Czy weekendy wliczają się do l4

Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?
#L4
anonim cytuj
12-11-2023
Zgodnie z przepisami, zwolnienie lekarskie (L4) jest dokumentem, który uprawnia pracownika do otrzymania zasiłku chorobowego w okresie jego niezdolności do pracy. Okres ten obejmuje wszystkie dni wskazane w zwolnieniu lekarskim, w tym także dni wolne od pracy, takie jak weekendy.

Kluczowe aspekty:

Obejmowanie Całego Okresu Zwolnienia: Zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi za cały okres niezdolności do pracy określony w zwolnieniu lekarskim, bez względu na to, czy wypada on w dni robocze, czy w weekendy.

Przepisy Ustawowe: Zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zaświadczeniu lekarskim, począwszy od pierwszego dnia tej niezdolności.

Wypłata Zasiłku: Pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy za okres zwolnienia lekarskiego, który zawiera również weekendy, jeśli są one częścią ciągłego okresu zwolnienia.

anonim cytuj
22-12-2023
jeśli zwolnienie lekarskie obejmuje okres, który wlicza weekendy, to te dni są wliczane do okresu zwolnienia i podlegają zasiłkowi chorobowemu. Pracownik ma prawo do otrzymania zasiłku chorobowego za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zwolnieniu lekarskim, włącznie z weekendami, jeśli wypadają

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Sprzęty w wynajmowanym mieszkaniu uległy zniszczeniu. Wyrzuciłam je nie informując właściciela. Sprawa trafiła do Sądu, jak to się może skończyć?
Witam serdecznie Dostałam dzisiaj pismo z Prokuratury rejonowej o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu z artykułu 248 par 1 kk. Sprawa wygląda tak że wyprowadziłam się z wynajmowanego mieszkania Właściciel zgłosił kradzież na policji żelazka i mikrofalówki Niestety te sprzęty uległy zniszczeniu wiec je wyrzuciłam nie informując o tym właściciela Żelazko zostawiłam zastępcze Na policji zeznałam zgodnie z prawdą że sprzęty uległy zniszczeniu i je w...
Nabycie spadku po zmarłym.
Pewnie nikt mi nie podpowie ale zapytam, mój tata kiedyś kupil ciągnik, zmarł 5 lat temu. Zawsze myślałem że ten ciągnik nie ma dokumentów itd a jednak po parunastu latach znalazłem dokumenty i rejestrację tego ciągnika w domu. Dowód i rejestracja jest na poprzedniego wlasciciel., Na tatę jest jedynie umowa kupna. Dawno po sprawach spadkowych itd. Jak to teraz zrobić żebym mógł ciągnik zarejestrować na siebie? Bardzo mi na tym zależy....
praca w KFC książeczka sanepidowska
Witam, zaczynam pracę w KFC i muszę zrobić książeczkę sanepidowską wraz z orzeczeniem lekarskim, oczywiście na własną rękę, bez skierowania (przez 3 miesiące mam umowę zlecenie, dopiero po 3 miesiącach i zmianie umowy na umowę o pracę mam dostać skierowanie na jakieś badania). Za badania kału zapłaciłem, odebrałem i udałem się do lekarza medycyny pracy w okolicy, aby wypisał mi książeczkę wraz z orzeczeniem. Niestety spotkała mnie niemiła niespod...

Wyszukiwarka