Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy

Witam wszystkich,

mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek.

Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4).

Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni?

Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie):

Pracownica była na zwolnieniu 182 dni po czym wróciła do pracy. Przepracowała 20 dni i wzięła L4 na dziecko na 10 dni. Ile dni musi jeszcze pracować, żeby kolejne L4 związane z jej chorobą rozpoczęło nowy okres zasiłkowy (nowe 182 dni)?:

60 dni bo L4 na dziecko to zwolnienie, które wliczyło się do poprzedniego L4 jej choroby i 60 dni trzeba liczyć od nowa
40 dni bo L4 na dziecko nie przerywa zdolności do pracy więc po tym L4 na dziecko musi dopracować brakujące dni do wskazanych 60
30 dni bo L4 na dziecko nie przerywa zdolności i samo nie jest niezdolnością do pracy więc wlicza się w okres wskazanych 60 dni, w związku z powyższym 20 + 10 = 30 więc brakuje jeszcze 30 dni pracy
Z tego jak rozumiem to co przeczytałem w różnych artykułach uważam, że poprawna jest odpowiedź 3, ale nie mam pewności bo raz piszą de wymagane jest 60 dni między L4, a raz, że 60 dni od ostatniej niezdolności do pracy.

Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
05-05-2023

Sugerowane Tematy

Zaginiona paczka
Witam, proszę o poradę prawną. Wysłałem paczkę przez Pocztę Polską do USA w której znajdowały się drogie limitowane buty. Paczka była ubezpieczona na kilka tysięcy złotych. Przesyłka w Nowym Yorku się zgubiła. Po złożeniu podania o zwrot pieniędzy poczta prosiła od podesłanie rachunku lub dokumentu potwierdzającego tak wysoką wartość paczki. Jednak jest to nie możliwe ponieważ te buty są kilka razy obecnie droższe na rynku wtórnym niż podczas ...
Czy komornik może zająć niemieckie konto?
Witam. Mam zameldowanie w Polsce lecz przebywam w Niemczech. Czy komornik za długi które ma w Polsce może zająć mi niemieckie konto ??...
Zwrot zakupów przez internet
Proszę o pomoc. Rozpocząć w tym roku planuję zamówić wózek dla dziecka z aukcji internetowej Allegro. Obawiam się jednak że może być on niewygodny dla prowadzącego po złożeniu. Gdyby faktycznie okazał się on niewygodny czy jest możliwość abym zwróciła go do sprzedawcy w ciągu 14 dni tak jak mówi ustawa o zakupach internetowych? Skoro zostanie on złożony i wypróbowany po domu...
Brak wypłaty za zaległy urlop
Potrzebuje pomocy, 4 lata pracowałam w żabce, z czego pierwszy rok w sumie na czarno, bo szefowa stwierdziła, że nie potrzebuje spisywać ze mną umowy. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zawsze je dostawałam, więc nie bałam się o problem z wypłaceniem go przez nią. Jak zaczęłam tam pracować miałam 18 lat i byłam w ciężkiej sytuacji finansowej, w sumie to ta praca na tamten moment bardzo mnie uratowała. Grafik mieliśmy wypisywany w zeszycie, w drugim si...

Wyszukiwarka