Świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego na umowie zlecenie

Witam,

Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, jest to moja jedyna praca.
Dnia 4. grudnia podczas pracy schodząc ze stopnia skręciłem/zwichnąłem staw skokowy.
Nie opłacam dobrowolnej składki chorobowej, natomiast na "paskach" do umowy wyszczególnione mam składki na ubezpieczenia: emerytalne, rentowe, społeczne, zdrowotne.

W związku z powyższym mam następujące wątpliwości:
1. Czy obejmuje mnie ubezpieczenie wypadkowe i czy jest ono obowiązkowe?
2. Jaki rodzaj świadczenia może mnie objąć z tytułu wypadku w pracy? (odszkodowanie? zasiłek?)
3. Kto wypłaca świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego? (ZUS? firma?)
4. Jaki mam czas na zgłoszenie wypadku i do kogo ma to zgłoszenie być kierowane?
(wypadek oraz wizyta na SOR 4. grudnia, kolejna wizyta u lekarza 21. grudnia)

5. Czy będę potrzebował zwolnienia lekarskiego? Niestety nie poprosiłem o nie ani w dniu wypadku ani przy kolejnej wizycie, będąc przekonanym o braku dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
6. Jaka może być wysokość tych świadczeń i czy warto w ogóle o nie występować?

Wypadek wykluczył mnie z pracy na cały grudzień, myślę że pełny powrót do zdrowia potrwa jeszcze około 2 tygodni. Umowa zlecenia kończy mi się wraz z końcem tego roku. 

Z góry dziękuję za pomocne wpisy
anonim cytuj
26-12-2022
1. Tak, jako zatrudniony na podstawie umowy zlecenia objęty jesteś ubezpieczeniem wypadkowym i jest ono obowiązkowe.

2. Możesz otrzymać zasiłek chorobowy oraz odszkodowanie z tytułu wypadku w pracy.

3. Świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego wypłaca ZUS.

4. Należy zgłosić wypadek w pracy w ciągu 7 dni od jego wystąpienia do swojego pracodawcy, a ten powinien zgłosić wypadek do ZUS.

5. Zwolnienie lekarskie jest konieczne do uzyskania zasiłku chorobowego.

6. Wysokość świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego zależy od kilku czynników, takich jak okres trwania niezdolności do pracy i wysokość wynagrodzenia. Warto wystąpić o świadczenia, aby uzyskać wsparcie finansowe w czasie niezdolności do pracy.

anonim cytuj
30-01-2023
Jeśli jesteś zatrudniony na podstawie umowy zlecenia i doznałeś wypadku w pracy, warto zgłosić się do lekarza, który wystawi Ci zwolnienie lekarskie. Pamiętaj, że niezgłoszenie wypadku w pracy w odpowiednim czasie może uniemożliwić uzyskanie świadczenia. Ponadto, warto zgłosić się do ZUS, aby uzyskać wsparcie w czasie niezdolności do pracy. Pamiętaj, że świadczenie z tytułu ubezpieczenia wypadkowego jest niezależne od wynagrodzenia z tytułu umowy zlecenia, co oznacza, że możesz je otrzymać niezależnie od tego, czy jesteś zatrudniony na podstawie umowy zlecenia czy umowy o pracę.

anonim cytuj
30-01-2023
warto również zwrócić uwagę na to, że wypadek w pracy może mieć wpływ na wypłatę świadczeń emerytalnych lub rentowych w przyszłości. Warto więc dokładnie monitorować swój stan zdrowia i uzyskać pełną dokumentację medyczną, aby udowodnić związek między wypadkiem w pracy a późniejszymi problemami zdrowotnymi.

anonim cytuj
30-01-2023
Ponadto warto zachować wszystkie dokumenty związane z wypadkiem i leczeniem, takie jak zwolnienia lekarskie, recepty i faktury za leczenie, aby udokumentować koszty związane z wypadkiem i uzyskać pełne odszkodowanie. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do swoich praw i obowiązków, możesz skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w ochronie praw pracowniczych.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Podpisanie umowy najmu u notariusza.
Koleżanka chce wynająć mieszkanie. Właściciel chce, aby umowę podpisać u notariusza. Czy to jest normalne postępowanie, Znajoma pierwszy raz będzie podpisywać taką umowę? Jak to się odbywa czy u notariusza stawiają się wynajmujący i najemca. Na co zwrócić uwagę zarówno z punktu widzenia najmującego jak i wynajmującego?...
Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...
Zarejestrowanie auta.
Mój ojciec w 2020 roku zarejestrował na mnie samochód. On to zrobił, ja niczego nie podpisywałam. Przez krótki okres użytkowałam ten samochód. Teraz dostałam pismo o zajęciu rachunku na 8k. Jest to kara za niespełnienie obowiązku ubezpieczeniowego owego samochodu. Samochód został przez mojego tatę sprzedany w 2020/21. Co teraz robić? Ojciec ma umowę kupna sprzedaż, ale jeżeli odwołam się to tak jakby przyznam się, że to ja podpisałam dokumenty, a...

Wyszukiwarka