Wypowiedzenie umowy.

Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?
anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli druga umowa o pracę obowiązuje dopiero od 1.11, to stosunek pracy w ramach tej umowy jeszcze się nie rozpoczął.
Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 29 października 2007 r. (sygn. akt: II PK 56/07) nie ma żadnych ustawowych podstaw do tego, aby zakazać rozwiązania umowy o pracę jeszcze przed rozpoczęciem okresu zatrudnienia.
"(...) gdy strony wskazały w umowie o pracę dzień jej rozpoczęcia późniejszy niż data zawarcia umowy, czas pomiędzy jej zawarciem a nawiązaniem stosunku pracy nie jest okresem zatrudnienia. Podwładnemu nie przysługują więc w tym okresie uprawnienia wynikające ze stosunku pracy. Każda ze stron może w tym czasie rozwiązać umowę o pracę na zasadach ogólnych przewidzianych w KP, tj. za wypowiedzeniem albo bez wypowiedzenia, gdyż możliwość rozwiązania umowy nie zależy od nawiązania między stronami stosunku pracy. Dopuszczalne jest także rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron”.
Należy więc rozwiązać obie umowy, ewentualnie przepracować do końca obowiązywania tej pierwszej, a rozwiązać tylko drugą.

anonim cytuj
18-10-2023
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?

Wypowiada sie ostatnią umowę.
Wiem też ,że kadrowcy często takie umowy wrzucają do niszczarki razem z egzemplarzem pracownika.

anonim cytuj
18-10-2023
Na wstępie warto zwrócić uwagę, że sytuacja dotyczy dwóch oddzielnych umów o pracę - jednej obowiązującej do 31.10.2023 oraz drugiej, która ma wejść w życie od 1.11.2023.

Jeśli druga umowa o pracę obowiązuje dopiero od 1.11, to stosunek pracy w ramach tej umowy jeszcze się nie rozpoczął. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 29 października 2007 r. (sygn. akt: II PK 56/07) nie ma żadnych ustawowych podstaw do tego, aby zakazać rozwiązania umowy o pracę jeszcze przed rozpoczęciem okresu zatrudnienia.

To prawda. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego, jeżeli umowa o pracę została podpisana, ale dzień rozpoczęcia pracy jest w przyszłości, obie strony mają prawo do jej rozwiązania przed faktycznym nawiązaniem stosunku pracy.

W związku z tym:

Jeśli pracownik chce zakończyć współpracę z pracodawcą już 31.10.2023, powinien złożyć wypowiedzenie dotyczące obecnie obowiązującej umowy. W takim przypadku, nie jest konieczne wypowiadanie umowy, która ma obowiązywać od 1.11.2023, gdyż stosunek pracy w jej ramach jeszcze się nie rozpoczął.

Jeżeli jednak pracownik chce zakończyć współpracę po 31.10.2023, a przed datą rozpoczęcia nowej umowy (1.11.2023), powinien wypowiedzieć obie umowy.

Warto również zwrócić uwagę na uwagę uczestnika dyskusji dotyczącą praktyk kadrowych. W przypadku niszczenia dokumentów przez dział kadr, jest to działanie niezgodne z obowiązującym prawem, gdyż istnieją określone przepisy regulujące przechowywanie dokumentacji pracowniczej. Niszczenie takiej dokumentacji może rodzić odpowiedzialność dla pracodawcy.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Nabycia praw do spadku
Witam. Matka zmarla 5 lat temu ma 4 dzieci. Nie bylo sprawy o nabycia praw do spadku. Jedno dziecko zmarlo w tym roku -syn . Czy zmarly syn ma prawo do nabycia praw do spadku po matce (kawaler bezdzietny)...
Czy mogą wyrzucić mojego tatę z mieszkania?
Hej, chciałabym prosić o poradę, w skrócie, mój tata mieszka w mieszkaniu po swoim ojcu, mieszka tam koło 30 lat, mieszkanie nie było wykupione na własność, było zadłużone ale zostało spłacone i mój tata będąc w spółdzielni dowiedział się że ma do końca września się wyprowadzić i dostanie tylko wkład własny mieszkania koło 240 tys. I teraz moje pytanie brzmi czy oni mogą tak po prostu mojego tatę wyrzucić z tego mieszkania? Nie dostał żadnego pi...
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
"remont" drogi wojewódzkiej
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...

Wyszukiwarka