Dziedziczenie po ojczymie.

Witam serdecznie,
jeżeli był gdzieś taki temat to najmocniej przepraszam i proszę o skierowanie.
Sprawa jest moim potencjalnym zmartwieniem gdyż ojczym żyje i pewnie pożyje(mam taką nadzieję).
A więc, moja mama i ojczym wzięli ślub gdy miałem jakieś 6 miesięcy, oboje byli po rozwodach i maja dzieci z poprzednich małżeństw.
Ja wychowałem się od dziecka z moim ojczymem w relacji ojciec-syn.
O tyle o ile mam dobrą relacje z jego dziećmi z poprzedniego małżeństwa (miłą sympatyczną ale nie jakąś mocno braterską) do tego znam charakter jego syna i wiem ze będzie problem z majątkiem. Nie chodzi mi tu nawet o jego majątek z rodziny a mają parę działek i ziem rolnych a o majątek jaki zdobył z moją mamą czyli mieszkanie + dom etc. i martwię się, że będzie mógł zawinąć kawałek i zapewne to zrobi, jedyną możliwością albo czymś co sprawi ze będę się czuł bezpiecznie o majątek mojej mamy to dostęp do majątku ojczyma, wiem, że był moim opiekunem prawnym do 18 roku życia, czy to sprawia, że dziedziczę po nim jak syn? Nie jednokrotnie oświadczał, że traktuje mnie jak swoje dziecko a ja mu, że traktuje go jak ojca i o niego zadbam.
Interesuje mnie kwestia majątkowa bo chciałbym z nim poruszyć ten temat, jesteśmy coraz starsi a ja korzystam z mieszkania moich rodziców i nie chciałbym w razie kłopotu musieć płacić działkę jego synowi za piękne oczy.
anonim cytuj
03-02-2024
Odpowiedz jest prosta. Po ojczymie dziedziczą obecna żona i jego dzieci. Jesteś jego synem ? W twoim akcie urodzenia wpisany ojciec to ?

anonim cytuj
03-02-2024
Autor pytania raczej jest zainteresowany całkowitym przejęciem udziałów mieszkania, żeby nie musieć spłacać syna ojczyma. Obawiam się, że dziedziczenie i tak sprawi, że jego syn zostanie spadkobiercą jakichś udziałów, które trzeba będzie spłacić.

anonim cytuj
03-02-2024
Odkup albo darowizna (przy czym musi minąć 10 lat od niej do chwili otwarcia spadku, aby nie weszła w ustalaną wysokość zachowku) albo umowa dożywocia. Raczej nie widzę innych opcji "na wyłączność".

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...

Wyszukiwarka