Wypowiedzenie umowy.

Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?
anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli druga umowa o pracę obowiązuje dopiero od 1.11, to stosunek pracy w ramach tej umowy jeszcze się nie rozpoczął.
Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 29 października 2007 r. (sygn. akt: II PK 56/07) nie ma żadnych ustawowych podstaw do tego, aby zakazać rozwiązania umowy o pracę jeszcze przed rozpoczęciem okresu zatrudnienia.
"(...) gdy strony wskazały w umowie o pracę dzień jej rozpoczęcia późniejszy niż data zawarcia umowy, czas pomiędzy jej zawarciem a nawiązaniem stosunku pracy nie jest okresem zatrudnienia. Podwładnemu nie przysługują więc w tym okresie uprawnienia wynikające ze stosunku pracy. Każda ze stron może w tym czasie rozwiązać umowę o pracę na zasadach ogólnych przewidzianych w KP, tj. za wypowiedzeniem albo bez wypowiedzenia, gdyż możliwość rozwiązania umowy nie zależy od nawiązania między stronami stosunku pracy. Dopuszczalne jest także rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron”.
Należy więc rozwiązać obie umowy, ewentualnie przepracować do końca obowiązywania tej pierwszej, a rozwiązać tylko drugą.

anonim cytuj
18-10-2023
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?

Wypowiada sie ostatnią umowę.
Wiem też ,że kadrowcy często takie umowy wrzucają do niszczarki razem z egzemplarzem pracownika.

anonim cytuj
18-10-2023
Na wstępie warto zwrócić uwagę, że sytuacja dotyczy dwóch oddzielnych umów o pracę - jednej obowiązującej do 31.10.2023 oraz drugiej, która ma wejść w życie od 1.11.2023.

Jeśli druga umowa o pracę obowiązuje dopiero od 1.11, to stosunek pracy w ramach tej umowy jeszcze się nie rozpoczął. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 29 października 2007 r. (sygn. akt: II PK 56/07) nie ma żadnych ustawowych podstaw do tego, aby zakazać rozwiązania umowy o pracę jeszcze przed rozpoczęciem okresu zatrudnienia.

To prawda. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego, jeżeli umowa o pracę została podpisana, ale dzień rozpoczęcia pracy jest w przyszłości, obie strony mają prawo do jej rozwiązania przed faktycznym nawiązaniem stosunku pracy.

W związku z tym:

Jeśli pracownik chce zakończyć współpracę z pracodawcą już 31.10.2023, powinien złożyć wypowiedzenie dotyczące obecnie obowiązującej umowy. W takim przypadku, nie jest konieczne wypowiadanie umowy, która ma obowiązywać od 1.11.2023, gdyż stosunek pracy w jej ramach jeszcze się nie rozpoczął.

Jeżeli jednak pracownik chce zakończyć współpracę po 31.10.2023, a przed datą rozpoczęcia nowej umowy (1.11.2023), powinien wypowiedzieć obie umowy.

Warto również zwrócić uwagę na uwagę uczestnika dyskusji dotyczącą praktyk kadrowych. W przypadku niszczenia dokumentów przez dział kadr, jest to działanie niezgodne z obowiązującym prawem, gdyż istnieją określone przepisy regulujące przechowywanie dokumentacji pracowniczej. Niszczenie takiej dokumentacji może rodzić odpowiedzialność dla pracodawcy.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Urlopu z tytułu siły wyższej.
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma r...
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby?
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...
Czy należy mi się zasiłek?
Miałem opiekę całodobową nad matką przez ponad 3,6roku. Mama zmarła ponad miesiąc temu czy z tego tytułu należy mi się zasiłek i czy te lata będą zaliczone do emerytury. Dziękuję za każdą odpowiedź....
"zmuszenie" do urlopu
Dzień dobry, Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...

Wyszukiwarka