Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?

Dzień dobry,
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone.
Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy.
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?
Dziękuje!
anonim cytuj
15-08-2022
Od 1 września przejmnie Panią ZUS

anonim cytuj
16-08-2022
Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

anonim cytuj
18-08-2022
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?

Zgodnie z przepisami prawa pracy w Polsce:

Jeżeli złożyła Pani wypowiedzenie i ten okres wypowiedzenia upływa w czasie trwania zwolnienia lekarskiego (L4), wypowiedzenie traci ważność.

W efekcie, jeśli L4 kończy się po upływie okresu wypowiedzenia, umowa o pracę trwa nadal, chyba że obie strony zdecydują się ją rozwiązać na innych zasadach. Oznacza to, że po zakończeniu zwolnienia lekarskiego będzie Pani nadal pracownikiem firmy, chyba że złoży Pani kolejne wypowiedzenie.

W odniesieniu do wypowiedzi:

Od 1 września przejmnie Panią ZUS

ZUS przejmuje opiekę nad pracownikiem w zakresie wypłaty zasiłku chorobowego od momentu, kiedy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim przez więcej niż 33 dni (w przypadku pracowników, którzy nie mają dzieci) lub przez więcej niż 14 dni (dla pracowników z dziećmi). Jednakże obowiązki pracodawcy wobec pracownika, takie jak wypłata wynagrodzenia czy utrzymanie miejsca pracy, nie ustają w tym czasie.

Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

To stwierdzenie jest nieprecyzyjne. Jak wcześniej wspomniałem, jeśli Pani zwolnienie lekarskie trwa podczas okresu wypowiedzenia, wypowiedzenie traci ważność i umowa o pracę jest nadal w mocy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Darmowa wysyłka.
Witam. Zamówiłam w sklepie internetowym rzeczy za kwotę, która kwalifikowała się do darmowej wysyłki. Chce zwrócić część rzeczy (gdybym ich od razu nie zamówiła nie załapałam się na darmową wysyłkę). Sprzedawca chce potrącić mi że zwrotu kwotę za wysyłkę do mnie. Czy to jest zgodne z prawem? Zamawiając nie wiedziałam że będę zwracała część rzeczy, to ubrania musiałam je zmierzyć. Dodatkowo gdybym miała płacić wzięłabym najtańsza opcje, a sprzedaw...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...
Czy mogę odrzucić spadek po terminie?
Czy na etapie ustalania spadkobierców z wniosku wierzyciela, spadkobiercy ustawowi mogą nie przyjąć spadku po zmarłej? Od śmierci spadkodawcy minęły 3 lata a bank wystąpił o ustalenie spadkobierców po osobie która zaciągnęła kredyt. Dodam że spadkobiercy ustawowi nie odrzucili spadku w terminie 6 miesięcy....

Wyszukiwarka