Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał.
Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, które mogą być bardzo kosztowne do naprawy. Dodatkowo, silnik nie pracuje równo, a co gorsza, silnik się przegrzewa i wyskakuje kontrolka Check Engine. To nie jest to, na co liczyłem po zakupie nowego auta.
Nie jestem znawcą motoryzacji i nie znam się na mechanice samochodowej. Dlatego też, w momencie zakupu, uwierzyłem, że sprzedawca mówi prawdę i nie sądziłem, że mogą być ukryte wady w samochodzie. Teraz czuję się rozczarowany i zastanawiam się, czy mogę unieważnić umowę sprzedaży i zwrócić samochód sprzedawcy.
Nie wiem, czy to jest jakiś przypadek oszustwa ze strony sprzedawcy, ale mam wątpliwości co do jego rzetelności. Co powinienem teraz zrobić? Czy mam szansę na unieważnienie umowy i odzyskanie pieniędzy za auto?
Z góry dziękuję za wszelkie rady i wskazówki w tej sprawie.