Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?

Dzień dobry,
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone.
Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy.
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?
Dziękuje!
anonim cytuj
15-08-2022
Od 1 września przejmnie Panią ZUS

anonim cytuj
16-08-2022
Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

anonim cytuj
18-08-2022
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?

Zgodnie z przepisami prawa pracy w Polsce:

Jeżeli złożyła Pani wypowiedzenie i ten okres wypowiedzenia upływa w czasie trwania zwolnienia lekarskiego (L4), wypowiedzenie traci ważność.

W efekcie, jeśli L4 kończy się po upływie okresu wypowiedzenia, umowa o pracę trwa nadal, chyba że obie strony zdecydują się ją rozwiązać na innych zasadach. Oznacza to, że po zakończeniu zwolnienia lekarskiego będzie Pani nadal pracownikiem firmy, chyba że złoży Pani kolejne wypowiedzenie.

W odniesieniu do wypowiedzi:

Od 1 września przejmnie Panią ZUS

ZUS przejmuje opiekę nad pracownikiem w zakresie wypłaty zasiłku chorobowego od momentu, kiedy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim przez więcej niż 33 dni (w przypadku pracowników, którzy nie mają dzieci) lub przez więcej niż 14 dni (dla pracowników z dziećmi). Jednakże obowiązki pracodawcy wobec pracownika, takie jak wypłata wynagrodzenia czy utrzymanie miejsca pracy, nie ustają w tym czasie.

Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

To stwierdzenie jest nieprecyzyjne. Jak wcześniej wspomniałem, jeśli Pani zwolnienie lekarskie trwa podczas okresu wypowiedzenia, wypowiedzenie traci ważność i umowa o pracę jest nadal w mocy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Podział majątku wspólnego.
Mam pytanie: czekam na sprawę podziału majątku z byłą żona. Użytkuje nasz wspólny samochód, do którego wyceny była żona chce powołać rzeczoznawcę. Samochód zostanie przyznany mi zapewne. Czy gdybym w nim założył instalację gazową zwiększy to jego wartość do wyceny?...
Wypowiedzenie z dopiskiem
Witam. Zatrudnilam się w firmie. Zaczęłam od 3.11. Szefowa powiedziała że po 2 tyg dostanę umowę. Dostałam umowę o pracę na 3/4 etatu od 16.11. Według ustaleń niestety ustnych miałam zarabiać 1900zl na rękę. To co w umowie plus "dodatek". Umowę mam Na 3 miesiące z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Szefowa powiedziała że te dni za okres próbny tzn od 3 do 16.11. zapłaci mi normalnie (nie mam tego na pismie) Niestety zdrowie odmówił...
Odwieszenie kary w zawieszeniu.
Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego....

Wyszukiwarka