Problem z wynajmowanym mieszkaniem - kto odpowiada za awarię?

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji.

Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury w łazience zaczęły przeciekać i cała łazienka była zalana. Wezwałem hydraulika, który powiedział, że rury są stare i muszą być wymienione.

Poinformowałem właściciela o sytuacji i poprosiłem, aby pokrył koszty naprawy. Ale on odmówił, twierdząc, że to ja jestem odpowiedzialny za utrzymanie mieszkania w dobrym stanie. Czy to jest prawda? Czy naprawdę muszę płacić za naprawę, skoro to nie moja wina, że rury są stare?

Druga sprawa dotyczy kaucji. Właściciel powiedział mi, że jeżeli nie zapłacę za naprawę, to potrąci koszty z kaucji, którą zapłaciłem przy podpisaniu umowy. Czy on może to zrobić? Czy nie jest to naruszeniem moich praw jako najemcy?

Na koniec, czy mogę z tego powodu rozwiązać umowę najmu bez konsekwencji? Bo szczerze mówiąc, nie chce mi się już bawić w te gierki i chciałbym poszukać innego miejsca do mieszkania.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytania. Z góry dziękuję za wszelkie rady.

anonim cytuj
31-07-2023
Odpowiedzialność za awarię

Zgodnie z art. 662 Kodeksu cywilnego, właściciel wynajmowanego lokalu ma obowiązek utrzymania go w stanie zdatnym do użytku wynikającego z umowy. W przypadku, gdy instalacja wodno-kanalizacyjna jest starej i wymaga wymiany, nałożenie tej odpowiedzialności na najemcę jest niewłaściwe.

Potrącenie kosztów naprawy z kaucji

Zgodnie z art. 9 ustawy o ochronie praw lokatorów, kaucja może być przeznaczona na pokrycie zaległości czynszowych lub innych świadczeń związanych z najmem, a także na naprawienie szkód wyrządzonych w mieszkaniu. Jeżeli jednak awaria nie była Twoją winą, ale wynikała z normalnego zużycia instalacji, to właściciel nie powinien potrącać kosztów naprawy z kaucji.

Rozwiązanie umowy najmu

Jeżeli wynajmowane mieszkanie nie jest w stanie zdatnym do użytku z powodu awarii instalacji, możesz zgodnie z art. 681 Kodeksu cywilnego żądać od wynajmującego usunięcia wady, a jeżeli tego nie zrobi, masz prawo odstąpić od umowy.

Pamiętaj jednak, że wszystko zależy od szczegółowych zapisów Twojej umowy najmu.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie gospodarstwa rolnego.
Aby przeprowadzić sprawę o zasiedzenie gospodarstwa rolnego czy muszą być wszyscy współwłaściciele na sprawie ?...
Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Długi za alimenty.
Dzień dobry, (FA - Fundusz Alimentacyjny) Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA. Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć: 1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
Pytanie dotyczące najmu okazjonalnego
Mam pytanie dotyczące najmu okazjonalnego. W zasadzie powinien on zabezpieczać moje interesy w wypadku problemów z Najemcami, ale zastanawiam mnie jedna kwestia. Podpisałam umowę najmu i umowę najmu okazjonalnego u notariusza z pewnym mężczyzną, ale dowiedziałam się niedawno, że ma nową partnerką, z którą mieszka. Co z nią jeśli zaczną się problemy i dojdzie do jego eksmisji? Będę musiała bawić się w sąd mimo, że zabezpieczyłam się przed ...

Wyszukiwarka