Podział majątku

Witam Serdecznie mam pytanie odnosnie podizału majatku , opisze po krótce o co mi chodzi
Mam babcie która mieszka sama i jest włascicielem domu , ma córkę , jej syn nie żyje a po synie została 5 dzieci już pełnoletnich. W chwili obecnej dom jest w krytycznym stanie i córka babci wymyśliła sobie podiał majątku na wszystkie osoby czyli łącznie z babcią 7 osób , Ja osobiście do tego mieszkania nie posiadam do niego praw tylko jestem w nim zameldowana od urodzenia. Obecnie nie mieszkam juz tam od dłuższego czasu. Teraz pytanie jak to wygląda w sądzie kto ponosi koszty takiej rozprawy w sądzie , jak wygląda cała sytuacja związana właśnie z tym podziałem , ja osobiście nie chcę żadnego podziału ani żadnej części z tego domu , jak wygląda to po stronie prawnej, aby zrzec sie ewentualnego podziału i nie uczestniczenia nawet w rozprawie , w sadzie , Czy ogólnie rzecz biorąc skoro jestem zameldowana w tym domu ponsze jakiekolwiek odpowiedzialnosći związane z tym domem , bardzo prosze o odpowieź. A i jeszcze jedno pytasnie odnosnie samego domu jest na nim dach który jest wykonany w poźnych czasach i jest on z eternitu kto ponosi koszta zwiazane z liwkidacja i wywozem eternitu czy ja bedac tam zameldowanym a nie mieszkajaca osoba czy tylko wlaściciel. Bo wlascicielka mieszkania mówi ze wszyscy sa za to odpowiedzialni i ponoszą tego koszty. Co moge zrobic aby nie mieć problemów związanym z tym domem
anonim cytuj
17-04-2023
W sprawie podziału majątku:
Podział majątku może być dokonany przez sąd, jeśli osoby zainteresowane nie dojdą do porozumienia w tej kwestii. Warto zwrócić uwagę na Kodeks cywilny (KC), który reguluje sprawy związane z współwłasnością i podziałem majątku. W przypadku domu, którym współwłasność zostanie ustalona na drodze sądowej, koszty procesu sądowego, zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego (KPC), ponoszą strony proporcjonalnie do wartości ich udziałów w majątku (art. 100 KPC).
Jeśli nie chcesz uczestniczyć w podziale majątku, możesz zawrzeć umowę darowizny lub sprzedaży na rzecz innych współwłaścicieli, aby przekazać swoje prawa do swojego udziału w majątku. Możesz również zawrzeć umowę zrzeczenia się udziału w majątku. W każdym przypadku, warto skonsultować się z prawnikiem lub notariuszem, aby dokonać właściwego przeniesienia praw.

W sprawie odpowiedzialności związanych z domem:
Zameldowanie w domu nie powoduje automatycznej odpowiedzialności za koszty związane z jego utrzymaniem czy naprawami. Właściciel domu jest zasadniczo odpowiedzialny za koszty związane z utrzymaniem i naprawami, chyba że inne osoby mają określone obowiązki wynikające z umów czy przepisów prawa.

W sprawie dachu z eternitu:
Eternit zawiera azbest, który jest szkodliwy dla zdrowia. Usunięcie azbestu jest regulowane przez polskie prawo, szczególnie Ustawę z dnia 19 czerwca 1997 r. o zakazie stosowania wyrobów zawierających azbest oraz Ustawę z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach. Właściciel nieruchomości jest zasadniczo odpowiedzialny za koszty związane z usunięciem azbestu z dachu. Jednakże, warto sprawdzić, czy istnieją jakieś umowy lub inne przepisy, które mogą wpływać na rozkład odpowiedzialności w tym przypadku.

anonim cytuj
17-04-2023
Jednakże, warto sprawdzić, czy istnieją jakieś umowy lub inne przepisy, które mogą wpływać na rozkład odpowiedzialności w tym przypadku.

Choć zasadniczo właściciel nieruchomości jest odpowiedzialny za koszty związane z usunięciem azbestu z dachu, mogą istnieć pewne sytuacje, które wpływają na rozkład odpowiedzialności. Na przykład:

Umowy
Jeśli istnieje jakakolwiek pisemna lub ustna umowa między właścicielem a innymi osobami zameldowanymi w domu, która stanowi, że te osoby ponoszą część kosztów związanych z usunięciem azbestu, wówczas taka umowa może wpłynąć na rozkład odpowiedzialności.

Decyzje sądowe
Jeżeli istnieją jakieś decyzje sądowe, które nakładają na inne osoby obowiązek ponoszenia części kosztów związanych z usuwaniem azbestu, to również może to wpłynąć na rozkład odpowiedzialności.

