Błąd w wezwaniu do zapłaty.

Witam. W jakiej formie organ powinien sprostować błędną datę wystawienia wezwania do zapłaty?
anonim cytuj
30-08-2023
Czy jest to sądowy nakaz zapłaty, czy przedsądowe wezwanie do zapłaty?
Jest to wezwanie do zapłaty przed wystawieniem elektronicznego tytułu wykonawczego

Jeżeli nakaz zapłaty pochodzi z sądu, wtedy można wnieść sprzeciw w ciągu 14 dni od jego odebrania. Tak będzie wtedy, gdy nie zgadzasz się z wydanym nakazem zapłaty. W przypadku braku sprzeciwu nakaz zapłaty uprawomocni się.
Nie zupełnie o to mi chodzi. Pytanie było o to w jakiej formie organ, który pomylił się w wystawianym przez siebie wezwaniu do zapłaty, powinien sprostować swój błąd. Czy powinien dokonać sprostowania w formie postanowienia czy raczej wysłać nowe poprawnie zadatowane wezwanie do zapłaty?

Należy zgłosić zauważoną pomyłkę do "tego" organu. Nic samo od siebie się nie zrobi. Jest to odpowiedź niejako ogólna, bo nie piszesz skąd jest o wezwanie. Zero szczegółów.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem?
Witam, Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem, który nie płaci regularnie i ma już dług około 34 tys.? Wiem, że posiada na siebie jedynie auto i nic więcej. Jest zgłoszony u komornika, ale komornik powiedział że ma związane ręce, bo można liczyć jedynie na to aż dłużnik sam będzie wpłacał. Konta dwa zajęte,na których nic się nie pojawia. Wiem, że ma już żonę i nowe dziecko,ale to chyba nie ważne. Czy jeżeli on nie płaci mogę pozwać jego matkę o ...
Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron
Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umo...
Przesyłka sądowa do osoby zmarłej
W skrzynce pocztowej znalazłem dwa awiza (różne numery przesyłek) zawiadamiające o przesyłkach sądowych adresowanych do mojego nieżyjącego od 21 lat ojca. Udało mi się ustalić adres sądu i sygnatury akt tych dwóch przesyłek. Czy jeżeli podjadę do tego sądu i podam sygnaturę akt to mam szansę uzyskać dostęp do tych akt? Mam równocześnie obawę o to, czy moja znajomość sygnatury akt nieodebranych przesyłek jest dozwolona, co może mnie i pocztę &qu...
PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...

Wyszukiwarka