Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.

Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w praktyce nie będą już świadczyli usług dla tego pracodawcy?
anonim cytuj
26-03-2024
Należy się odprawa w wysokości pensji na wypowiedzeniu (w zależności od stażu pracy). Jeśli jest miesięczne, to jedna cała pensja.

anonim cytuj
26-03-2024
To czy należy się odprawa zależy od ilości osób zatrudnionych. W małych firmach do 20 pracowników odpraw się nie wypłaca.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Pracodawca narzuca termin urlopu.
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....
wynajałem swoje rzeczy firmie
Witam, podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy miesiecznie dostawac pieniedzy, pieniadze dostalem, wszystko jest w porzadku, ale teraz kwestia podatkowa, rozumiem, ze z tego powodu ze zarabiam na podstawie tej umowy to musze sie teraz rozliczyc? tylko teraz moje pytanie jak? co to jest za podatek, jak go obliczyc i jak go oplacic? czy da sie to zrobic przez internet...
Czy umowa zlecenie posiada okres wypowiedzenia?
Witam, mam pytanie odnośnie wypowiedzenie umowy zlecenie, czy takowa posiada okres wypowiedzenie ?...

Wyszukiwarka