Dzień dobry, jeśli złoże wypowiedzenie umowy o pracę 15-stego grudnia a mam umowę na 3 miesiące próbną do końca stycznia, pracuje ponad miesiąc czyli wypowiedzenie będzie 2 tygodnie, czyli do kiedy będę musiał pracować?
2 tyg liczymy zawsze od kolejnego tygodnia, zatem nie ważne w jaki dzień tygodnia złożysz liczyć zaczynasz od kolejnego. zawsze pełne tygodnie a to nie to samo co 14 kolejnych dni.
anonim cytuj
05-12-2023
Dzięki za info, mam jeszcze jedno pytanie czy wypowiedzenie mogę wysłać mailem? Wynika to z mojej "charakterystyki" pracy...
anonim cytuj
05-12-2023
Tylko wtedy gdy taka możliwość przewiduje regulamin firmy ,lub posiadasz certyfikowany podpis elektroniczny.
anonim cytuj
05-12-2023
Ok, a pocztą? Albo jak napiszę i zeskanuje i wyśle mailem?
anonim cytuj
05-12-2023
Poczta za potwierdzeniem odbioru z tym że liczyć się będzie od dania odbioru pisma, może kurier? Będzie dowód dostarczenia i to krótko trwa. Skan emailem to nadal email.
Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie ...
W przyszłym miesiącu przejmiemy zakład, w którym obowiązuje układ zbiorowy pracy oraz wypłacane jest świadczenie urlopowe. Natomiast u nas funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Czy w takiej sytuacji przejętym pracownikom przez rok czasu będziemy musieli wypłacać wspomniane świadczenie? ...
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuac...
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: