Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.

Witam,
Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy.
Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm.
Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas i między słowami dodając, że wynagrodzenie osiągnie te minimum z pierwszej firmy po osiągnięciu celów sprzedażowych (oczywiście w formie premii), więc może się okazać, że wcale premii nie będzie.
Domyślam się, że mniejsze wynagrodzenie brutto niż się miało jest już niezgodne z prawem, jednak czy po dodaniu do tego premii zależnej od zysków nowej firmy już jest dopuszczalne?
I drugi powiązany temat: 'jeśli nie podpiszesz to się żegnamy', więc nowy właściciel wywiera nacisk na pracowników de facto innej spółki, ale będąc właścicielem wszystkiego. Tak też można?
Powołuje się tutaj na uchwałę SN z 1993 roku.
anonim cytuj
14-01-2024
Na jakiej podstawie następuje to przejęcie ? art. 23 .1 KP ?
Czy wcześniej w spółkach obowiązywał układ zbiorowy pracy , czy regulamin pracy?

anonim cytuj
14-01-2024
Akurat ta uchwała jest na korzyść pracownika jeśli chodzi o przejęcie pracowników , ale na podstawie art. 23.1 KP.

anonim cytuj
14-01-2024
Podbieranie pracowników to co innego i tutaj nowy pracodawca może kształtować dowolnie wysokość wynagrodzenia.

anonim cytuj
14-01-2024
Pracownicy powinni odmówić takiego zawierania umów , bo pewnie z poprzednią firmą rozwiązują umowy za porozumieniem stron i tym samym rezygnują z odpraw -jak zatrudnia min.20 osób
W pierwszej kolejności stary pracodawca "A" powinien wypowiedzieć umowy , wypłacić wszystkie należności a dopiero potem ewentualnie pracownik zainteresowany nawiązuje uop z nowym pracodawcą
Pracownik nie musi się godzić na warunki zaproponowane przez nowego pracodawcę , skoro jest to nowy stosunek pracy to wszystkie warunki podlegają negocjacji.

anonim cytuj
14-01-2024
Właśnie tutaj zachodzi to podbieranie, bo rozwiązania umowy z obecnym pracodawcą nie było, a przynajmniej na ten moment nie ma.

anonim cytuj
14-01-2024
Pracownik nie musi wyrazić zgody na przejście i zostaje w poprzedniej firmie i pracuje dopóki pracodawca nie wypowie umowy.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję, wszystko jasne.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

L4. Czy pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni wolne
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...
3 miesięczne wypowiedzenie.
Witam jestem na 3 miesięcznym wypowiedzeniu i nie kazano mi przychodzić do pracy przez te 3 miesiące i teraz moje pytanie jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent . Może ktoś się orientuje?...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...
odrzucenie spadku w przypadku śmierci za granicą
Witam, będę musiała odrzucić spadek po mamie ktora umarła poza granicami Polski. Czy ktoś może mi doradzić od czego zacząć i czy faktycznie jest na to 6 tygodni a nie 6 miesięcy jak w Polskim prawie? Czy ktoś się orientuje Czy są jakieś wyjatki jezeli minął już ten czas ? ...

Wyszukiwarka