Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.

Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w praktyce nie będą już świadczyli usług dla tego pracodawcy?
anonim cytuj
26-03-2024
Należy się odprawa w wysokości pensji na wypowiedzeniu (w zależności od stażu pracy). Jeśli jest miesięczne, to jedna cała pensja.

anonim cytuj
26-03-2024
To czy należy się odprawa zależy od ilości osób zatrudnionych. W małych firmach do 20 pracowników odpraw się nie wypłaca.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak rozliczyć PIT w imieniu niepełnoletniego dziecka.
Witam. Czy uczeń 2 klasy szkoły branżowej ,otrzymując pit-11 od pracodawcy ,musi rozliczyć się z Urzędem Skarbowym ? W kwietniu ma 18 lat....
JEDNORAZOWE ZLECENIE (UMOWA O DZIEŁO)
Chciałabym jednorazowo zatrudnić sprzątaczkę do sprzątnięcia mieszkania po remoncie, całość zajmie maksymalnie dwie godziny. W jaki sposób muszę to zrobić, aby odbyło się to legalnie, w jaki sposób jako osoba prywatna sporządzić umowę? Czy chcąc zatrudnić osobę prywatną (nie firmę sprzątającą) muszę to gdzieś zgłaszać?...
Zadłużenie w urzędzie skarbowym.
Witam, mężowi zajęli konto z urzędu skarbowego na ponad 8 tys. ze względu na długi jego matki, która nie opłaca podatku za budynki. Dodam, że mąż jest tam tylko zameldowany, nic nie jest na niego zapisane. Jest szansa odzyskać te pieniądze?...
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...

Wyszukiwarka