przymusowy i bezpłatny urlop

Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? Co może zrobić pracodawca, a co ja?
anonim cytuj
28-10-2020
zmuszanie do urlopu bezpłatnego jest bezprawne. Powinno być płacone postojowe.
Wynagrodzenie postojowe wypłacane jest gdy pracownik pozostaje w gotowości do świadczenia pracy, ale z przyczyn obiektywnych i niezależnych może tejże pracy wykonywać.
Wynagrodzenie za czas przestoju wynosi 100% wynagrodzenia o ile została określona konkretna stawka godzinowa lub miesięczna, Jeśli tej stawki nie ma to przysługuje 60 % wynagrodzenia. (zgodnie z art. 81 paragraf 1 KP)

anonim cytuj
28-10-2020

Sugerowane Tematy

Czy można zgłosić kolizję po upływie kilku dni?
Czy mogę po 4 dniach zgłosić na Policję kolizję podczas parkowania, gdzie mam oświadczenie tej osoby, iż przyznaje się do spowodowania kolizji? Pan 76lat, próbował zaparkować pomiędzy dwoma autami, gdzie kompletnie nie było miejsca na trzecie. Wjeżdżał tyłem i zawadził nim o moje auto, powodując szkody. Wezwałem policję na miejsce, od razu po kolizji. Ale odwołałem, bo starszy pan zaczął mnie prosić, że biedny, że chory itd... Teraz ten człowi...
Zakup nieruchomości z wynajmującymi.
Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania od osoby prywatnej. Niestety jest ono aktualnie wynajmowane przez rodzinę z dziećmi. Umowa najmu bezterminowa. Sprzedający oraz wynajmujący zapewniają, że w chwili sprzedaży mieszkania zostanie rozpoczęty okres wypowiedzenia, który oni sobie w umowie ustalili na miesiąc. Wiem, że sprzedaż mieszkania nie powoduje wypowiedzenia umowy, ale oni tak są między sobą dogadani. Wynajmujący twierdzą, że bez problemu ...
Zwrot darowizny.
Opisze sprawę w kilku słowach. Na początku roku była już partnerka mojego taty kupiła samochód używany bezpośrednio na niego i dała mu go jako prezent. Umowa kupna sprzedaży była więc podpisana przez mojego ojca bezpośrednio z byłym właścicielem więc jakby bez udziału tej kobiety ale tato nie mógł z innych przyczyn mieć tego auta na siebie wiec przepisał je na swojego ojca (sporządził z nim umowę kupna sprzedaży). Dziś ona chce by on ten samochód...
Zwrot kosztów szkolenia.
Podpisałem umowę lojalnościową na szkolenie w którym pracodawca zawarł paragraf mówiący o zwrocie kosztów poniesionych przez pracodawcę w przypadku między innymi nie zdania egzaminu. Ponadto jest paragraf o brzmieniu: Wysokość podlegających zwrotowi kosztów podnoszenia kwalifikacji ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do okresu przepracowanego od dnia zdania egzaminu. Czy to nie stoi w sprzeczności z Art. 103 paragraf 5. KP ? Naprawdę mogę być z...

Wyszukiwarka