Czy weekendy wliczają się do l4

Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?
#L4
anonim cytuj
12-11-2023
Zgodnie z przepisami, zwolnienie lekarskie (L4) jest dokumentem, który uprawnia pracownika do otrzymania zasiłku chorobowego w okresie jego niezdolności do pracy. Okres ten obejmuje wszystkie dni wskazane w zwolnieniu lekarskim, w tym także dni wolne od pracy, takie jak weekendy.

Kluczowe aspekty:

Obejmowanie Całego Okresu Zwolnienia: Zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi za cały okres niezdolności do pracy określony w zwolnieniu lekarskim, bez względu na to, czy wypada on w dni robocze, czy w weekendy.

Przepisy Ustawowe: Zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zaświadczeniu lekarskim, począwszy od pierwszego dnia tej niezdolności.

Wypłata Zasiłku: Pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy za okres zwolnienia lekarskiego, który zawiera również weekendy, jeśli są one częścią ciągłego okresu zwolnienia.

anonim cytuj
22-12-2023
jeśli zwolnienie lekarskie obejmuje okres, który wlicza weekendy, to te dni są wliczane do okresu zwolnienia i podlegają zasiłkowi chorobowemu. Pracownik ma prawo do otrzymania zasiłku chorobowego za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zwolnieniu lekarskim, włącznie z weekendami, jeśli wypadają

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...
Renta dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? ...
Problem z ekipą budowlaną
Witam. Około 3tyg temu pewien "fachowiec" rozpoczął u nas prace nad remontem łazienki. Już drugiego dnia nie stawił się w pracy, jeszcze nie wiedzieliśmy dlaczego-nie uprzedził. Po dwóch dniach dostał zapłacone za pierwszy etap prac i znów się nie pojawił, w między czasie odkryliśmy, że spędził u nas cała noc ze swoim współpracownikiem pijąc alkohol i niewykonując pracy (mamy dowody jako wiadomości z tym Panem, monterów mebli kuchennyc...
Pozwany chory na schozofrenie, nagadał głupot czym się pogrązył. Czy można to jakoś odkręcić lub unieważnić?
Witam, mam takie pytanie mam w rodzinie chorego na schizofrenie paranoidalaną, i tak we wtorek była rozprawa on był pozwanym i strasznych głupot nagadał czym się pogrążył, I teraz moje pytanie czy można to jakoś odkręcić unieważnić rozprawę czy coś takiego, wyrok juz zapadł we wtorek właśnie I teraz się zastanawiamy jak to rozwiązać lub gdzie szukać rozwiązania... bardzo proszę o każda radę bo my juz wyczerpaliśmy pomysły ( podobno nie da się tak...

Wyszukiwarka