Witam moje pytanie jest takie jeżeli mam wyrok karny 2 lata w zawieszeniu do dnia
21.11.2022 to dlaczego sąd ma jeszcze pół roku na odwieszenie mi wyroku czy jest jakiś artykuł o tym że sąd ma pół roku jeszcze proszę o odpowiedź dziękuję bardzo
Zgodnie z art. 79 § 2 Kodeksu karnego (kk), jeżeli skazany przez okres próby nie popełnił nowego przestępstwa, sąd po upływie tego okresu, na wniosek skazanego, wyrok warunkowo umarza. Istotne jest to, że sąd ma prawo, ale nie obowiązek, umorzyć wyrok warunkowo po upływie okresu próby. Co więcej, określona jest możliwość dla sądu, by umorzyć wyrok w okresie pół roku od dnia upływu okresu próby (art. 79 § 3 kk). Oznacza to, że nawet jeśli okres próby minął, sąd ma jeszcze 6 miesięcy na podjęcie decyzji o ewentualnym umorzeniu wyroku.
anonim cytuj
12-08-2023
Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to jeżeli przez te dwa lata nie popełniłem nowego przestępstwa, to mogę wnioskować o umorzenie wyroku, ale sąd ma jeszcze pół roku na podjęcie decyzji o tym umorzeniu? A co jeżeli w ciągu tych pół roku popełnię nowe przestępstwo, czy to oznacza, że wyrok zostanie wykonany? I jak mam złożyć taki wniosek o umorzenie wyroku? Proszę o odpowiedź.
anonim cytuj
12-08-2023
Tak, dobrze rozumiesz. Jeżeli przez okres próby (w Twoim przypadku dwa lata) nie popełniłeś nowego przestępstwa, możesz składać wniosek o umorzenie wyroku. Sąd ma jednak dodatkowe 6 miesięcy na podjęcie decyzji w tej sprawie.
Jeśli chodzi o popełnienie nowego przestępstwa w ciągu tych dodatkowych 6 miesięcy: art. 79 § 4 kk stanowi, że jeżeli skazany w okresie próby popełni nowe przestępstwo, sąd może orzec wykonanie kary pozbawienia wolności. Oznacza to, że jeśli popełnisz przestępstwo w tym dodatkowym okresie, istnieje ryzyko, że sąd orzeknie wykonanie wyroku.
Wniosek o umorzenie wyroku składa się do sądu, który wydał wyrok. Powinien zawierać uzasadnienie, dlaczego skazany uważa, że spełnił warunki określone w art. 79 kk oraz powinien być opatrzony dowodami potwierdzającymi, że skazany nie popełnił nowego przestępstwa oraz, jeśli to możliwe, informacjami potwierdzającymi pozytywne postępowanie skazanego podczas okresu próby. Wniosek składa się pisemnie, a jeżeli skazany nie czuje się pewnie w przygotowywaniu takiego dokumentu, może poprosić o pomoc prawnika.
W roku mniej więcej 1998/1999 koleżanka mamy wzięła jej na raty sprzęt za który mama nie płaciła rat. W wyniku czego na tą koleżankę usiadł komornik. Wtedy moja mama pożyczyła pieniądze od innych znajomych( którzy już nie żyją więc nie ma jak tego poświadczyć )i jej wszystko oddała, ale nie ma żadnego pokwitowania. Po tylu latach mama dostała wezwanie do zapłaty od tej koleżanki na kwotę 5000 zł, bo ona twierdzi że nic nie zostało ...
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....
Witam, mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne, nie odrobiłem wszystkiego ze względu na chorobę (depresja, urojenia lękowe) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nieodrobione godziny....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: