Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w praktyce nie będą już świadczyli usług dla tego pracodawcy?
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
Witam serdecznie,
Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.
Pozdrawiam...
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: