Zakup mieszkania spółdzielczego

Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba :
++Wykupić mieszkanie od spółdzielni,
++ Założyć księgę wieczysta
I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego że podczas sprzedaży mogę założyć księgę....to czy po założeniu księgi w. mieszkanie to będzie moja odrębną własnością (nie wykupujac go od spoldzielni) . ( Samo założenie księgi przekształca formę własności?
anonim cytuj
13-07-2020
Księgę wieczystą mają również mieszkania spółdzielcze własnościowe. Nie wiem czy jest sens przekształcenia, bo niczego to nie zmienia w kwestii dysponowania mieszkaniem. Księga jest przydatna w momencie sprzedaży, bo kupujący może sprawdzić czy nie ma hipoteki, kto jest właścicielem.. Odnośnie dokumentów, to taki zestaw zazwyczaj określa notariusz. Zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkiem, akt notarialny nabycia mieszkania przez sprzedającego (bo może się okazać, że nie jest jedynym właścicielem, albo jest ustanowiona np. służebność), w akcie, który podpisujesz musi być zawarta informacja, że mieszkanie nie jest obciążone hipoteką (bo nie masz możliwości sprawdzić tego w KW), zaświadczenia z Urzędu Miasta o ilości osób zameldowanych, zaświadczenie, że właściciel nie zalega z płaceniem czynszu (dostaje po wypełnieniu obiegówki w spółdzielni, więc musi mieć wszystko uregulowane). Musicie spisać liczniki i zawrzeć w umowie opłaty odnośnie zwrotu lub dopłaty (bo np. za ogrzewanie rozliczenie jest później).

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Pozwany chory na schozofrenie, nagadał głupot czym się pogrązył. Czy można to jakoś odkręcić lub unieważnić?
Witam, mam takie pytanie mam w rodzinie chorego na schizofrenie paranoidalaną, i tak we wtorek była rozprawa on był pozwanym i strasznych głupot nagadał czym się pogrążył, I teraz moje pytanie czy można to jakoś odkręcić unieważnić rozprawę czy coś takiego, wyrok juz zapadł we wtorek właśnie I teraz się zastanawiamy jak to rozwiązać lub gdzie szukać rozwiązania... bardzo proszę o każda radę bo my juz wyczerpaliśmy pomysły ( podobno nie da się tak...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Rozliczenie PIT.
Witam serdecznie, proszę o poradę dotyczącą rozliczenia pit a mianowicie od półtora roku nie jestem razem z mężem, nie jesteśmy razem i on płaci mi alimenty na dwójkę dzieci, on w tym roku rozliczył się wspólnie ze mną, ja nie pracuję i przez przypadek się o tym dowiedziałam. Moje pytanie czy to rozliczenie jest zgodne z prawem, skoro nie mieszkamy i nie żyjemy razem?...
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca?
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca? Czy należy w imieniu niepełnoletniego złożyć wniosek o odrzucenie spadku.? Jak to teraz po nowelizacji prawa spadkowego wygląda? I jeśli trzeba odrzucić spadek w jego imieniu jak to najszybciej zrobić?...

Wyszukiwarka