Rozliczenie ulgi prorodzinnej.

Witam mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to wygląda z rozliczeniem PIT-u w przypadku gdy matka wychowuje dziecko, ale nie pracuje. A ojciec pracuje, ale nie interesuje się dzieckiem, mieszka na drugim końcu Polski i ma sporadyczny kontakt. Jego działania kończą się na przesyłaniu alimentów. Czy ojciec w takiej sytuacji może się rozliczyć z ulgą na dziecko?? I otrzyma pieniądze w takiej sytuacji?
anonim cytuj
25-01-2024
Nawet jeśli matka nie pracuje ale sprawuje faktyczną opiekę nad dzieckiem, ojcu nie należy się uprawnienie do rozliczania ulgi prorodzinnej.

anonim cytuj
25-01-2024
Jednak może się zdarzyć, że ojciec tę ulgę rozlicza nienależnie, bo US nie ma świadomości i wiedzy kto tę opiekę sprawuję. Nie mniej można to sprawdzić, znam przypadek gdzie matka rozliczała zgodnie z prawem całość ulgi a ojciec również bo twierdził iż skoro płaci alimenty to to mu się należy, było to jeszcze przed wejściem zmiany przepisów mówiących, że rozliczać może tylko opiekun faktyczny. Po indywidualnej interpretacji KIS, ojciec zwracał wszystko co pobrał do 5 lat wstecz.

anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli zgłoszę sprawę do US jakoś do tego dojdą że on pobiera kasę a dziecko z tego nic nie ma?

anonim cytuj
25-01-2024
Tu nie chodzi czy te pieniądze by na dziecko spożytkował czy nie. To jest ulga w wysokości podatku rodzica z tytułu wychowywania dziecka. Jeśli zgłosisz, że masz podejrzenie że z ulgi korzysta i zwrot otrzymuje gdy faktycznie nie sprawuje opieki nad dzieckiem, przypiszą mu do zwrotu nienależnie pobrane środki. Nie rodzi to żadnych skutków finansowych ani dla matki ani dla dziecka.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy w przypadku śmierci ojca dziedziczy tylko jego żona, czy dzieci również
Dzień dobry.Mam pytanie- czy w przypadku śmierci ojca dziedziczy tylko jego żona, czy dzieci również ( jest nas 5). Czy sąd bierze dzieci pod uwagę przy podziale majątku, czy to kwestia dogadania się miedzy nami? Z matką nie mamy najlepszych relacji.Ojciec nie zostawił testamentu ...
Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
Czy jako osoba pełnoletnia mogę zmienić nazwisko na panieńskie matki ?
Witam chciałabym się dowiedzieć czy jako osoba pełnoletnia mogę zmienić nazwisko na panieńskie matki ?...

Wyszukiwarka