Błąd w wezwaniu do zapłaty.

Witam. W jakiej formie organ powinien sprostować błędną datę wystawienia wezwania do zapłaty?
anonim cytuj
30-08-2023
Czy jest to sądowy nakaz zapłaty, czy przedsądowe wezwanie do zapłaty?
Jest to wezwanie do zapłaty przed wystawieniem elektronicznego tytułu wykonawczego

Jeżeli nakaz zapłaty pochodzi z sądu, wtedy można wnieść sprzeciw w ciągu 14 dni od jego odebrania. Tak będzie wtedy, gdy nie zgadzasz się z wydanym nakazem zapłaty. W przypadku braku sprzeciwu nakaz zapłaty uprawomocni się.
Nie zupełnie o to mi chodzi. Pytanie było o to w jakiej formie organ, który pomylił się w wystawianym przez siebie wezwaniu do zapłaty, powinien sprostować swój błąd. Czy powinien dokonać sprostowania w formie postanowienia czy raczej wysłać nowe poprawnie zadatowane wezwanie do zapłaty?

Należy zgłosić zauważoną pomyłkę do "tego" organu. Nic samo od siebie się nie zrobi. Jest to odpowiedź niejako ogólna, bo nie piszesz skąd jest o wezwanie. Zero szczegółów.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasilek dla bezrobotnych
We wrześniu złożyłam wypowiedzenia za porozumieniem stron. Pod koniec września zarejestrowalam się w PUP. Dostałam informację że zasilek przysługuje mi od 2 stycznia. Dlaczego zasiłku nie dostane juz w styczniu tylko w połowie lutego czyli nie po 3msc tylko 4,5msc.?!...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam, Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabran...
Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody?
Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody jeżeli ma ona zapisana służebność w miejscu zamieszkania? Sytuacja wygląda tak że są 2 starsze osoby- jedna całkowicie leżąca,z demencja,wszystkie czynności trzeba przy niej załatwiać Druga chodząca lecz z 1 stopniem niepełnosprawności,nie wychodzi z domu, jest niestety patologicznym zbieraczem i śmieciarzem, gromadzi śmieci w domu,praktycznie nie da się korzystać z kuchni gdyż ...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...

Wyszukiwarka