Błąd w wezwaniu do zapłaty.

Witam. W jakiej formie organ powinien sprostować błędną datę wystawienia wezwania do zapłaty?
anonim cytuj
30-08-2023
Czy jest to sądowy nakaz zapłaty, czy przedsądowe wezwanie do zapłaty?
Jest to wezwanie do zapłaty przed wystawieniem elektronicznego tytułu wykonawczego

Jeżeli nakaz zapłaty pochodzi z sądu, wtedy można wnieść sprzeciw w ciągu 14 dni od jego odebrania. Tak będzie wtedy, gdy nie zgadzasz się z wydanym nakazem zapłaty. W przypadku braku sprzeciwu nakaz zapłaty uprawomocni się.
Nie zupełnie o to mi chodzi. Pytanie było o to w jakiej formie organ, który pomylił się w wystawianym przez siebie wezwaniu do zapłaty, powinien sprostować swój błąd. Czy powinien dokonać sprostowania w formie postanowienia czy raczej wysłać nowe poprawnie zadatowane wezwanie do zapłaty?

Należy zgłosić zauważoną pomyłkę do "tego" organu. Nic samo od siebie się nie zrobi. Jest to odpowiedź niejako ogólna, bo nie piszesz skąd jest o wezwanie. Zero szczegółów.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
problem z odzyskaniem pieniędzy od pracodawcy
Hej. Mój partner pracował dorywczo w sklepie z sympatycznym płazem w logo (jesteśmy studentami, proszę nie oceniać). Chciał zakończyć współpracę, dlatego też znalazł sobie coś innego, był kilka dni na okresie próbnym, natomiast w sklepie dalej był zatrudniony. Złożył wypowiedzenie z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia zawartego w umowie. Pracodawca wypłacił jedynie połowę pieniędzy za miesiąc wrzesień, na resztę umówił się pod koniec ...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Pożyczka koleżeńska.
Dzień dobry, Zgodziłem się pożyczyć znajomemu niecałe 100 zł. Powiedział, że odda sto. Gdy dostał przelew, kontakt z nim się urwał. Pieniądze miałem odzyskać już następnego dnia, ale minął już tydzień, a wciąż ich nie otrzymałem. Na szczęście mam logi z komunikatora potwierdzające te wydarzenia. Znam imię, nazwisko, miasto i profil na stronie społecznościowej tego kolegi. Dowiedziałem się ponadto, że pieniądze wydał na narkotyki, te naprawdę naj...

Wyszukiwarka