Zakup mieszkania spółdzielczego

Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba :
++Wykupić mieszkanie od spółdzielni,
++ Założyć księgę wieczysta
I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego że podczas sprzedaży mogę założyć księgę....to czy po założeniu księgi w. mieszkanie to będzie moja odrębną własnością (nie wykupujac go od spoldzielni) . ( Samo założenie księgi przekształca formę własności?
anonim cytuj
13-07-2020
Księgę wieczystą mają również mieszkania spółdzielcze własnościowe. Nie wiem czy jest sens przekształcenia, bo niczego to nie zmienia w kwestii dysponowania mieszkaniem. Księga jest przydatna w momencie sprzedaży, bo kupujący może sprawdzić czy nie ma hipoteki, kto jest właścicielem.. Odnośnie dokumentów, to taki zestaw zazwyczaj określa notariusz. Zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkiem, akt notarialny nabycia mieszkania przez sprzedającego (bo może się okazać, że nie jest jedynym właścicielem, albo jest ustanowiona np. służebność), w akcie, który podpisujesz musi być zawarta informacja, że mieszkanie nie jest obciążone hipoteką (bo nie masz możliwości sprawdzić tego w KW), zaświadczenia z Urzędu Miasta o ilości osób zameldowanych, zaświadczenie, że właściciel nie zalega z płaceniem czynszu (dostaje po wypełnieniu obiegówki w spółdzielni, więc musi mieć wszystko uregulowane). Musicie spisać liczniki i zawrzeć w umowie opłaty odnośnie zwrotu lub dopłaty (bo np. za ogrzewanie rozliczenie jest później).

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...
kiedy nieletnia matka dostaje pelne prawa do dziecka
Witam, urodziłam córkę jak miałam 16 lat, prawnym opiekunem jest mój były partner, od urodzenia córki dał na jej utrzymanie może z 400 zł(dodam że córka już ma półtora roku), pozatym widzenia z dzieckiem tez były sporadyczne, dopiero od niedawna do niej przyjeżdża ale nie chce dawać mi żadnych pieniędzy mówi że jej coś kupi, czyli koszt jaki ma na myśli to ok 100 zł.... w tym momencie mam 17 lat i za 3 miesiące kończę 18 lat, pytanie brzmi czy g...
Dorabianie na bezrobociu.
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?...
Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...

Wyszukiwarka