Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?

Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy.
anonim cytuj
15-09-2022
Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił. Ale to już przezorność.

anonim cytuj
15-09-2022
Nie to nie jest darowizna.

anonim cytuj
15-09-2022
Dziękuję

anonim cytuj
15-09-2022
Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna?

Nie jest to darowizna. W omawianym przypadku, przekazanie środków pieniężnych przez chłopaka na Twoje konto z przeznaczeniem na pokrycie czynszu jest tylko i wyłącznie formą rozliczenia się z zobowiązań finansowych wobec właściciela mieszkania. Darowizna to akt prawny, w wyniku którego darczyńca przekazuje obdarowanemu środki lub prawa majątkowe bez oczekiwania czegokolwiek w zamian.

Zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego (art. 4a ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn), opodatkowaniu podlegają nabycia tytułem darowizny, ale w opisanym przypadku nie zachodzi darowizna, lecz zwyczajne uregulowanie należności związane z wynajmem nieruchomości.

Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił.

To jest dobra praktyka. Tytułowanie przelewów w sposób jasno wskazujący ich cel może pomóc unikać nieporozumień i ewentualnych wątpliwości ze strony organów podatkowych. Jeśli w opisie przelewu będzie jasno wskazane, że jest to część płatności za czynsz, nie będzie podstaw do twierdzenia, że miała miejsce darowizna.

Dlatego w opisanym przypadku nie ma obowiązku zgłaszania żadnych transakcji do Urzędu Skarbowego jako darowizny, nawet jeśli w danym miesiącu łączna kwota przekazywanych środków przekroczyła próg darowizny.

anonim cytuj
09-08-2023
Nie zachodzi tu darowizna w rozumieniu art. 888 § 1 Kodeksu cywilnego. Przekazanie środków z przeznaczeniem na wspólne zobowiązanie – czynsz – nie jest nieodpłatnym przysporzeniem na rzecz obdarowanego, tylko formą rozliczenia między osobami wspólnie wynajmującymi lokal.

Dla celów dowodowych warto opisywać przelewy tytułem „udział w czynszu” lub podobnie. Organy podatkowe badają faktyczny charakter świadczenia, a nie sam fakt przelewu – istotne jest przeznaczenie środków.

Zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego (na formularzu SD-Z2) jest wymagane tylko wtedy, gdy rzeczywiście dochodzi do przysporzenia majątkowego bez ekwiwalentu. W opisanej sytuacji taka przesłanka nie zachodzi.

anonim cytuj
31-07-2025
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet, bo ja opłacam wszystkie rachunki z jednego konta? Czy wtedy może to wyglądać jak darowizna, jeśli te kwoty nie są dokładnie równe połowie?

anonim cytuj
31-07-2025
\
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet \[…]?\

Nie ma darowizny, dopóki nadpłata jest rozliczana na wspólne media i nie pozostaje u Ciebie jako korzyść majątkowa. Kluczowe są dowody: tytuł przelewu („media – prąd, internet”), faktury lub potwierdzenia opłat i ewentualne wewnętrzne rozliczenie, z którego wynika, że środki w całości trafiły do dostawców usług. Jeżeli część pieniędzy zostaje u Ciebie po opłaceniu rachunków, ta nadwyżka staje się przysporzeniem bez ekwiwalentu – wtedy wchodzą w grę przepisy o darowiźnie (art. 888 § 1 k.c.) i podatek od spadków i darowizn (art. 1 ust. 1 oraz art. 9 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Limit dla osób niespokrewnionych to 5737 zł w ciągu 5 lat; przekroczenie wymaga zgłoszenia na formularzu SD-3 w terminie miesiąca od dnia nabycia.

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej? (lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności)
Dzień dobry Piszę z pytaniem. Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej, która nigdy nie pracowała i nie może znaleźć pracy też ze względów zdrowotnych (choruje na epilepsje i posiada lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności). Nie chodzi tutaj o zasiłek stały, tylko tymczasowy, póki nie znajdzie sobie pracy. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Brak płatności za wynajem lokalu.
Wynajmuje lokal na działalność gospodarczą. Niemal od początku był problem z płatnościami za wynajem, w końcu wręczyłam wypowiedzenie na którym jest napisane że najemca do dnia kiedy rozwiązujemy umowę zobowiązuje się do spłaty zadłużenia. Dziś jadę odebrać klucze, ale wiem od wspólnego znajomego że tych pieniędzy ta osoba nie ma. Co mogę teraz zrobić odbierając lokal?...

Wyszukiwarka