Błąd w wezwaniu do zapłaty.

Witam. W jakiej formie organ powinien sprostować błędną datę wystawienia wezwania do zapłaty?
anonim cytuj
30-08-2023
Czy jest to sądowy nakaz zapłaty, czy przedsądowe wezwanie do zapłaty?
Jest to wezwanie do zapłaty przed wystawieniem elektronicznego tytułu wykonawczego

Jeżeli nakaz zapłaty pochodzi z sądu, wtedy można wnieść sprzeciw w ciągu 14 dni od jego odebrania. Tak będzie wtedy, gdy nie zgadzasz się z wydanym nakazem zapłaty. W przypadku braku sprzeciwu nakaz zapłaty uprawomocni się.
Nie zupełnie o to mi chodzi. Pytanie było o to w jakiej formie organ, który pomylił się w wystawianym przez siebie wezwaniu do zapłaty, powinien sprostować swój błąd. Czy powinien dokonać sprostowania w formie postanowienia czy raczej wysłać nowe poprawnie zadatowane wezwanie do zapłaty?

Należy zgłosić zauważoną pomyłkę do "tego" organu. Nic samo od siebie się nie zrobi. Jest to odpowiedź niejako ogólna, bo nie piszesz skąd jest o wezwanie. Zero szczegółów.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak rozwieść się z mężem który jest za granicą?
Witam, zamierzam złożyć pozew o rozwód. W związku z tym kieruje pytanie co mam zrobić jeśli mąż mieszka za granicą i nie odbierze żadnych pism i nie chce mi dać rozwodu. Nie mam środków na adwokata a boje się że to latami będzie się ciągnęło....
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...

Wyszukiwarka