Brak ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?
A jakie macie zapisy w regulaminie pracy w tej kwestii? Warto sprawdzić, jak to pracodawca zapisał.
anonim cytuj
11-02-2024
A miałaś nie wykorzystany urlop? Ile z zeszłego roku i ile z obecnego? Nie byłaś na zwolnieniu lekarskim w styczniu? Poproś o pasek wynagrodzenia wtedy będzie jasne.
anonim cytuj
11-02-2024
W regulaminie nic nie jest napisane o pomniejszeniu wynagrodzenia.
anonim cytuj
11-02-2024
Nie miałam wykorzystanego urlopu, na zwolnieniu lekarskim też nie byłam.
anonim cytuj
11-02-2024
Ekwiwalent powinnaś otrzymać prawidłowo w ostatnim dniu zatrudnienia o ile miałaś jakiś zaległy jak i bieżący urlop za styczeń niewykorzystany.
Pomniejszenie wynagrodzenia może wynikać np. z braku premii - poproś o pasek.
Wezwij pracodawcę do wypłaty jak jesteś pewna , po tygodniu jak nie będzie kasy złóż skargę do PIP.
anonim cytuj
11-02-2024
Miałam 4 dni starego urlopu oraz 1 dzień nowego. W kadrach powiedziano mi, że otrzymam ekwiwalent. Minęło już 10 dni od ustania zatrudnienia. Raz że dostałam pomniejszoną wypłatę to jeszcze nie został rozliczony ekwiwalent.
Nie wiem co oni kombinują, po nich wszystkiego można się spodziewać.
Nie chce robić dymu, bo nie wiem czy mają jakąś podstawę prawną.
Napisałam do kadr, dodzwonić się tam nie da. Poczekam na pasek, mam nadzieję, że wyślą.
anonim cytuj
11-02-2024
Za styczeń minimum 2 dni masz 1,66 po zaokrągleniu daje 2 dni i tak pracodawca powinien policzyć.
20/12 x 1= 1,66 dnia = 2 dni
Pracodawca nie może nie wypłacić ekwiwalentu = musi jeżeli pracownik nie korzystał z urlopu.
Jeżeli odmówi ci wydania paska to poproś o dokumenty na podstawie których dokonano wyliczenia wynagrodzenia - nie może odmówić.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 85. § 1. Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie.
§ 2. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego.
§ 3. Jeżeli ustalony dzień wypłaty wynagrodzenia za pracę jest dniem wolnym od pracy, wynagrodzenie wypłaca się w dniu poprzedzającym.
§ 4. Składniki wynagrodzenia za pracę, przysługujące pracownikowi za okresy dłuższe niż jeden miesiąc, wypłaca się z dołu w terminach określonych w przepisach prawa pracy.
§ 5. Pracodawca, na żądanie pracownika, jest obowiązany udostępnić do wglądu dokumenty, na których podstawie zostało obliczone jego wynagrodzenie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników.
Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...
Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?...
Dzień dobry
Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje?
Opis sytuacji:
Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: