Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.

Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w praktyce nie będą już świadczyli usług dla tego pracodawcy?
anonim cytuj
26-03-2024
Należy się odprawa w wysokości pensji na wypowiedzeniu (w zależności od stażu pracy). Jeśli jest miesięczne, to jedna cała pensja.

anonim cytuj
26-03-2024
To czy należy się odprawa zależy od ilości osób zatrudnionych. W małych firmach do 20 pracowników odpraw się nie wypłaca.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu.
Byłam na wyrwaniu zęba prywatnie gdzie podpisywałam zgodę na wyrwanie. Po tygodniu czasu zaczęło mnie boleć ucho. Myślałam że mam stan zapalny ucha. Lekarz mówi że mnie boli z powodu wyrwania zęba i że najprawdopodobniej dentysta podczas usuwania mógł coś uszkodzić. Czy mam jakiekolwiek szanse na wygranie sprawy jeśli bym pozwala dentystę...
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Całkowita spłata kredytu.
Złożyliśmy deklaracje całkowitej spłaty kredytu hipotecznego, w umowie zapis że ma nastąpić spłata bez dodatkowych kosztów tzn. bez prowizji banku. Bank jednak zabrał prowizję prawie 4tys. Co teraz zrobić?...
Okres wypowiedzenia umowa zlecenie
Dzień dobry. Pracuję na umowie zlecenie, w której uwzględniony jest 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Miesiąc temu otrzymałem takie wypowiedzenie i podpisałem je. Nie otrzymałem jednak kopii, a na dokumencie nie było podpisów szefostwa. Dzisiaj, czyli około miesiąc po podpisaniu dokumentu zostałem poinformowany, że rozstajemy się z końcem miesiąca. Wspominając o okresie wypowiedzenia i dokumencie który podpisałem otrzymałem informację że nie musi...

Wyszukiwarka