Zakup mieszkania spółdzielczego

Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba :
++Wykupić mieszkanie od spółdzielni,
++ Założyć księgę wieczysta
I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego że podczas sprzedaży mogę założyć księgę....to czy po założeniu księgi w. mieszkanie to będzie moja odrębną własnością (nie wykupujac go od spoldzielni) . ( Samo założenie księgi przekształca formę własności?
anonim cytuj
13-07-2020
Księgę wieczystą mają również mieszkania spółdzielcze własnościowe. Nie wiem czy jest sens przekształcenia, bo niczego to nie zmienia w kwestii dysponowania mieszkaniem. Księga jest przydatna w momencie sprzedaży, bo kupujący może sprawdzić czy nie ma hipoteki, kto jest właścicielem.. Odnośnie dokumentów, to taki zestaw zazwyczaj określa notariusz. Zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkiem, akt notarialny nabycia mieszkania przez sprzedającego (bo może się okazać, że nie jest jedynym właścicielem, albo jest ustanowiona np. służebność), w akcie, który podpisujesz musi być zawarta informacja, że mieszkanie nie jest obciążone hipoteką (bo nie masz możliwości sprawdzić tego w KW), zaświadczenia z Urzędu Miasta o ilości osób zameldowanych, zaświadczenie, że właściciel nie zalega z płaceniem czynszu (dostaje po wypełnieniu obiegówki w spółdzielni, więc musi mieć wszystko uregulowane). Musicie spisać liczniki i zawrzeć w umowie opłaty odnośnie zwrotu lub dopłaty (bo np. za ogrzewanie rozliczenie jest później).

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
ponowny wniosek o dozór elektroniczny
wiem że złożenie ponownego wniosku o dozór elektroniczny przed upływem 3 miesięcy od wydania odmownej decyzji zostaje bez rozpatrzenia. Gdzieś jednak usłyszałam iż warto złożyć na dwa tygodnie przed upływem tych 3 miesięcy aby nadać bieg sprawie - czy to prawda?...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...
Podatek od sprzedaży mieszkania.
Dobry wieczór. Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie: 2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania; 2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania. 2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie. Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadko...

Wyszukiwarka