Zakup mieszkania spółdzielczego

Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba :
++Wykupić mieszkanie od spółdzielni,
++ Założyć księgę wieczysta
I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego że podczas sprzedaży mogę założyć księgę....to czy po założeniu księgi w. mieszkanie to będzie moja odrębną własnością (nie wykupujac go od spoldzielni) . ( Samo założenie księgi przekształca formę własności?
anonim cytuj
13-07-2020
Księgę wieczystą mają również mieszkania spółdzielcze własnościowe. Nie wiem czy jest sens przekształcenia, bo niczego to nie zmienia w kwestii dysponowania mieszkaniem. Księga jest przydatna w momencie sprzedaży, bo kupujący może sprawdzić czy nie ma hipoteki, kto jest właścicielem.. Odnośnie dokumentów, to taki zestaw zazwyczaj określa notariusz. Zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkiem, akt notarialny nabycia mieszkania przez sprzedającego (bo może się okazać, że nie jest jedynym właścicielem, albo jest ustanowiona np. służebność), w akcie, który podpisujesz musi być zawarta informacja, że mieszkanie nie jest obciążone hipoteką (bo nie masz możliwości sprawdzić tego w KW), zaświadczenia z Urzędu Miasta o ilości osób zameldowanych, zaświadczenie, że właściciel nie zalega z płaceniem czynszu (dostaje po wypełnieniu obiegówki w spółdzielni, więc musi mieć wszystko uregulowane). Musicie spisać liczniki i zawrzeć w umowie opłaty odnośnie zwrotu lub dopłaty (bo np. za ogrzewanie rozliczenie jest później).

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?
Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady....
Służebność drogi.
Mam pytanie odnośnie zniesienia służebność drogi. Przez moją działkę ustanowiona jest służebność drogi 5 metrów, niewykonywana od 12 lat. Sąsiadka wystąpiła o zniesienie służebności bo nie dogadała się z resztą sąsiadów (droga idzie od drogi krajowej wschodnia strona działek - 4 działki, my dojeżdżamy od dk strona zachodnią- droga gminną). Po zniesieniu służebności do kogo będzie należeć te 5 metrów drogi de facto część mojej działki. Wróci do st...
Umowa B2B-brak rozliczenia.
Dzień dobry, mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji. Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć. Czy ta...
Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...

Wyszukiwarka