Błąd w wezwaniu do zapłaty.

Witam. W jakiej formie organ powinien sprostować błędną datę wystawienia wezwania do zapłaty?
anonim cytuj
30-08-2023
Czy jest to sądowy nakaz zapłaty, czy przedsądowe wezwanie do zapłaty?
Jest to wezwanie do zapłaty przed wystawieniem elektronicznego tytułu wykonawczego

Jeżeli nakaz zapłaty pochodzi z sądu, wtedy można wnieść sprzeciw w ciągu 14 dni od jego odebrania. Tak będzie wtedy, gdy nie zgadzasz się z wydanym nakazem zapłaty. W przypadku braku sprzeciwu nakaz zapłaty uprawomocni się.
Nie zupełnie o to mi chodzi. Pytanie było o to w jakiej formie organ, który pomylił się w wystawianym przez siebie wezwaniu do zapłaty, powinien sprostować swój błąd. Czy powinien dokonać sprostowania w formie postanowienia czy raczej wysłać nowe poprawnie zadatowane wezwanie do zapłaty?

Należy zgłosić zauważoną pomyłkę do "tego" organu. Nic samo od siebie się nie zrobi. Jest to odpowiedź niejako ogólna, bo nie piszesz skąd jest o wezwanie. Zero szczegółów.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?
Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady....
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
ZUS żąda oddania renty po mężu.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Czy radca prawny sporządzając pozew do sądu powinien udostepnic go osobie, którą reprezentuje?
Witam. Proszę o pomoc... Czy radca prawny sporządzając pozew do sądu powinien udostepnic go osobie, którą reprezentuje przed złożeniem dokumentu w sądzie czy nie ma takiego obowiązku z powodu ochrony praw autorskich?...

Wyszukiwarka