Wymeldowanie współmałżonka w trakcie złożonej sprawy o podział majątku

Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)
anonim cytuj
23-07-2022
Bez sądu nikt nikogo nie może wymeldować ani wyrzucic musisz zapewnić dach nad głową takie mamy prawo raczej poradź się dobrego prawnika

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

anonim cytuj
23-07-2022
No jak chcesz go wymeldować jak dom jest na was 2?

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

anonim cytuj
23-07-2022
Meldunek poświadcza fakt zamieszkania. Jeżeli tam nie mieszka to w gminie można wymeldować. Jest do tego specjalna procedura ktora trwa trochę czasu. To dotyczy każdej osoby.

anonim cytuj
23-07-2022
Witam czy można byłego współmałżonka wymeldować z domu w trakcie złożonej sprawie o podział majątku wspólnego? (budowa domu)

Zgodnie z polskim prawem, kwestia meldunku jest niezależna od własności nieruchomości i dotyczy miejsca faktycznego pobytu osoby.

Jeżeli osoba faktycznie nie mieszka pod danym adresem, możliwe jest podjęcie próby wymeldowania jej z urzędu, ale wymaga to zgłoszenia tego faktu do odpowiedniego organu gminy i przeprowadzenia odpowiedniej procedury. W trakcie tej procedury osoba, której dotyczy proces wymeldowania, będzie miała prawo do przedstawienia dowodów potwierdzających jej faktyczny pobyt pod danym adresem.

Jeżeli chodzi o dom będący przedmiotem sprawy o podział majątku, fakt, że nieruchomość jest zarejestrowana na jedną osobę, nie oznacza automatycznie, że druga osoba nie ma w niej żadnych praw, zwłaszcza jeśli małżonkowie byli w związku małżeńskim i nabyli nieruchomość w trakcie trwania tego związku.

Dom jest na byłego meza. Była prowadzona nadbudowa ja jestem tylko zameldowana jest złożone u adwokata podział majątku a były mąż złożył o wymeldowanie mnie

Mimo że dom jest zarejestrowany na byłego męża, jeśli zakup nieruchomości miał miejsce w trakcie trwania małżeństwa, to zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, nieruchomość taka może być uważana za majątek wspólny małżonków. Ostateczne ustalenie statusu nieruchomości będzie przedmiotem postępowania sądowego w sprawie podziału majątku.

Co do samego procesu wymeldowania, jest to procedura administracyjna. Jeśli rzeczywiście mieszka Pani w tym domu, powinna Pani przedstawić odpowiednie dowody w odpowiednim urzędzie, aby zapobiec wymeldowaniu. Jednak warto pamiętać, że samo wymeldowanie nie pozbawia Pani praw do nieruchomości ani nie wpływa na postępowanie w sprawie podziału majątku.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?
Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam...
kontrola kuratorium
Chciałabym zamieścić post z prośbą o poradę. W szkole, gdzie pracuję była kontrola kuratorium - w podsumowaniu kontroli była sugestia iż stosuję przemoc wobec 3 dzieci a mianowicie zadaję dodatkowe prace. Niestety nie otrzymałam kopii tego dokumentu tylko został publicznie odczytany. Uważam , że kuratorium nie dopełniło należytej staranności podczas kontroli , ponieważ mamy wewnętrzny regulamin - podpisany przez dzieci , który mówi , że jeżeli dz...
Zgoda wspólnoty mieszkaniowej.
Potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Wspólnota mieszkaniowa, która liczy dziewięciu członków dostała propozycje od inwestora. Sprzedaż strychu czyli części wspólnej w zamian za częściowe finansowanie remontu klatki schodowej. Nie zgadzają się na to tylko dwie osoby, które mieszkają na najwyższym piętrze i bezpośrednio sąsiadują ze strychem oraz stale z niego korzystają. Pytanie brzmi czy zgoda na sprzedaż części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej mu...
Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...

Wyszukiwarka