Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?

Dzień dobry,
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone.
Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy.
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?
Dziękuje!
anonim cytuj
15-08-2022
Od 1 września przejmnie Panią ZUS

anonim cytuj
16-08-2022
Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

anonim cytuj
18-08-2022
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?

Zgodnie z przepisami prawa pracy w Polsce:

Jeżeli złożyła Pani wypowiedzenie i ten okres wypowiedzenia upływa w czasie trwania zwolnienia lekarskiego (L4), wypowiedzenie traci ważność.

W efekcie, jeśli L4 kończy się po upływie okresu wypowiedzenia, umowa o pracę trwa nadal, chyba że obie strony zdecydują się ją rozwiązać na innych zasadach. Oznacza to, że po zakończeniu zwolnienia lekarskiego będzie Pani nadal pracownikiem firmy, chyba że złoży Pani kolejne wypowiedzenie.

W odniesieniu do wypowiedzi:

Od 1 września przejmnie Panią ZUS

ZUS przejmuje opiekę nad pracownikiem w zakresie wypłaty zasiłku chorobowego od momentu, kiedy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim przez więcej niż 33 dni (w przypadku pracowników, którzy nie mają dzieci) lub przez więcej niż 14 dni (dla pracowników z dziećmi). Jednakże obowiązki pracodawcy wobec pracownika, takie jak wypłata wynagrodzenia czy utrzymanie miejsca pracy, nie ustają w tym czasie.

Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

To stwierdzenie jest nieprecyzyjne. Jak wcześniej wspomniałem, jeśli Pani zwolnienie lekarskie trwa podczas okresu wypowiedzenia, wypowiedzenie traci ważność i umowa o pracę jest nadal w mocy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

czy należa mi sie alimenty od rodziców jeśli nie pracuję
Do końca września mam zasądzone alimenty na siebie (są z funduszu jeśli to ważne, bo matka nie ma jak płacić) i skończyłam szkołę średnią. Teraz mam pytanie, czy jeśli nie uda mi się do końca września znaleźć pracy, to mogę zasądzić oboje rodziców do płacenia alimentów, bo nie będę miała się za co utrzymać. Nie będę studiować dziennie....
Alimenty na rodzica - jak ich uniknąć?
Córka ma 5 lat. Ojciec nie płaci na nią żadnych alimentów, chociaż są zasądzone. Nie interesuje się nią, nie utrzymuje kontaktu od kilku lat (z własnej woli). Jak mogę zabezpieczyć córkę przed ewentualnym płaceniem alimentów na ojca, jeśli przyjdzie mu kiedyś ten pomysł do głowy? Sprawa o odebranie mu praw jest aktualnie w toku....
Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia.
Hej! Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia. skontaktowałam się z firma telefonicznie po wcześniejszym kontakcie mailowym (z ich strony bez odpowiedzi). Pan na ”obsłudze” klienta odniosl się do mnie niesamowicie lekceważąco. No to się zdenerwowałam i napisałam opinie na Google…. Na co szanowny pan najpierw próbował mnie przekupić oferując coś za usunięcie opini a teraz straszy pozwami o...
Prawo pracy.
Prawo pracy. Jeśli po okresie próbnym zostało podpisana umowa na okres lat 3. Jednak zaistnieje potrzeba rozwiązania jej z okresem wypowiedzenia to czy pracodawca moze zmusić pracownika do wybrania urlopu w okresie wypowiedzenia? Czy pracownik może jakoś tego odmówić i chodzić do pracy do ostatniego dnia wypowiedzenia?...

Wyszukiwarka