Zakup mieszkania spółdzielczego

Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba :
++Wykupić mieszkanie od spółdzielni,
++ Założyć księgę wieczysta
I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego że podczas sprzedaży mogę założyć księgę....to czy po założeniu księgi w. mieszkanie to będzie moja odrębną własnością (nie wykupujac go od spoldzielni) . ( Samo założenie księgi przekształca formę własności?
anonim cytuj
13-07-2020
Księgę wieczystą mają również mieszkania spółdzielcze własnościowe. Nie wiem czy jest sens przekształcenia, bo niczego to nie zmienia w kwestii dysponowania mieszkaniem. Księga jest przydatna w momencie sprzedaży, bo kupujący może sprawdzić czy nie ma hipoteki, kto jest właścicielem.. Odnośnie dokumentów, to taki zestaw zazwyczaj określa notariusz. Zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkiem, akt notarialny nabycia mieszkania przez sprzedającego (bo może się okazać, że nie jest jedynym właścicielem, albo jest ustanowiona np. służebność), w akcie, który podpisujesz musi być zawarta informacja, że mieszkanie nie jest obciążone hipoteką (bo nie masz możliwości sprawdzić tego w KW), zaświadczenia z Urzędu Miasta o ilości osób zameldowanych, zaświadczenie, że właściciel nie zalega z płaceniem czynszu (dostaje po wypełnieniu obiegówki w spółdzielni, więc musi mieć wszystko uregulowane). Musicie spisać liczniki i zawrzeć w umowie opłaty odnośnie zwrotu lub dopłaty (bo np. za ogrzewanie rozliczenie jest później).

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Doprowadzenie do aresztu śledczego.
Problem dotyczy zatrzymania i odprowadzenia na rozprawę. Szwagier został zatrzymany przez policję. Wyglądało to tak, że dwóch policjantów przyszło do niego do domu, wieczorem. Wylegitymowali go i kazali stanąć pod ścianą. Wtedy przeszukali mu ubrania, skuli ręce z tyłu i wyprowadzili. Prosił żeby nie robili tego przy dzieciach i dali się pożegnać, ale pozwolili porozmawiać jedynie w kajdankach za plecami. Gdy zabrali go na przeszukanie biura, do ...
Windykacja długu już raz spłaconego.
Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi ...
Czy w sądzie rejonowym udzielą mi informacji na temat pewnej działki i jego właściciela
Witam, chciałabym zapytać, czy aby dowiedzieć się kto jest właścicielem pewnej działki, wystarczy pójść do wydziału ksiąg wieczystych w sądzie rejonowym i poprosić o numer księgi tej działki i sprawdzić na portalu internetowym kto nim jest ? Czy też można po prostu dowiedzieć się od razu w tym wydziale? Czy może nie każdy może otrzymać takie informacje? Jak to wygląda ?...
Zwrot kaucji najemcy.
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...

Wyszukiwarka