garaz blaszany a pozwolenie na budowe

Cześć wszystkim!

Szukam potwierdzenia, jak prawidłowo „ugryźć” formalności przy wolno­stojącym garażu, który chcę postawić na działce budowlanej w pow. otwockim. Chodzi dokładnie o model Garaż Premium od Volussi (link w stopce). Kilka danych technicznych – na potrzeby oceny, czy mieści się w uproszczonej ścieżce:

powierzchnia zabudowy 33 m² (szer. 5,9 m × gł. 5,4 m) – producent od razu reklamuje go jako „garaż ≤ 35 m² bez pozwolenia”
volussi.pl

wysokość w kalenicy 2,7 m, jednospadowy dach o nośności 200 kg/m²
volussi.pl

samonośna konstrukcja z ocynkowanych profili zamkniętych, łączonych śrubami – dzięki temu można go rozkręcić i przenieść, więc trochę kusi status „tymczasowy obiekt budowlany”
volussi.pl

kotwienie chemiczne do wcześniej wylanej płyty betonowej (bez tradycyjnych fundamentów)

w standardzie już są 2 bramy segmentowe z napędem, orynnowanie, filc anty­kondensacyjny i instalacja 230 V, więc w praktyce po jednodniowym montażu mam w pełni gotowy garaż
volussi.pl

Moje pytania do Was, praktyków:

Czy przy takich parametrach wystarczy zgłoszenie (art. 29 ust. 1 pkt 2 Prawa budowlanego), czy jednak organ często żąda pełnego pozwolenia, bo np. bierze pod uwagę powierzchnię po obrysie dachu/blendy, a nie „gołej” płyty?

Czy fakt, że całość da się w kilka godzin zdemontować i przewieźć, realnie pomaga zaklasyfikować to jako obiekt tymczasowy, czy urzędy patrzą wyłącznie na metraż?

Jakie minimalne odległości od granic działki i istniejących budynków muszę zachować przy takim wolno­stojącym garażu (parterowy, konstrukcja lekka)?

Producent wystawia kartę techniczną + deklarację CE. Czy w przypadku samego zgłoszenia urząd może wymagać jeszcze projektu budowlanego sporządzonego przez uprawnionego architekta/konstruktora?

Zależy mi właśnie na tym konkretnym modelu, bo dzięki blaszanym panelom Pladur® RAL Premium i nośnemu dachowi nie martwię się o śnieg czy rdzę, a gratisowy transport i montaż oszczędzają mi biegania za ekipą (co, jak sami wiecie, bywa dziś wyzwaniem). Ale zanim podpiszę umowę, chcę mieć stuprocentowy spokój, że papierologię da się zamknąć na zgłoszeniu, bez czekania miesiącami na decyzję.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i doświadczenia – szczególnie jeśli ktoś przechodził procedurę dla podobnych stalowych garaży.

Pozdrawiam,
M.

(specyfikacja i zdjęcia: volussi.pl/products/garaz-premium)
anonim cytuj
24-06-2025
Do 35 m² wystarczy zwykłe zgłoszenie. Liczysz powierzchnię po obrysie ścian, nie po dachu. Limit to dwa takie obiekty na każde 500 m² działki.

Papierologia: druk PB-2, prosty szkic lokalizacji z odległościami, oświadczenie o prawie do terenu, data startu robót. Starostwo ma 21 dni na sprzeciw; cisza oznacza zgodę i możesz montować.

Odległości od granic: 3 m, jeśli ściana garażu nie ma okien ani drzwi; 4 m, jeśli są. Odległość liczysz do najbardziej wystającego elementu (np. okapu). Jeśli plan miejscowy mówi inaczej, obowiązuje plan.

„Tymczasowy” mit: fakt, że blaszak jest skręcany i można go przenieść, nie robi wrażenia na nadzorze. Stoi na płycie i ma zamkniętą kubaturę – traktują go jak normalny budynek. Wiata to dopiero coś z dwiema otwartymi ścianami.

Kiedy potrzebne pozwolenie: gdy przekroczysz 35 m², rozpiętość konstrukcji jest większa niż 4,8 m, plan miejscowy wymusza inne parametry albo chcesz więcej niż dwa takie budynki na 500 m². Wtedy pełny projekt, kierownik i dziennik budowy.

Pro tipy: nie kombinuj z daszkiem łączącym garaż z domem – to też wchodzi do metrażu. Sprawdź linie energetyczne, sieci i strefy ochrony (NATURA 2000, konserwator) zanim zamówisz ekipę. Kupuj garaż z kompletem papierów (rysunki, deklaracje CE), urzędnik lubi dokumenty.

Podsumowanie: mieścisz się w 35 m² i zachowujesz odległości, to zgłaszasz, czekasz trzy tygodnie i stawiasz. Większy budynek oznacza pozwolenie i więcej papierów. Powodzenia!

anonim cytuj
24-06-2025
u nas (powiat wrocławski) też wystarczyło samo zgłoszenie – garaż 6×5 m, wysokość 2,7 m. Starostwo chciało tylko szkic sytuacyjny na mapie z geodezji i oświadczenie o prawie do działki. Zero pytań o konstrukcję, byle trzymać 3 m od granicy i nie przekroczyć 35 m². Zgłoszenie złożyłem w poniedziałek, cisza przez 21 dni, w czwartek w czwartym tygodniu postawili garaż. Wszystko przeszło bez problemu.

anonim cytuj
24-06-2025
na stronie producenta jest odpowiedź
"Czy wymagane jest pozwolenie na budowę?
wybieraj garaże do 35 m², wystarczy zgłoszenie"
zrodlo: https://volussi.pl/collections/garaze-samochodowe

anonim cytuj
24-06-2025

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie mieszkania po zmarłej mamie i ojczymie
Zmarła mama i ojczym po których zostało mieszkanie. Ojczym nie miał dzieci ani rodzeństwa tylko dalekie kuzynostwo.Jak to wygląda z dziedziczeniem mieszkania? Dodam że kuzynostwo nie utrzymywało wogole żadnego kontaktu z ojczymem i nie wiem nawet czy żyją a jeśli tak to gdzie mieszkają....
Brak kontaktu z pracodawcą.
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę od półtora roku w jednej firmie. Aktualnie przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym. Mój pracodawca nie odpowiada mi na maile żadnej sprawie. Mam pytanie, czy mogę wypowiedzieć umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia? I czy wtedy należy im się wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop?...
Ile należy się urlopu na pół etatu?
Ile należy się urlopu na pół etatu?...
Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...

Wyszukiwarka