Witam mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to wygląda z rozliczeniem PIT-u w przypadku gdy matka wychowuje dziecko, ale nie pracuje. A ojciec pracuje, ale nie interesuje się dzieckiem, mieszka na drugim końcu Polski i ma sporadyczny kontakt. Jego działania kończą się na przesyłaniu alimentów. Czy ojciec w takiej sytuacji może się rozliczyć z ulgą na dziecko?? I otrzyma pieniądze w takiej sytuacji?
Nawet jeśli matka nie pracuje ale sprawuje faktyczną opiekę nad dzieckiem, ojcu nie należy się uprawnienie do rozliczania ulgi prorodzinnej.
anonim cytuj
25-01-2024
Jednak może się zdarzyć, że ojciec tę ulgę rozlicza nienależnie, bo US nie ma świadomości i wiedzy kto tę opiekę sprawuję. Nie mniej można to sprawdzić, znam przypadek gdzie matka rozliczała zgodnie z prawem całość ulgi a ojciec również bo twierdził iż skoro płaci alimenty to to mu się należy, było to jeszcze przed wejściem zmiany przepisów mówiących, że rozliczać może tylko opiekun faktyczny. Po indywidualnej interpretacji KIS, ojciec zwracał wszystko co pobrał do 5 lat wstecz.
anonim cytuj
25-01-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli zgłoszę sprawę do US jakoś do tego dojdą że on pobiera kasę a dziecko z tego nic nie ma?
anonim cytuj
25-01-2024
Tu nie chodzi czy te pieniądze by na dziecko spożytkował czy nie. To jest ulga w wysokości podatku rodzica z tytułu wychowywania dziecka. Jeśli zgłosisz, że masz podejrzenie że z ulgi korzysta i zwrot otrzymuje gdy faktycznie nie sprawuje opieki nad dzieckiem, przypiszą mu do zwrotu nienależnie pobrane środki. Nie rodzi to żadnych skutków finansowych ani dla matki ani dla dziecka.
Witam.. Nie było mnie w pracy 8 dni i dzisiaj byłem pierwszy raz po tej przerwie i dowiedziałem się, że kierownik kazał wpisać kadrowej "Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy " . Pytanie teraz mam takie trochę o tym czytam i co portal to nowe wiadomości... Pracodawca mnie nie zwolnił dziś byłem pierwszy dzień i nurtuje mnie jedno czy np.. jak popracuje z tydzień kolejny i np. będę miał l4 to może mnie zwolnić cofając to że nie miałem ...
Dzień dobry. W związku z podwyżkami. Czy pracodawca ma obowiązek dać do podpisania nowy aneks do umowy o prace ponoszący kwotę wypłaty brutto? Obecny pracodawca stwierdził że nie musi tego robić, wypłata i tak będzie wyższa. Czy są jakieś przesłanki, że nic się nie podpisuje czy jednak upominać się ?...
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa.
Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu:
1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki
2. bez pozwu sądowego (co nie idzie)
3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Witam Państwa
Ciotka ma syna co ma mieć dozór elektroniczny. Syn z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wczoraj oznajmił jej że mają przyjechać i mu to założyć. Mieszkanie należy do wujka i on nie zgadza się by syn w tym mieszkaniu odbywał dozór. Kilkakrotnie wujek był atakowany nożem przez syna.
Co ma ciotka teraz robić? ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: