Mobbing w pracy.

Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?
anonim cytuj
04-03-2023
Nie dostanie.

anonim cytuj
04-03-2023
Gdyby złożył je do Sądu Pracy, w wyniku niesłusznego oskarżenia, to tak. Ploteczki jednak nie leżą w obowiązkach pracowników, jeżeli nie utrudniają wykonywanego zawodu, nie ma podstawy do zwolnienia w tym trybie.

anonim cytuj
04-03-2023
A co w tej sytuacji? Firma przyjęła oczywiste stanowisko, że to nie jest mobbing. Co z tym pracownikiem? Przeniosą go czy jak?

anonim cytuj
04-03-2023
Jeżeli nie ma uzasadnionej potrzeby wynikającej jedynie z pełnionych obowiązków, to dalej nie ma przyczyny.

anonim cytuj
04-03-2023
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam

anonim cytuj
04-03-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Ochrona przedemerytalna a rozwiązanie umowy o pracę.
Mam problem z pracownikiem, który ma ochronę przedemerytalna. Chciałbym zakończyć z nim współpracę ale nie wiem czy jest na to jakiś sposób. Owy pracownik przez swoje kłamstwa i wymysły powoduje koszmarna atmosferę w zespole. Proszę o jakąś pomoc, co mogę w tej sytuacji zrobić bo inni pracownicy chcą odejść....
W mojej rodzinie występowały wyroki karne,Mój chłopak będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym. Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych. Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków). Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto". Czy z punktu prawnego, zawarci...
Wypowiedzenie umowy o pracę
Czy składając osobiście wypowiedzenie umowy o pracę potrzebuję podpis osoby, która je przyjmie, czy sam bieg wypowiedzenia zaczyna się w momencie przekazania pisma na ręce kierownika firmy?...

Wyszukiwarka