Wymeldowanie współmałżonka w trakcie złożonej sprawy o podział majątku

Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)
anonim cytuj
23-07-2022
Bez sądu nikt nikogo nie może wymeldować ani wyrzucic musisz zapewnić dach nad głową takie mamy prawo raczej poradź się dobrego prawnika

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

anonim cytuj
23-07-2022
Meldunek poświadcza fakt zamieszkania. Jeżeli tam nie mieszka to w gminie można wymeldować. Jest do tego specjalna procedura ktora trwa trochę czasu. To dotyczy każdej osoby.

anonim cytuj
23-07-2022
Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)

Zgodnie z polskim prawem, kwestia meldunku jest niezależna od własności nieruchomości i dotyczy miejsca faktycznego pobytu osoby.

Jeżeli osoba faktycznie nie mieszka pod danym adresem, możliwe jest podjęcie próby wymeldowania jej z urzędu, ale wymaga to zgłoszenia tego faktu do odpowiedniego organu gminy i przeprowadzenia odpowiedniej procedury. W trakcie tej procedury osoba, której dotyczy proces wymeldowania, będzie miała prawo do przedstawienia dowodów potwierdzających jej faktyczny pobyt pod danym adresem.

Jeżeli chodzi o dom będący przedmiotem sprawy o podział majątku, fakt, że nieruchomość jest zarejestrowana na jedną osobę, nie oznacza automatycznie, że druga osoba nie ma w niej żadnych praw, zwłaszcza jeśli małżonkowie byli w związku małżeńskim i nabyli nieruchomość w trakcie trwania tego związku.

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

Mimo że dom jest zarejestrowany na byłego męża, jeśli zakup nieruchomości miał miejsce w trakcie trwania małżeństwa, to zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, nieruchomość taka może być uważana za majątek wspólny małżonków. Ostateczne ustalenie statusu nieruchomości będzie przedmiotem postępowania sądowego w sprawie podziału majątku.

Co do samego procesu wymeldowania, jest to procedura administracyjna. Jeśli rzeczywiście mieszka Pani w tym domu, powinna Pani przedstawić odpowiednie dowody w odpowiednim urzędzie, aby zapobiec wymeldowaniu. Jednak warto pamiętać, że samo wymeldowanie nie pozbawia Pani praw do nieruchomości ani nie wpływa na postępowanie w sprawie podziału majątku.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna a rozwód.
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
Zaprzestanie pracy dzień po zakończeniu umowy.
Mam taki problem z moim pracodawcą. W przyszły poniedziałek potrzebuje koniecznie wolne. Problem w tym, że pracodawca nie chce się na to zgodzić. Moja umowa zakończyła się z dniem wczorajszym i zastanawiam się czy stanie się coś jeżeli np. jutro nie stawie się w pracy mimo to, że mam rozpisany grafik na cały miesiąc? Od razu mówię też, że o zakończeniu współpracy myślę od dłuższego czasu głównie przez brak wyrozumienia pracodawcy w co do studiów....
Najemca spóźnia się z zapłatą
Witam, jestem właścicielem mieszkania które wynajmuje, wynajęłam je na 4 miesiące osobie X natomiast osoba X nie mieszka w tym lokalu tylko jej syn, niestety ale X spóźnia się z opłatą 1 miesiąc, co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę wyrzucić syna osoby X z mieszkania?...
Uzasadnienie z sądu.
Jestem uczestnikiem postępowania o zasiedzenie nieruchomości. Wniosek o zasiedzenie został przez sąd odrzucony. Wnioskodawca może złożyć apelację po otrzymaniu uzasadnienia z sądu. 1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie? 2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania? 3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?...

Wyszukiwarka