Zasiedzenie gruntów rolnych.

Mam taki problem. Mój ojciec wydzierżawiał ziemię sąsiadowi. Umowa dzierżawy wygasła a sasiad dalej użytkuje pole mojego ojca. Trwa to już kilka lat. Podatek rolny płaci mój ojciec.
1.Czy mogę mój ojciec może żądać odszkodowania?
2.Czy to co posiali na polu mojego ojca jest własnością mojego ojca?
3.Czy jest możliwość żeby pobierali oni dotacje?
4.Czy jest ryzyko zasiedzenia ziemi mojego ojca przez sąsiada?
anonim cytuj
05-12-2023
1. Może żądać opłaty za użytkowane grunty.
2. Nie.
3. Tak.
4. Po 30 latach - tak.

anonim cytuj
05-12-2023
1. Może żądać opłaty za użytkowane grunty.
2. Nie.
3. Tak.
4. Po 30 latach - tak.

anonim cytuj
05-12-2023
Tak, może żądać zapłaty.
Tytuł prawny nie jest wymagany do uzyskania dopłat bezpośrednich. Muszą tylko użytkować (zbierać plony, uprawiać itd.)

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód a oszczędności.
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku. Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi. Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie. Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy". Jak to (podział) ...
Art 627 kpk a przedawnie i solidarność
Witam serdecznie, Na podstawie art 271, 273 i 286 (podpisanie dokumentów firmowych) otrzymałam karę 1 roku na 5 lat z dozorem. Wszelkie koszty zostały od razu pokryte na podstawie wyroku i wezwania pełnomocnika Gminy. W wyroku zostały zasądzone również koszty na postawie Art. 627 od skazanych 5 osób solidarnie na rzecz oskarżyciela posiłkowego. Ja swoją 1/5 kosztów jak napisał mi pełnomocnik w wezwaniu pokryłam nie wiem jak w przypadku pozost...
Nieuczciwy i nekajacy właściciel mieszkania
Wynajmowałam mieszkanie. Dostałam wypowiedzenie z okresem miesięcznym, bo właściciel twierdził, że chce sprzedać mieszkanie. Umowa na czas nieokreślony. Ponieważ nie mogłam nic znaleść, przedłużał mi aneksami aż do 31.12.2019 r. W czerwcu 2019 spóźniłam się z opłatami tzn wpłaciłam tylko część, resztę uregulowałam w przeciągu 2 tygodni. Przy rozliczeniu właściciel oznajmił, że kaucja 900 zł przepada, bo spóźniłam się raz z opłatami. Ponieważ rozl...
Nowa umowa u tego samego pracodawcy.
Pracuje w firmie 9 lat i jestem na wypowiedzeniu z mojej inicjatywy. Jak wiadomo jest to 3 miesiące. Powiedzmy, że następnego dnia(lub kilku dniach) po wypowiedzeniu podpiszę nową umowę z tym samym pracowadcą. I teraz pytanie. Czy okres wypowiedzenia tej nowej umowy będzie też 3 miesiące czy krótszy....

Wyszukiwarka