Dziedziczenie po ojczymie.

Witam serdecznie,
jeżeli był gdzieś taki temat to najmocniej przepraszam i proszę o skierowanie.
Sprawa jest moim potencjalnym zmartwieniem gdyż ojczym żyje i pewnie pożyje(mam taką nadzieję).
A więc, moja mama i ojczym wzięli ślub gdy miałem jakieś 6 miesięcy, oboje byli po rozwodach i maja dzieci z poprzednich małżeństw.
Ja wychowałem się od dziecka z moim ojczymem w relacji ojciec-syn.
O tyle o ile mam dobrą relacje z jego dziećmi z poprzedniego małżeństwa (miłą sympatyczną ale nie jakąś mocno braterską) do tego znam charakter jego syna i wiem ze będzie problem z majątkiem. Nie chodzi mi tu nawet o jego majątek z rodziny a mają parę działek i ziem rolnych a o majątek jaki zdobył z moją mamą czyli mieszkanie + dom etc. i martwię się, że będzie mógł zawinąć kawałek i zapewne to zrobi, jedyną możliwością albo czymś co sprawi ze będę się czuł bezpiecznie o majątek mojej mamy to dostęp do majątku ojczyma, wiem, że był moim opiekunem prawnym do 18 roku życia, czy to sprawia, że dziedziczę po nim jak syn? Nie jednokrotnie oświadczał, że traktuje mnie jak swoje dziecko a ja mu, że traktuje go jak ojca i o niego zadbam.
Interesuje mnie kwestia majątkowa bo chciałbym z nim poruszyć ten temat, jesteśmy coraz starsi a ja korzystam z mieszkania moich rodziców i nie chciałbym w razie kłopotu musieć płacić działkę jego synowi za piękne oczy.
anonim cytuj
03-02-2024
Odpowiedz jest prosta. Po ojczymie dziedziczą obecna żona i jego dzieci. Jesteś jego synem ? W twoim akcie urodzenia wpisany ojciec to ?

anonim cytuj
03-02-2024
Autor pytania raczej jest zainteresowany całkowitym przejęciem udziałów mieszkania, żeby nie musieć spłacać syna ojczyma. Obawiam się, że dziedziczenie i tak sprawi, że jego syn zostanie spadkobiercą jakichś udziałów, które trzeba będzie spłacić.

anonim cytuj
03-02-2024
Odkup albo darowizna (przy czym musi minąć 10 lat od niej do chwili otwarcia spadku, aby nie weszła w ustalaną wysokość zachowku) albo umowa dożywocia. Raczej nie widzę innych opcji "na wyłączność".

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Zabrane prawo jazdy za brak okularów.
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem. Mam kilka pytań. Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał? Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka? Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Argumenty dotyczące ograniczenia praw rodzicielskich
Witajcie drodzy forumowicze, Ostatnio w moim otoczeniu pojawiła się sytuacja, która zmusiła mnie do refleksji na temat ograniczenia praw rodzicielskich. Chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, starałem się zrozumieć argumenty, które mogą przemawiać za taką decyzją sądu. Chciałbym przedstawić kilka z nich poniżej i poprosić Was, zwłaszcza prawników i osoby, które miały doświadczenie w tej kwestii, o wsparcie i doradztwo. Nieodpowiedni...
Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...
Opinia biegłych psychiatrów.
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...

Wyszukiwarka