garaz blaszany a pozwolenie na budowe
Cześć wszystkim!
Szukam potwierdzenia, jak prawidłowo „ugryźć” formalności przy wolnostojącym garażu, który chcę postawić na działce budowlanej w pow. otwockim. Chodzi dokładnie o model Garaż Premium od Volussi (link w stopce). Kilka danych technicznych – na potrzeby oceny, czy mieści się w uproszczonej ścieżce:
powierzchnia zabudowy 33 m² (szer. 5,9 m × gł. 5,4 m) – producent od razu reklamuje go jako „garaż ≤ 35 m² bez pozwolenia”
volussi.pl
wysokość w kalenicy 2,7 m, jednospadowy dach o nośności 200 kg/m²
volussi.pl
samonośna konstrukcja z ocynkowanych profili zamkniętych, łączonych śrubami – dzięki temu można go rozkręcić i przenieść, więc trochę kusi status „tymczasowy obiekt budowlany”
volussi.pl
kotwienie chemiczne do wcześniej wylanej płyty betonowej (bez tradycyjnych fundamentów)
w standardzie już są 2 bramy segmentowe z napędem, orynnowanie, filc antykondensacyjny i instalacja 230 V, więc w praktyce po jednodniowym montażu mam w pełni gotowy garaż
volussi.pl
Moje pytania do Was, praktyków:
Czy przy takich parametrach wystarczy zgłoszenie (art. 29 ust. 1 pkt 2 Prawa budowlanego), czy jednak organ często żąda pełnego pozwolenia, bo np. bierze pod uwagę powierzchnię po obrysie dachu/blendy, a nie „gołej” płyty?
Czy fakt, że całość da się w kilka godzin zdemontować i przewieźć, realnie pomaga zaklasyfikować to jako obiekt tymczasowy, czy urzędy patrzą wyłącznie na metraż?
Jakie minimalne odległości od granic działki i istniejących budynków muszę zachować przy takim wolnostojącym garażu (parterowy, konstrukcja lekka)?
Producent wystawia kartę techniczną + deklarację CE. Czy w przypadku samego zgłoszenia urząd może wymagać jeszcze projektu budowlanego sporządzonego przez uprawnionego architekta/konstruktora?
Zależy mi właśnie na tym konkretnym modelu, bo dzięki blaszanym panelom Pladur® RAL Premium i nośnemu dachowi nie martwię się o śnieg czy rdzę, a gratisowy transport i montaż oszczędzają mi biegania za ekipą (co, jak sami wiecie, bywa dziś wyzwaniem). Ale zanim podpiszę umowę, chcę mieć stuprocentowy spokój, że papierologię da się zamknąć na zgłoszeniu, bez czekania miesiącami na decyzję.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i doświadczenia – szczególnie jeśli ktoś przechodził procedurę dla podobnych stalowych garaży.
Pozdrawiam,
M.
(specyfikacja i zdjęcia: volussi.pl/products/garaz-premium)