Regulacje prawne
Choć polskie przepisy przewidują, że to właściciel nieruchomości jest odpowiedzialny za koszty związane z usuwaniem azbestu, warto sprawdzić, czy istnieją lokalne przepisy, które mogą wpływać na rozkład odpowiedzialności. W niektórych przypadkach, na przykład, lokalne władze mogą przewidywać programy pomocy finansowej lub inicjatywy wspierające właścicieli nieruchomości w usuwaniu azbestu.

anonim cytuj
17-04-2023
Witam dziękuję za odpowiedź , a jeszcze jedno pytanie czy jeśli się wymelduje w chwili obecnej z tego domu , to nie będą mnie ciągać po sądach , i czy nie bede ponosila żadnych kosztów związanych ze sprawą , oraz czy mogę się w jakiś sposób rzec sie tego podziału nie jest mi on do niczgo potrzebny a mieszkam 450 km od tego domu wiec nie za bardzo moge tam nawet dojechac. Chcialabym poprostu w sposob zdalny odstapic od tego podziału ponieważmnie on nie interesuje.

anonim cytuj
17-04-2023
A dodam jeszcze że nie posiadam żadnej umowy ani na papierku ani słownej wynajmu czy dzierzawy tego domu poprostu byam tam zameldowana od urodzenia a teraz sie z tamtad wyprowadzilam i już jakis czas nie mieszkam ale zameldowana caly czas tam jestem ,

anonim cytuj
17-04-2023
Witam,

Wymeldowanie się z domu nie zwalnia Cię automatycznie z udziału w sprawie podziału majątku ani ewentualnych kosztów związanych z tą sprawą. Jeśli jesteś współwłaścicielem, to zgodnie z Kodeksem cywilnym (art. 197 § 1 KC) masz prawo do swojego udziału w majątku. Jeżeli nie chcesz uczestniczyć w podziale majątku, warto zastosować się do wskazówek, które przedstawiłem we wcześniejszej odpowiedzi, czyli rozważyć zawarcie umowy darowizny, sprzedaży lub zrzeczenia się udziału na rzecz innych współwłaścicieli.

Jeśli chodzi o odstąpienie od podziału na odległość, sugeruję skonsultowanie się z prawnikiem lub notariuszem w celu omówienia możliwości zawarcia umowy zrzeczenia się udziału w majątku lub przekazania swojego udziału innym współwłaścicielom. Możliwe jest zawarcie takiej umowy na odległość, na przykład poprzez pełnomocnika lub za pośrednictwem notariusza. W takiej sytuacji warto wcześniej przygotować stosowne pełnomocnictwo.

Jeżeli nie masz żadnych umów ani na piśmie, ani ustnych dotyczących wynajmu czy dzierżawy tego domu, ani nie jesteś współwłaścicielem, wówczas Twoja odpowiedzialność w sprawie podziału majątku i ewentualnych kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości jest ograniczona. Niemniej jednak, warto zasięgnąć porady prawnika, aby upewnić się, że wszystkie formalności są prawidłowo załatwione i że nie będziesz ponosić żadnych kosztów związanych z tą sprawą.

anonim cytuj
18-04-2023
Dobrze dziękuje bardzo za odpowiedź , chodź prawnik pewnie także kosztuje.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Pieniądze nie zaksięgowały się na koncie po osobistej wpłacie.
Mój ojciec chciał wpłacić dzisiaj 4 tysiące na konto przez bankomat. Pieniądze „zjedzone”, babka z infolinii kazała czekać do 2 tygodni, aby się pojawiły i tyle. Bardzo nie miło odniosła się względem taty, odpowiadała ogólnikowo. Jest w ogóle jakaś szansa aby to przyspieszyć?...
Odrzucenie spadku przez dzieci
Witam. Odrzuciłam spadek po zmarłej cioci teraz kolej na moje dzieci które są małoletnie. Czy okres oczekiwania na wydanie zgody przez sąd abym mogła odrzucić spadek w imieniu małoletnich dzieci wlicza się to tych 6 miesięcy...
Jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy?
Chciałam się dopytać jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy, zarówno wstępnych jak i okresowych? Pracuje w mojej obecnej firmie na umowę o pracę od ponad 4 latach lat i nigdy nie miałam zleconych żadnych badań - ani na początku ani później. Dopiero ostatnio ktoś ze znajomych wspomniał że wybiera się na te badania i dopiero wtedy zaświeciła mi się lampka w głowie. Wiem że to moja własna głupota i powinnam tego dopilnować, ale wcześnie...
Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...

Wyszukiwarka