Witam moje pytanie jest takie jeżeli mam wyrok karny 2 lata w zawieszeniu do dnia
21.11.2022 to dlaczego sąd ma jeszcze pół roku na odwieszenie mi wyroku czy jest jakiś artykuł o tym że sąd ma pół roku jeszcze proszę o odpowiedź dziękuję bardzo
Zgodnie z art. 79 § 2 Kodeksu karnego (kk), jeżeli skazany przez okres próby nie popełnił nowego przestępstwa, sąd po upływie tego okresu, na wniosek skazanego, wyrok warunkowo umarza. Istotne jest to, że sąd ma prawo, ale nie obowiązek, umorzyć wyrok warunkowo po upływie okresu próby. Co więcej, określona jest możliwość dla sądu, by umorzyć wyrok w okresie pół roku od dnia upływu okresu próby (art. 79 § 3 kk). Oznacza to, że nawet jeśli okres próby minął, sąd ma jeszcze 6 miesięcy na podjęcie decyzji o ewentualnym umorzeniu wyroku.
anonim cytuj
12-08-2023
Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to jeżeli przez te dwa lata nie popełniłem nowego przestępstwa, to mogę wnioskować o umorzenie wyroku, ale sąd ma jeszcze pół roku na podjęcie decyzji o tym umorzeniu? A co jeżeli w ciągu tych pół roku popełnię nowe przestępstwo, czy to oznacza, że wyrok zostanie wykonany? I jak mam złożyć taki wniosek o umorzenie wyroku? Proszę o odpowiedź.
anonim cytuj
12-08-2023
Tak, dobrze rozumiesz. Jeżeli przez okres próby (w Twoim przypadku dwa lata) nie popełniłeś nowego przestępstwa, możesz składać wniosek o umorzenie wyroku. Sąd ma jednak dodatkowe 6 miesięcy na podjęcie decyzji w tej sprawie.
Jeśli chodzi o popełnienie nowego przestępstwa w ciągu tych dodatkowych 6 miesięcy: art. 79 § 4 kk stanowi, że jeżeli skazany w okresie próby popełni nowe przestępstwo, sąd może orzec wykonanie kary pozbawienia wolności. Oznacza to, że jeśli popełnisz przestępstwo w tym dodatkowym okresie, istnieje ryzyko, że sąd orzeknie wykonanie wyroku.
Wniosek o umorzenie wyroku składa się do sądu, który wydał wyrok. Powinien zawierać uzasadnienie, dlaczego skazany uważa, że spełnił warunki określone w art. 79 kk oraz powinien być opatrzony dowodami potwierdzającymi, że skazany nie popełnił nowego przestępstwa oraz, jeśli to możliwe, informacjami potwierdzającymi pozytywne postępowanie skazanego podczas okresu próby. Wniosek składa się pisemnie, a jeżeli skazany nie czuje się pewnie w przygotowywaniu takiego dokumentu, może poprosić o pomoc prawnika.
Dzień dobry dziś dostanę przelew wypłaty na konto , nie zdążę wybrać w banku a nie mogę jej wybrać w bankomacie z powodu zajęcia komorniczego czy ja w poniedziałek te pieniążki będę mogła wybrać w placówce czy zostaną przekazane komornikowi z racji tego że w poniedziałek już nowy miesiąc?. Na konto wpływa tylko wypłata nic więcej czyli to 2257 będę mieć pewne co miesiąc komornik mi ich nie może zabrać ?...
Mój partner spłaca zaległości i ponoć olbrzymie odsetki do komornika. Czy może przestać płacić alimenty na 24 i 26 letnie dzieci , tak poprostu czy trzeba jakoś to załatwiać....
Zamówiłem telewizor o wartości 3 tys. ze sklepu internetowego X-kom. Po dostarczeniu opakowanie nie było uszkodzone. Rozpakowałem go po 2 tygodniach. Okazało się, że tv jest uszkodzony (ściśnięty pasem na busie i tv pęknięty od ściśnięcia). Zgłosiłem reklamacje do sklepu. Tv zabrali i po 1,5 miesiąca upominania się o rozpatrzenie reklamacja przyszła odmowa. Powód, że przewoźnik odmówił zwrotu pieniędzy z powodu, że reklamacja została zgłoszona za...