Czy weekendy wliczają się do l4

Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?
#L4
anonim cytuj
12-11-2023
Zgodnie z przepisami, zwolnienie lekarskie (L4) jest dokumentem, który uprawnia pracownika do otrzymania zasiłku chorobowego w okresie jego niezdolności do pracy. Okres ten obejmuje wszystkie dni wskazane w zwolnieniu lekarskim, w tym także dni wolne od pracy, takie jak weekendy.

Kluczowe aspekty:

Obejmowanie Całego Okresu Zwolnienia: Zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi za cały okres niezdolności do pracy określony w zwolnieniu lekarskim, bez względu na to, czy wypada on w dni robocze, czy w weekendy.

Przepisy Ustawowe: Zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zaświadczeniu lekarskim, począwszy od pierwszego dnia tej niezdolności.

Wypłata Zasiłku: Pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy za okres zwolnienia lekarskiego, który zawiera również weekendy, jeśli są one częścią ciągłego okresu zwolnienia.

anonim cytuj
22-12-2023
jeśli zwolnienie lekarskie obejmuje okres, który wlicza weekendy, to te dni są wliczane do okresu zwolnienia i podlegają zasiłkowi chorobowemu. Pracownik ma prawo do otrzymania zasiłku chorobowego za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zwolnieniu lekarskim, włącznie z weekendami, jeśli wypadają

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

wynajem
Z końcem roku 2020, chcę opuścić pokój, który wynajmuje. W akapicie dotyczącym rozwiązania umowy, jest napisane : " Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszą umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia (w maju, czerwcu, lipcu, sierpniu i grudniu- okres wypowiedzenia Najemcy jest dwumiesięczny), licząc od początku miesiąca następującego po tym, w którym doręczono wypowiedzenie." Jak to rozumieć ? Według mnie, chcąc wyprowadz...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
Jak uchronić dziecko przed długami rodziców?
Pytanie do kogoś zorientowanego. Wychowuję sam syna od 4 lat, matka dziecka mimo wyroku nie płaci alimentów, synem praktycznie się nie interesuje, nie pracuje, utrzymuje ją partner. Syn ma już 16 lat i boję się ze jak dorośnie to będzie miał problem z matką gdyż ta prowadzi hulaszczy tryb życia, co powinienem zrobić żeby go od tego uchronić? Dodam tylko ze była partnerka nie ma stałego miejsca pobytu i ciężko ja namierzyć.......
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....

Wyszukiwarka