5000 zł, bo ona twierdzi że nic nie zostało ...

Wyszukiwarka