Witam mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to wygląda z rozliczeniem PIT-u w przypadku gdy matka wychowuje dziecko, ale nie pracuje. A ojciec pracuje, ale nie interesuje się dzieckiem, mieszka na drugim końcu Polski i ma sporadyczny kontakt. Jego działania kończą się na przesyłaniu alimentów. Czy ojciec w takiej sytuacji może się rozliczyć z ulgą na dziecko?? I otrzyma pieniądze w takiej sytuacji?
Nawet jeśli matka nie pracuje ale sprawuje faktyczną opiekę nad dzieckiem, ojcu nie należy się uprawnienie do rozliczania ulgi prorodzinnej.
anonim cytuj
25-01-2024
Jednak może się zdarzyć, że ojciec tę ulgę rozlicza nienależnie, bo US nie ma świadomości i wiedzy kto tę opiekę sprawuję. Nie mniej można to sprawdzić, znam przypadek gdzie matka rozliczała zgodnie z prawem całość ulgi a ojciec również bo twierdził iż skoro płaci alimenty to to mu się należy, było to jeszcze przed wejściem zmiany przepisów mówiących, że rozliczać może tylko opiekun faktyczny. Po indywidualnej interpretacji KIS, ojciec zwracał wszystko co pobrał do 5 lat wstecz.
anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli zgłoszę sprawę do US jakoś do tego dojdą że on pobiera kasę a dziecko z tego nic nie ma?
anonim cytuj
25-01-2024
Tu nie chodzi czy te pieniądze by na dziecko spożytkował czy nie. To jest ulga w wysokości podatku rodzica z tytułu wychowywania dziecka. Jeśli zgłosisz, że masz podejrzenie że z ulgi korzysta i zwrot otrzymuje gdy faktycznie nie sprawuje opieki nad dzieckiem, przypiszą mu do zwrotu nienależnie pobrane środki. Nie rodzi to żadnych skutków finansowych ani dla matki ani dla dziecka.
Dzień dobry,
w 2012 roku moja ciocia (rodzona siostra mojego taty) zakupiła mi mieszkanie, w którym obecnie mieszkam już z moją żoną, na zasadzie umowy najmu.
Chcielibyśmy w końcu to uregulować prawnie, to znaczy żeby te mieszkanie było już na mnie, tylko jak najmniejszym kosztem.
Rodzą się pytania ?
- czy najlepszym rozwiązaniem na zniwelowanie kosztów (zwolnienie z podatków, taksy, etc) jest umowa darowizny tego mieszkania na mojego tate, g...
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do ...
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: