Czy weekendy wliczają się do l4

Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?
#L4
anonim cytuj
12-11-2023
Zgodnie z przepisami, zwolnienie lekarskie (L4) jest dokumentem, który uprawnia pracownika do otrzymania zasiłku chorobowego w okresie jego niezdolności do pracy. Okres ten obejmuje wszystkie dni wskazane w zwolnieniu lekarskim, w tym także dni wolne od pracy, takie jak weekendy.

Kluczowe aspekty:

Obejmowanie Całego Okresu Zwolnienia: Zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi za cały okres niezdolności do pracy określony w zwolnieniu lekarskim, bez względu na to, czy wypada on w dni robocze, czy w weekendy.

Przepisy Ustawowe: Zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zaświadczeniu lekarskim, począwszy od pierwszego dnia tej niezdolności.

Wypłata Zasiłku: Pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy za okres zwolnienia lekarskiego, który zawiera również weekendy, jeśli są one częścią ciągłego okresu zwolnienia.

anonim cytuj
22-12-2023
jeśli zwolnienie lekarskie obejmuje okres, który wlicza weekendy, to te dni są wliczane do okresu zwolnienia i podlegają zasiłkowi chorobowemu. Pracownik ma prawo do otrzymania zasiłku chorobowego za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zwolnieniu lekarskim, włącznie z weekendami, jeśli wypadają

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...
Kamery w pracy.
Dzień dobry, mam pytanie. Do czego mogą być używane kamery w pracy ? Czy do śledzenia pracownika ? Czy tylko w poszczególnych przypadkach ale to jakich?...

Wyszukiwarka