Problem z wynajmowanym mieszkaniem - kto odpowiada za awarię?

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji.

Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury w łazience zaczęły przeciekać i cała łazienka była zalana. Wezwałem hydraulika, który powiedział, że rury są stare i muszą być wymienione.

Poinformowałem właściciela o sytuacji i poprosiłem, aby pokrył koszty naprawy. Ale on odmówił, twierdząc, że to ja jestem odpowiedzialny za utrzymanie mieszkania w dobrym stanie. Czy to jest prawda? Czy naprawdę muszę płacić za naprawę, skoro to nie moja wina, że rury są stare?

Druga sprawa dotyczy kaucji. Właściciel powiedział mi, że jeżeli nie zapłacę za naprawę, to potrąci koszty z kaucji, którą zapłaciłem przy podpisaniu umowy. Czy on może to zrobić? Czy nie jest to naruszeniem moich praw jako najemcy?

Na koniec, czy mogę z tego powodu rozwiązać umowę najmu bez konsekwencji? Bo szczerze mówiąc, nie chce mi się już bawić w te gierki i chciałbym poszukać innego miejsca do mieszkania.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytania. Z góry dziękuję za wszelkie rady.

anonim cytuj
31-07-2023
Odpowiedzialność za awarię

Zgodnie z art. 662 Kodeksu cywilnego, właściciel wynajmowanego lokalu ma obowiązek utrzymania go w stanie zdatnym do użytku wynikającego z umowy. W przypadku, gdy instalacja wodno-kanalizacyjna jest starej i wymaga wymiany, nałożenie tej odpowiedzialności na najemcę jest niewłaściwe.

Potrącenie kosztów naprawy z kaucji

Zgodnie z art. 9 ustawy o ochronie praw lokatorów, kaucja może być przeznaczona na pokrycie zaległości czynszowych lub innych świadczeń związanych z najmem, a także na naprawienie szkód wyrządzonych w mieszkaniu. Jeżeli jednak awaria nie była Twoją winą, ale wynikała z normalnego zużycia instalacji, to właściciel nie powinien potrącać kosztów naprawy z kaucji.

Rozwiązanie umowy najmu

Jeżeli wynajmowane mieszkanie nie jest w stanie zdatnym do użytku z powodu awarii instalacji, możesz zgodnie z art. 681 Kodeksu cywilnego żądać od wynajmującego usunięcia wady, a jeżeli tego nie zrobi, masz prawo odstąpić od umowy.

Pamiętaj jednak, że wszystko zależy od szczegółowych zapisów Twojej umowy najmu.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci? Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent". Pozdrawiam....
Czy sprzedawca miał prawo niedokonac zwrotu pieniędzy za nowy, nieotworzony towar?
Witam, mam dość nietypowe pytanie . 2 dni temu w sklepie stacjonarnym zakupiłam kołdrę za ponad 200zł. miałam w planach kupić inną lecz sprzedający odradził mi jej kupno (chodziło o wymiary) więc kupiłam tą którą mi zaproponował, bezsensu. W domu mierząc kołdrę do łóżka dziecięcego okazało się że ona jest ogromna, dziecko tonie pod nią (mierzyłam naszą starą kołdrą, bo ma identyczne wymiary) . Chciałam dzisiaj zwrócić towar, pani w sklepie nie...
Czy testament napisany własnoręcznie jest ważny?
Cześć. Moja babcia sama spisała w domu testament, przepisując cały spadek na mnie. Nie wie tylko, czy musi go zanieść do notariusza? Musi być on jakoś formalnie sporządzony, mieć jakąś pieczątkę aby być po jej śmierci ważnym?...
Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...

Wyszukiwarka