Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)
Zgodnie z polskim prawem, kwestia meldunku jest niezależna od własności nieruchomości i dotyczy miejsca faktycznego pobytu osoby.
Jeżeli osoba faktycznie nie mieszka pod danym adresem, możliwe jest podjęcie próby wymeldowania jej z urzędu, ale wymaga to zgłoszenia tego faktu do odpowiedniego organu gminy i przeprowadzenia odpowiedniej procedury. W trakcie tej procedury osoba, której dotyczy proces wymeldowania, będzie miała prawo do przedstawienia dowodów potwierdzających jej faktyczny pobyt pod danym adresem.
Jeżeli chodzi o dom będący przedmiotem sprawy o podział majątku, fakt, że nieruchomość jest zarejestrowana na jedną osobę, nie oznacza automatycznie, że druga osoba nie ma w niej żadnych praw, zwłaszcza jeśli małżonkowie byli w związku małżeńskim i nabyli nieruchomość w trakcie trwania tego związku.
Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie
Mimo że dom jest zarejestrowany na byłego męża, jeśli zakup nieruchomości miał miejsce w trakcie trwania małżeństwa, to zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, nieruchomość taka może być uważana za majątek wspólny małżonków. Ostateczne ustalenie statusu nieruchomości będzie przedmiotem postępowania sądowego w sprawie podziału majątku.
Co do samego procesu wymeldowania, jest to procedura administracyjna. Jeśli rzeczywiście mieszka Pani w tym domu, powinna Pani przedstawić odpowiednie dowody w odpowiednim urzędzie, aby zapobiec wymeldowaniu. Jednak warto pamiętać, że samo wymeldowanie nie pozbawia Pani praw do nieruchomości ani nie wpływa na postępowanie w sprawie podziału majątku.