Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?

Dzień dobry,
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone.
Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy.
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?
Dziękuje!
anonim cytuj
15-08-2022
Od 1 września przejmnie Panią ZUS

anonim cytuj
16-08-2022
Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

anonim cytuj
18-08-2022
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?

Zgodnie z przepisami prawa pracy w Polsce:

Jeżeli złożyła Pani wypowiedzenie i ten okres wypowiedzenia upływa w czasie trwania zwolnienia lekarskiego (L4), wypowiedzenie traci ważność.

W efekcie, jeśli L4 kończy się po upływie okresu wypowiedzenia, umowa o pracę trwa nadal, chyba że obie strony zdecydują się ją rozwiązać na innych zasadach. Oznacza to, że po zakończeniu zwolnienia lekarskiego będzie Pani nadal pracownikiem firmy, chyba że złoży Pani kolejne wypowiedzenie.

W odniesieniu do wypowiedzi:

Od 1 września przejmnie Panią ZUS

ZUS przejmuje opiekę nad pracownikiem w zakresie wypłaty zasiłku chorobowego od momentu, kiedy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim przez więcej niż 33 dni (w przypadku pracowników, którzy nie mają dzieci) lub przez więcej niż 14 dni (dla pracowników z dziećmi). Jednakże obowiązki pracodawcy wobec pracownika, takie jak wypłata wynagrodzenia czy utrzymanie miejsca pracy, nie ustają w tym czasie.

Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

To stwierdzenie jest nieprecyzyjne. Jak wcześniej wspomniałem, jeśli Pani zwolnienie lekarskie trwa podczas okresu wypowiedzenia, wypowiedzenie traci ważność i umowa o pracę jest nadal w mocy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

wniosek do funduszu alimentacyjnego
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie ...
Kto może odmówic składania zeznań?
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y. Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa. Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...
Reklamacja
Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku ,chyba za cienki jest. Sprzedajacy ma poniższy zapis w regulminie: 1. Sprzedający na podstawie art. 558§1 Kodeksu cywilnego całkowicie wyłącza odpowiedzialność wobec Klientów z tytułu wad fizycznych i prawnych (rękojmia)...
Sprzedaż udziału.
W 2020 r. zmarła moja mama. Razem z ojciec byli współwłaścicielami domu, lokali komercyjnych, a wszystko na jednej, dużej działce. Pod koniec sierpnia tego roku dowiedziałam się razem z bratem, że ojciec się mocno zadłużył, łącznie jest tego 100 tys. zł. Nie wiemy, na co wydał pieniądze, do domu nic nie kupił (mieszkamy razem). W dniu, w którym nam to powiedział, zjadł dużo tabletek, konieczna była pomoc medyczna. Z SOR-u uciekł i nikt go nie szu...

Wyszukiwarka