Czy weekendy wliczają się do l4

Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?
#L4
anonim cytuj
12-11-2023
Zgodnie z przepisami, zwolnienie lekarskie (L4) jest dokumentem, który uprawnia pracownika do otrzymania zasiłku chorobowego w okresie jego niezdolności do pracy. Okres ten obejmuje wszystkie dni wskazane w zwolnieniu lekarskim, w tym także dni wolne od pracy, takie jak weekendy.

Kluczowe aspekty:

Obejmowanie Całego Okresu Zwolnienia: Zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi za cały okres niezdolności do pracy określony w zwolnieniu lekarskim, bez względu na to, czy wypada on w dni robocze, czy w weekendy.

Przepisy Ustawowe: Zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zaświadczeniu lekarskim, począwszy od pierwszego dnia tej niezdolności.

Wypłata Zasiłku: Pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy za okres zwolnienia lekarskiego, który zawiera również weekendy, jeśli są one częścią ciągłego okresu zwolnienia.

anonim cytuj
22-12-2023
jeśli zwolnienie lekarskie obejmuje okres, który wlicza weekendy, to te dni są wliczane do okresu zwolnienia i podlegają zasiłkowi chorobowemu. Pracownik ma prawo do otrzymania zasiłku chorobowego za każdy dzień niezdolności do pracy, wskazany w zwolnieniu lekarskim, włącznie z weekendami, jeśli wypadają

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Wynajęte mieszkanie a egzekucja komornicza.
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?...
Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Jak odzyskać należne pieniądze za zaległy urlop?
Dostałem rozwiązanie umowę o pracę za wypowiedzeniem Treść wypowiedzenia umowy Rozwiązuje z panem zawartą w dniu z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, która upłynie w dniu 30 czerwiec 2023r. Przyczyną rozwiązania umowy z powodu likwidacji stanowiska pracy i złożenie do Sądu wniosku o upadłość firmy. Jednocześnie informuję że w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego pisma przysługuje Panu prawo wniesienia odwołania do Są...
Emerytura z KRUS.
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właś...

Wyszukiwarka