brak zwrotu pieniędzy

Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w takiej sytuacji mam zrobić? Gdzie to zgłosić? Na policję, prokuratury? Podstawowe dane sprzedającego posiadam lecz nie jestem pewien i nie mogę zweryfikować czy są prawdziwe.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
anonim cytuj
05-09-2020
Z opisu wynika, że doszło do przestępstwa, o którym mowa w art. 286 par. 1 kk.
Proszę się udać na policję i żądać przyjęcia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Może Pan to zrobić w dowolnej jednostce policji

anonim cytuj
05-09-2020
Zgodnie z przepisami sprzedawca ma obowiązek dokonać zwrotu pełnej kwoty najszybciej jak to możliwe, jednak nie później niż 14 dni kalendarzowych od momentu wyboru przez Ciebie opcji zwrotu pieniędzy. Jeśli sprzedawca dokona zwrotu w 14 dniu to środki na twoim koncie mogą pojawić się 15 dnia.

anonim cytuj
05-09-2020

Sugerowane Tematy

Urlop wypoczynkowy.
Witam serdecznie, z racji tego, że do PIPu, na infolinię jest ciężko się dodzwonić, pomyślałem, że może spróbuję również tutaj. Do rzeczy, jak wiadomo, co roku pracownik ma prawo do nie przerwanego, dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego. No i na tym polega mój problem, ponieważ nie mam potrzeby go w tym roku wykorzystywać i byłaby to dla mnie zwykła strata czasu, jednak pracodawca upiera się, że muszę go wykorzystać, bo takie są przepisy i nic na...
Ograniczona władza rodzicielska.
Oboje z rodziców mają ograniczoną władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem w postaci nadzoru kuratora. Czy w tej sytuacji jeden rodzic może samodzielnie zdecydować o zmianie trybu edukacji dziecka na edukację domową do czasu wydania przez sąd decyzji o ustalenie przy kim dziecko zostanie?...
Służebność i długi.
Witam. Moi rodzice, przepisali na siebie mieszkanie mojego wujka alkoholika. Wujek ma dożywotnią służebność i nie płaci rachunków, moi rodzice mają przez niego 10 000zł długu. Czy jest możliwość zrzeknięcia się takiego mieszkania? Ledwo mamy pieniądze na spłatę własnych długów, a przez długi wujka może wejść na nas komornik. Czy można znieść służebność w inny sposób niż przez śmierć wujka?...
Dom za opiekę nad bliską osobą.
Witam wszystkich którzy czytają ten post. Mianowicie sytuacja wygląda następująco. Mamy z żoną przepisany dom od jej Mamy. Warunkiem przepisania była dożywotnia opieka nad nią i miejsce w domu dla jej syna (40l).I to on jest całym problemem gdyż przy domu absolutnie nie pomaga nic, ma wiecznie pretensje, obmawia nas do wszystkich ludzi z którymi trzyma kontakt powodując zniesławienie. Oczywiście lubi alkohol i używki pod wpływem których jest na...

Wyszukiwarka