Dziedziczenie po ojczymie.

Witam serdecznie,
jeżeli był gdzieś taki temat to najmocniej przepraszam i proszę o skierowanie.
Sprawa jest moim potencjalnym zmartwieniem gdyż ojczym żyje i pewnie pożyje(mam taką nadzieję).
A więc, moja mama i ojczym wzięli ślub gdy miałem jakieś 6 miesięcy, oboje byli po rozwodach i maja dzieci z poprzednich małżeństw.
Ja wychowałem się od dziecka z moim ojczymem w relacji ojciec-syn.
O tyle o ile mam dobrą relacje z jego dziećmi z poprzedniego małżeństwa (miłą sympatyczną ale nie jakąś mocno braterską) do tego znam charakter jego syna i wiem ze będzie problem z majątkiem. Nie chodzi mi tu nawet o jego majątek z rodziny a mają parę działek i ziem rolnych a o majątek jaki zdobył z moją mamą czyli mieszkanie + dom etc. i martwię się, że będzie mógł zawinąć kawałek i zapewne to zrobi, jedyną możliwością albo czymś co sprawi ze będę się czuł bezpiecznie o majątek mojej mamy to dostęp do majątku ojczyma, wiem, że był moim opiekunem prawnym do 18 roku życia, czy to sprawia, że dziedziczę po nim jak syn? Nie jednokrotnie oświadczał, że traktuje mnie jak swoje dziecko a ja mu, że traktuje go jak ojca i o niego zadbam.
Interesuje mnie kwestia majątkowa bo chciałbym z nim poruszyć ten temat, jesteśmy coraz starsi a ja korzystam z mieszkania moich rodziców i nie chciałbym w razie kłopotu musieć płacić działkę jego synowi za piękne oczy.
anonim cytuj
03-02-2024
Odpowiedz jest prosta. Po ojczymie dziedziczą obecna żona i jego dzieci. Jesteś jego synem ? W twoim akcie urodzenia wpisany ojciec to ?

anonim cytuj
03-02-2024
Autor pytania raczej jest zainteresowany całkowitym przejęciem udziałów mieszkania, żeby nie musieć spłacać syna ojczyma. Obawiam się, że dziedziczenie i tak sprawi, że jego syn zostanie spadkobiercą jakichś udziałów, które trzeba będzie spłacić.

anonim cytuj
03-02-2024
Odkup albo darowizna (przy czym musi minąć 10 lat od niej do chwili otwarcia spadku, aby nie weszła w ustalaną wysokość zachowku) albo umowa dożywocia. Raczej nie widzę innych opcji "na wyłączność".

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Reklamacje na Vinted
Sprzedałam garnitur na Vinted za 180 zł, kupująca po otrzymaniu towaru zgłosiła wady i źle opisany rozmiar przezemnie. Kupująca kliknęła transakcja udana, pieniądze mam na koncie. Ponieważ, źle opisałam rozmiar prosiłam o odesłanie garnituru, podałam dane do wysyłki. Natomiast w piątym dniu upomniałam się, że przesyłka nie została nadana paczkomatem. Wtedy kupująca nadała zwrot. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że spodnie były u krawcowej, z...
Jak sprawdzić czy to darowizna?
Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: czy po około 42-44 latach można sprawdzić czy działkę w której posiadaniu jest mój wujek on sam nabył czy dostał od swojego ojca? Wujek oczywiście twierdzi że ją kupił, ale dziadek jeszcze dwóm swoim synom w akcie darowizny dał działki tylko ten jeden twierdzi że ją odkupił od ojca. Dziadek zmarł miesiąc temu, nie zostawił testamentu a z tego co czytałam to jest to różnica przy us...
Wstrzymanie wypłaty na L4 / niewykorzystany urlop
Witam wszystkich! Mam dwa pytania: - Czy pracodawca moze wstrzymać wynagrodzenie jeśli pracownik jest na zwolnieniu lekarskim? - Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę a mam nie wykorzystany urlop za rok poprzedni i dwa lata wstecz. Czy pracodawca winien wypłacić ekwiwalent za wcześniejsze lata?...
Jak pozbyć się komornika po spłacie zadłużenia alimentów
Spłaciłem zadłużenie alimentacyjne,wszystkie zaległe alimenty plus odsetki trafiły na konto matki dziecka. Od dłuższego czasu place terminowo alimenty plus koszty dla komornika(na jego konto) ,bo matka dziecka nie chce wycofać komornika. Co zrobić żeby płacić bezpośrednio na konto matki dziecka,jedynie zasądzone alimenty,pozbywając się dodatkowych kosztów? Słyszałem coś o depozycie(nie znam fachowej nazwy tegoż zabezpieczenia),zostawiamy u komorn...

Wyszukiwarka