Wymeldowanie współmałżonka w trakcie złożonej sprawy o podział majątku

Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)
anonim cytuj
23-07-2022
Bez sądu nikt nikogo nie może wymeldować ani wyrzucic musisz zapewnić dach nad głową takie mamy prawo raczej poradź się dobrego prawnika

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

anonim cytuj
23-07-2022
Meldunek poświadcza fakt zamieszkania. Jeżeli tam nie mieszka to w gminie można wymeldować. Jest do tego specjalna procedura ktora trwa trochę czasu. To dotyczy każdej osoby.

anonim cytuj
23-07-2022
Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)

Zgodnie z polskim prawem, kwestia meldunku jest niezależna od własności nieruchomości i dotyczy miejsca faktycznego pobytu osoby.

Jeżeli osoba faktycznie nie mieszka pod danym adresem, możliwe jest podjęcie próby wymeldowania jej z urzędu, ale wymaga to zgłoszenia tego faktu do odpowiedniego organu gminy i przeprowadzenia odpowiedniej procedury. W trakcie tej procedury osoba, której dotyczy proces wymeldowania, będzie miała prawo do przedstawienia dowodów potwierdzających jej faktyczny pobyt pod danym adresem.

Jeżeli chodzi o dom będący przedmiotem sprawy o podział majątku, fakt, że nieruchomość jest zarejestrowana na jedną osobę, nie oznacza automatycznie, że druga osoba nie ma w niej żadnych praw, zwłaszcza jeśli małżonkowie byli w związku małżeńskim i nabyli nieruchomość w trakcie trwania tego związku.

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

Mimo że dom jest zarejestrowany na byłego męża, jeśli zakup nieruchomości miał miejsce w trakcie trwania małżeństwa, to zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, nieruchomość taka może być uważana za majątek wspólny małżonków. Ostateczne ustalenie statusu nieruchomości będzie przedmiotem postępowania sądowego w sprawie podziału majątku.

Co do samego procesu wymeldowania, jest to procedura administracyjna. Jeśli rzeczywiście mieszka Pani w tym domu, powinna Pani przedstawić odpowiednie dowody w odpowiednim urzędzie, aby zapobiec wymeldowaniu. Jednak warto pamiętać, że samo wymeldowanie nie pozbawia Pani praw do nieruchomości ani nie wpływa na postępowanie w sprawie podziału majątku.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą?
Jak dostałam wezwanie do sądu na rozprawę to jak to wygląda z pracą? Muszę brać wolne czy należy się dzień wolny?...
Alimenty - informacja o przysposobieniu.
Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka? Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu....
Jak uniknąć zachowku?
Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?...

Wyszukiwarka