Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.

Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w praktyce nie będą już świadczyli usług dla tego pracodawcy?
anonim cytuj
26-03-2024
Należy się odprawa w wysokości pensji na wypowiedzeniu (w zależności od stażu pracy). Jeśli jest miesięczne, to jedna cała pensja.

anonim cytuj
26-03-2024
To czy należy się odprawa zależy od ilości osób zatrudnionych. W małych firmach do 20 pracowników odpraw się nie wypłaca.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozwód za porozumieniem stron.
Mąż złożył pozew rozwodowy niby za porozumieniem stron ale nie podał mojego adresu. Ja już wysłałam pismo do sądu z danymi i z tym że on wie gdzie przebywam. Ale nie wiem co dalej. Czy sprawa już się toczy czy jak. Jak sprawdzić na jakim etapie to wszystko jest ?...
Bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie.
Umarła mama, która miała kredyty do 2025r bez ubezpieczenia. Ja jako córka nie pracuje, utrzymujemy się z wyplaty męża. Wiem, że bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie, które ma być dla wnuków jak osiągną pełnoletniość. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić....
Pracodawca nie opłaca mi składek ZUS.
Dowiedziałem się, że mój pracodawca nie opłaca mi składek ZUS. Czy jest jakaś możliwość wyegzekwowania ich? Współpraca z nim niebawem dobiegnie końca, pytanie czy mam jakieś opcje....
Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...

Wyszukiwarka