W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa.
Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę.
Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia / braki formalne o których uzupełnienie jest żądanie Sądu.
1) Czy ja jako syn mogę na tym etapie wniosku o ubezwłasnowolnienie wystąpić o i uzyskać odpis skrócony Mamy aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie.
Jeśli tak to czy mogę o to wnioskować w urzędzie w moim miejscu zamieszkania (gdzie Mama obecnie mieszka pod moją opieką - przed nagłym zachorowaniem mieszkała w innym województwie, 400km od obecnego miejsca)
2) Czy jeśli posiadam dokument "Sentencja wyroku w imieniu PRL" z 1978r. o zniesieniu małżeńskiej wspólności ustawowej miedzy moimi rodzicami wynikającej z zawarcia związku małżeńskiego, to czy taki dokument ma dalej wartość w tej sprawie i może być przedstawione w Sądzie jako dowód rozwodu?
Gdzie można uzyskać odpis tego wyroku rozwodowego z 1978r? Czy w dowolnym sądzie jest dostęp do zdigitalizowanych danych tak odległych czasowo wyroków z innych sądów?
Sąd w wezwaniu pouczył mnie, że mam 7 dni na uzupełnienie braków formalnych a nie będę w stanie wybrać się do sądu oddalonego 400km również ze względu na opiekę nad Mamą.
Czy można prosić Sąd o prolongatę tego 7 dniowego terminu?
I mam jeszcze hipotetyczne pytanie, co stanie się z moim wnioskiem jeśli nie zdążę wciągu siedmiu dni? Czy będę musiał całą procedurę zaczynać od nowa (nowy wniosek)?
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: