Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?

Dzień dobry,
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone.
Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy.
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?
Dziękuje!
anonim cytuj
15-08-2022
Od 1 września przejmnie Panią ZUS

anonim cytuj
16-08-2022
Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

anonim cytuj
18-08-2022
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do momentu w którym mam L4? Czyli do 12 listopada?

Zgodnie z przepisami prawa pracy w Polsce:

Jeżeli złożyła Pani wypowiedzenie i ten okres wypowiedzenia upływa w czasie trwania zwolnienia lekarskiego (L4), wypowiedzenie traci ważność.

W efekcie, jeśli L4 kończy się po upływie okresu wypowiedzenia, umowa o pracę trwa nadal, chyba że obie strony zdecydują się ją rozwiązać na innych zasadach. Oznacza to, że po zakończeniu zwolnienia lekarskiego będzie Pani nadal pracownikiem firmy, chyba że złoży Pani kolejne wypowiedzenie.

W odniesieniu do wypowiedzi:

Od 1 września przejmnie Panią ZUS

ZUS przejmuje opiekę nad pracownikiem w zakresie wypłaty zasiłku chorobowego od momentu, kiedy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim przez więcej niż 33 dni (w przypadku pracowników, którzy nie mają dzieci) lub przez więcej niż 14 dni (dla pracowników z dziećmi). Jednakże obowiązki pracodawcy wobec pracownika, takie jak wypłata wynagrodzenia czy utrzymanie miejsca pracy, nie ustają w tym czasie.

Nie, 31 sierpnia przestanie być Pani pracownikiem

To stwierdzenie jest nieprecyzyjne. Jak wcześniej wspomniałem, jeśli Pani zwolnienie lekarskie trwa podczas okresu wypowiedzenia, wypowiedzenie traci ważność i umowa o pracę jest nadal w mocy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o podwyższenie alimentów.
Złożony pozew o podwyższenie alimentów na początku sierpnia z zabezpieczeniem roszczenia. Dopiero w tamtym tygodniu sędzia zwrócił akta i pozew został wysłany do drugiej strony. Dalej brak odpowiedzi na zabezpieczenie. Czy to normalna procedura czy tylko u mnie wygląda to inaczej ? Ojciec nie utrzymuje kontaktu mimo, że są ustalone sądownie. Potrafił nie odzywać się po kilka miesięcy, w grudniu minie 3 lata jak ostatni raz widział córkę. Dziecko...
Zajmowanie prywatnego miejsca parkingowego.
Mam problem z kimś kto cały czas staje od 3 tygodni na moim miejscu parkingowym. Nie jestem wstanie nawet postawić blokady parkingowej. Z takim chamstwem i bezczelnością spotkałem się pierwszy raz w życiu. Facetowi zostawiłem kartki z info, nic, kartki znikały. Straż miejska i policja nic nie chcą zrobić bo mówią, że nic nie mogą. Jakieś rady jak usunąć ten samochód? Dodam, że osiedle jest ogrodzone ze szlabanem. Każdy kto ma dostęp do osiedla w...
Wyłudzanie pieniędzy od pracowników przez kierowników?
Witam. Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla. Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka