Rozliczenie ulgi prorodzinnej.

Witam mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to wygląda z rozliczeniem PIT-u w przypadku gdy matka wychowuje dziecko, ale nie pracuje. A ojciec pracuje, ale nie interesuje się dzieckiem, mieszka na drugim końcu Polski i ma sporadyczny kontakt. Jego działania kończą się na przesyłaniu alimentów. Czy ojciec w takiej sytuacji może się rozliczyć z ulgą na dziecko?? I otrzyma pieniądze w takiej sytuacji?
anonim cytuj
25-01-2024
Nawet jeśli matka nie pracuje ale sprawuje faktyczną opiekę nad dzieckiem, ojcu nie należy się uprawnienie do rozliczania ulgi prorodzinnej.

anonim cytuj
25-01-2024
Jednak może się zdarzyć, że ojciec tę ulgę rozlicza nienależnie, bo US nie ma świadomości i wiedzy kto tę opiekę sprawuję. Nie mniej można to sprawdzić, znam przypadek gdzie matka rozliczała zgodnie z prawem całość ulgi a ojciec również bo twierdził iż skoro płaci alimenty to to mu się należy, było to jeszcze przed wejściem zmiany przepisów mówiących, że rozliczać może tylko opiekun faktyczny. Po indywidualnej interpretacji KIS, ojciec zwracał wszystko co pobrał do 5 lat wstecz.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli zgłoszę sprawę do US jakoś do tego dojdą że on pobiera kasę a dziecko z tego nic nie ma?

anonim cytuj
25-01-2024
Tu nie chodzi czy te pieniądze by na dziecko spożytkował czy nie. To jest ulga w wysokości podatku rodzica z tytułu wychowywania dziecka. Jeśli zgłosisz, że masz podejrzenie że z ulgi korzysta i zwrot otrzymuje gdy faktycznie nie sprawuje opieki nad dzieckiem, przypiszą mu do zwrotu nienależnie pobrane środki. Nie rodzi to żadnych skutków finansowych ani dla matki ani dla dziecka.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie...
Gmina chce odkupić kawałek mojej działki na drogę.
Sytuacja wygląda następująco. Posiadam nieruchomość z działką w gminnej miejscowości. Z racji ze jest to działka w samym centrum przy głównym skrzyżowaniu. Wójt chce odkupić ode mnie kawałek działki, ponieważ z racji dużej ilości wypadków chcą wybudować rondo. Na jaką rekompensatę mogę liczyć, tyle po ile chodzą działki z metra czy więcej/ mniej? U kogo mogę zasięgnąć informacji ?...
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem.
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem , odmawia spotkań lub nie zezwala na opiekę bez jej obecności . Podczas jej obecności zbiera informacje którymi później mataczy oraz reżyseruje . Co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Jak zabezpieczyć kontakt z dzieckiem ?...
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...

Wyszukiwarka