Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.

Witam,
Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy.
Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm.
Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas i między słowami dodając, że wynagrodzenie osiągnie te minimum z pierwszej firmy po osiągnięciu celów sprzedażowych (oczywiście w formie premii), więc może się okazać, że wcale premii nie będzie.
Domyślam się, że mniejsze wynagrodzenie brutto niż się miało jest już niezgodne z prawem, jednak czy po dodaniu do tego premii zależnej od zysków nowej firmy już jest dopuszczalne?
I drugi powiązany temat: 'jeśli nie podpiszesz to się żegnamy', więc nowy właściciel wywiera nacisk na pracowników de facto innej spółki, ale będąc właścicielem wszystkiego. Tak też można?
Powołuje się tutaj na uchwałę SN z 1993 roku.
anonim cytuj
14-01-2024
Na jakiej podstawie następuje to przejęcie ? art. 23 .1 KP ?
Czy wcześniej w spółkach obowiązywał układ zbiorowy pracy , czy regulamin pracy?

anonim cytuj
14-01-2024
Akurat ta uchwała jest na korzyść pracownika jeśli chodzi o przejęcie pracowników , ale na podstawie art. 23.1 KP.

anonim cytuj
14-01-2024
Podbieranie pracowników to co innego i tutaj nowy pracodawca może kształtować dowolnie wysokość wynagrodzenia.

anonim cytuj
14-01-2024
Pracownicy powinni odmówić takiego zawierania umów , bo pewnie z poprzednią firmą rozwiązują umowy za porozumieniem stron i tym samym rezygnują z odpraw -jak zatrudnia min.20 osób
W pierwszej kolejności stary pracodawca "A" powinien wypowiedzieć umowy , wypłacić wszystkie należności a dopiero potem ewentualnie pracownik zainteresowany nawiązuje uop z nowym pracodawcą
Pracownik nie musi się godzić na warunki zaproponowane przez nowego pracodawcę , skoro jest to nowy stosunek pracy to wszystkie warunki podlegają negocjacji.

anonim cytuj
14-01-2024
Właśnie tutaj zachodzi to podbieranie, bo rozwiązania umowy z obecnym pracodawcą nie było, a przynajmniej na ten moment nie ma.

anonim cytuj
14-01-2024
Pracownik nie musi wyrazić zgody na przejście i zostaje w poprzedniej firmie i pracuje dopóki pracodawca nie wypowie umowy.

anonim cytuj
14-01-2024
Dziękuję, wszystko jasne.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
Waloryzacja kaucji.
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu. Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...
Odrzucenie spadku
Witam serdecznie Chciałem zapytać, czy po odrzuceniu spadku w sądzie przeze mnie i później mojego dziecka, spadek przechodzi na małżonkę zmarłego (moja mamę) i mojego brata, czy pierw na braci zmarłego, jeżeli nie żyją już jego rodzice? Pozdrawiam ...

Wyszukiwarka