Problem z wynajmowanym mieszkaniem - kto odpowiada za awarię?

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji.

Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury w łazience zaczęły przeciekać i cała łazienka była zalana. Wezwałem hydraulika, który powiedział, że rury są stare i muszą być wymienione.

Poinformowałem właściciela o sytuacji i poprosiłem, aby pokrył koszty naprawy. Ale on odmówił, twierdząc, że to ja jestem odpowiedzialny za utrzymanie mieszkania w dobrym stanie. Czy to jest prawda? Czy naprawdę muszę płacić za naprawę, skoro to nie moja wina, że rury są stare?

Druga sprawa dotyczy kaucji. Właściciel powiedział mi, że jeżeli nie zapłacę za naprawę, to potrąci koszty z kaucji, którą zapłaciłem przy podpisaniu umowy. Czy on może to zrobić? Czy nie jest to naruszeniem moich praw jako najemcy?

Na koniec, czy mogę z tego powodu rozwiązać umowę najmu bez konsekwencji? Bo szczerze mówiąc, nie chce mi się już bawić w te gierki i chciałbym poszukać innego miejsca do mieszkania.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytania. Z góry dziękuję za wszelkie rady.

anonim cytuj
31-07-2023
Odpowiedzialność za awarię

Zgodnie z art. 662 Kodeksu cywilnego, właściciel wynajmowanego lokalu ma obowiązek utrzymania go w stanie zdatnym do użytku wynikającego z umowy. W przypadku, gdy instalacja wodno-kanalizacyjna jest starej i wymaga wymiany, nałożenie tej odpowiedzialności na najemcę jest niewłaściwe.

Potrącenie kosztów naprawy z kaucji

Zgodnie z art. 9 ustawy o ochronie praw lokatorów, kaucja może być przeznaczona na pokrycie zaległości czynszowych lub innych świadczeń związanych z najmem, a także na naprawienie szkód wyrządzonych w mieszkaniu. Jeżeli jednak awaria nie była Twoją winą, ale wynikała z normalnego zużycia instalacji, to właściciel nie powinien potrącać kosztów naprawy z kaucji.

Rozwiązanie umowy najmu

Jeżeli wynajmowane mieszkanie nie jest w stanie zdatnym do użytku z powodu awarii instalacji, możesz zgodnie z art. 681 Kodeksu cywilnego żądać od wynajmującego usunięcia wady, a jeżeli tego nie zrobi, masz prawo odstąpić od umowy.

Pamiętaj jednak, że wszystko zależy od szczegółowych zapisów Twojej umowy najmu.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Przedłużenie zakazu zbliżania.
Czy po rozwodzie można wnioskować o przedłużenie zakazu zbliżania?...
List polecony z sądu
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...

Wyszukiwarka