brak zwrotu pieniędzy

Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w takiej sytuacji mam zrobić? Gdzie to zgłosić? Na policję, prokuratury? Podstawowe dane sprzedającego posiadam lecz nie jestem pewien i nie mogę zweryfikować czy są prawdziwe.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
anonim cytuj
05-09-2020
Z opisu wynika, że doszło do przestępstwa, o którym mowa w art. 286 par. 1 kk.
Proszę się udać na policję i żądać przyjęcia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Może Pan to zrobić w dowolnej jednostce policji

anonim cytuj
05-09-2020
Zgodnie z przepisami sprzedawca ma obowiązek dokonać zwrotu pełnej kwoty najszybciej jak to możliwe, jednak nie później niż 14 dni kalendarzowych od momentu wyboru przez Ciebie opcji zwrotu pieniędzy. Jeśli sprzedawca dokona zwrotu w 14 dniu to środki na twoim koncie mogą pojawić się 15 dnia.

anonim cytuj
05-09-2020

Sugerowane Tematy

Młodociany pracownik na L4
Witam? Chodzę do szkoły zawodowej i jestem młodocianym pracownikiem w warsztacie samochodowym. Ostatnio się rozchorowałem i poszedłem na zwolnienie L4 na tydzień czasu i mam pytanie czy ma prawo szef do mnie dzwonić w czasie zwolnienia i mówić mi, że jego zwolnienie nie interesuje i że przyjął sobie kogoś innego na moje miejsce, a ja mam przyjść sobie po wypowiedzenie umowy?. I pytanie jeszcze, czy można to jakoś zgłosić, że poza tym musimy jako ...
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia.
Hej! Mam pytanie dotyczące prawa do wystawiania opinie w internecie i tzw. Potencjalnego zniesławienia. skontaktowałam się z firma telefonicznie po wcześniejszym kontakcie mailowym (z ich strony bez odpowiedzi). Pan na ”obsłudze” klienta odniosl się do mnie niesamowicie lekceważąco. No to się zdenerwowałam i napisałam opinie na Google…. Na co szanowny pan najpierw próbował mnie przekupić oferując coś za usunięcie opini a teraz straszy pozwami o...

Wyszukiwarka