Wymeldowanie współmałżonka w trakcie złożonej sprawy o podział majątku

Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)
anonim cytuj
23-07-2022
Bez sądu nikt nikogo nie może wymeldować ani wyrzucic musisz zapewnić dach nad głową takie mamy prawo raczej poradź się dobrego prawnika

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

anonim cytuj
23-07-2022
Meldunek poświadcza fakt zamieszkania. Jeżeli tam nie mieszka to w gminie można wymeldować. Jest do tego specjalna procedura ktora trwa trochę czasu. To dotyczy każdej osoby.

anonim cytuj
23-07-2022
Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)

Zgodnie z polskim prawem, kwestia meldunku jest niezależna od własności nieruchomości i dotyczy miejsca faktycznego pobytu osoby.

Jeżeli osoba faktycznie nie mieszka pod danym adresem, możliwe jest podjęcie próby wymeldowania jej z urzędu, ale wymaga to zgłoszenia tego faktu do odpowiedniego organu gminy i przeprowadzenia odpowiedniej procedury. W trakcie tej procedury osoba, której dotyczy proces wymeldowania, będzie miała prawo do przedstawienia dowodów potwierdzających jej faktyczny pobyt pod danym adresem.

Jeżeli chodzi o dom będący przedmiotem sprawy o podział majątku, fakt, że nieruchomość jest zarejestrowana na jedną osobę, nie oznacza automatycznie, że druga osoba nie ma w niej żadnych praw, zwłaszcza jeśli małżonkowie byli w związku małżeńskim i nabyli nieruchomość w trakcie trwania tego związku.

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

Mimo że dom jest zarejestrowany na byłego męża, jeśli zakup nieruchomości miał miejsce w trakcie trwania małżeństwa, to zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, nieruchomość taka może być uważana za majątek wspólny małżonków. Ostateczne ustalenie statusu nieruchomości będzie przedmiotem postępowania sądowego w sprawie podziału majątku.

Co do samego procesu wymeldowania, jest to procedura administracyjna. Jeśli rzeczywiście mieszka Pani w tym domu, powinna Pani przedstawić odpowiednie dowody w odpowiednim urzędzie, aby zapobiec wymeldowaniu. Jednak warto pamiętać, że samo wymeldowanie nie pozbawia Pani praw do nieruchomości ani nie wpływa na postępowanie w sprawie podziału majątku.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...
Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry
29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi. ...
198kk
No właśnie czemu osoby w związku z osobą niepełnosprawną nie wiedzą o konsekwencjach prawnych?...
Kolizja parkingowa.
Hej słuchajcie, spowodowałem kolizję (drobna obcierka parkingowa). Jestem w kontakcie z drugim kierowcą i szukamy najlepszego rozwiązania czy pisać oświadczenie czy dogadać się między sobą. Jakie konsekwencje poniosę z tego tytułu jeśli napiszemy oświadczenie dla ubezpieczalni? O ile droższe ubezpieczenie i na jak długo będę miał przez kolejne lata? Płacę 600-800 zł od kilku lat za auto....

Wyszukiwarka