Rozliczenie ulgi prorodzinnej.

Witam mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to wygląda z rozliczeniem PIT-u w przypadku gdy matka wychowuje dziecko, ale nie pracuje. A ojciec pracuje, ale nie interesuje się dzieckiem, mieszka na drugim końcu Polski i ma sporadyczny kontakt. Jego działania kończą się na przesyłaniu alimentów. Czy ojciec w takiej sytuacji może się rozliczyć z ulgą na dziecko?? I otrzyma pieniądze w takiej sytuacji?
anonim cytuj
25-01-2024
Nawet jeśli matka nie pracuje ale sprawuje faktyczną opiekę nad dzieckiem, ojcu nie należy się uprawnienie do rozliczania ulgi prorodzinnej.

anonim cytuj
25-01-2024
Jednak może się zdarzyć, że ojciec tę ulgę rozlicza nienależnie, bo US nie ma świadomości i wiedzy kto tę opiekę sprawuję. Nie mniej można to sprawdzić, znam przypadek gdzie matka rozliczała zgodnie z prawem całość ulgi a ojciec również bo twierdził iż skoro płaci alimenty to to mu się należy, było to jeszcze przed wejściem zmiany przepisów mówiących, że rozliczać może tylko opiekun faktyczny. Po indywidualnej interpretacji KIS, ojciec zwracał wszystko co pobrał do 5 lat wstecz.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli zgłoszę sprawę do US jakoś do tego dojdą że on pobiera kasę a dziecko z tego nic nie ma?

anonim cytuj
25-01-2024
Tu nie chodzi czy te pieniądze by na dziecko spożytkował czy nie. To jest ulga w wysokości podatku rodzica z tytułu wychowywania dziecka. Jeśli zgłosisz, że masz podejrzenie że z ulgi korzysta i zwrot otrzymuje gdy faktycznie nie sprawuje opieki nad dzieckiem, przypiszą mu do zwrotu nienależnie pobrane środki. Nie rodzi to żadnych skutków finansowych ani dla matki ani dla dziecka.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
Wyrejestrowanie samochodu.
Wraz z mamą byliśmy współwłaścicielami samochodu. Po śmierci mamy w 2016r. samochód jest nieużywany i stoi na niestrzeżonym parkingu. W międzyczasie wszyscy spadkobiercy (w tym ja) zrzekli się spadku (nadal trwa postępowanie spadkowe). Samochód nie posiada przeglądu technicznego, posiada wykupione ubezpieczenie OC. Chciałbym go przepisać na siebie i wyrejestrować aby móc go sprzedać lub zezłomować. Wydział Komunikacji poinformował mnie, że dopóki...
Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy?
Dziś podpisałam umowę o prąd budowlany przez niestety moją nie uwagę i wprowadzenie mnie w błąd niestety nie mam jak tego udowodnić brak świadków. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy? Umowa podpisana w siedzibie PGE. Czy PGE może wymagać ode mnie żebym miała prąd budowlany czyli taryfę C11 która jest dla firm jeśli na działce stoi budynek stan surowy otwarty ale ze względu na sytuację z inflacja budowa na razie je...
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego?
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego? Wolę wykorzystać urlop, niż przebywać na zwolnieniu lekarskim, żeby nie tracić pieniędzy....

Wyszukiwarka