Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?

6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat).
Na początku miałyśmy umowę pisemną.
Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna).
Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem).
I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie jest nasze mieszanie, ale co zrobić, jeśli przyjdzie mi pod drzwi, że mam się wynieść?
anonim cytuj
08-01-2023
Miałaś najpierw umowę na czas określony?

anonim cytuj
08-01-2023
Zakładając, że tak to wasza umowa przeszła automatycznie na czas nieokreślony. W związku z tym można ją wypowiedzieć jedynie na podstawie art. 11 uopl. Więc tak naprawdę bardzo ciężko ją wypowiedzieć, nie może on sobie przyjść i Was wyrzucić. Jeśli będzie Was nachodził to zgłoś na policję naruszenie miru domowego, jeśli odetnie Wam wodę/prąd to zgłoś przestępstwo z art. 191 par. 1a kk, a jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś to wymień wkładkę w zamku (tylko zachowaj starą, bo będzie trzeba ją wstawić przy wyprowadzce).

anonim cytuj
08-01-2023
To umowa jest na czas nieokreślony. Właściciel może ją wypowiedzieć zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
08-01-2023

Sugerowane Tematy

Przelew pieniędzy na konto wspólne.
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie: 1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto? 2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe? 3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...
Zapisy w Księdze Wieczystej.
Na działce ,którą chcemy nabyć znajdują się obiekty budowlane ( stary dom, studnia i budynek gospodarczy) w Księdze Wieczystej nie ma na ten temat żadnych zapisów, jest tylko określona powierzchnia nieruchomości. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy nabywaniu takiej nieruchomości i czy w akcie notarialnym zapisy dotyczące tego co się znajduje na działce powinny być szczegółowo opisane ? Budynki są stare i nie posiadają dokumentacji....
Odrzucenie spadku po terminie.
Mam brata niepełnosprawnego chorego na autyzm nasi rodzice nie są razem od wielu lat i ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej . Nigdy nie płacił alimentów wypłacał mamie fundusz. Ostatnio dowiedziałam się że moja „babcia” której nie znam od strony ojca zmarła 2 lata temu a ojciec zrzekł się spadku i mama dostała pismo że brat ma spłacić dług za mieszkanie komunalne w którym mieszkała właśnie ta „babcia” . Ja mogę się zrzec spadku bo dopiero...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...

Wyszukiwarka