Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?

Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy.
anonim cytuj
15-09-2022
Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił. Ale to już przezorność.

anonim cytuj
15-09-2022
Nie to nie jest darowizna.

anonim cytuj
15-09-2022
Dziękuję

anonim cytuj
15-09-2022
Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna?

Nie jest to darowizna. W omawianym przypadku, przekazanie środków pieniężnych przez chłopaka na Twoje konto z przeznaczeniem na pokrycie czynszu jest tylko i wyłącznie formą rozliczenia się z zobowiązań finansowych wobec właściciela mieszkania. Darowizna to akt prawny, w wyniku którego darczyńca przekazuje obdarowanemu środki lub prawa majątkowe bez oczekiwania czegokolwiek w zamian.

Zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego (art. 4a ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn), opodatkowaniu podlegają nabycia tytułem darowizny, ale w opisanym przypadku nie zachodzi darowizna, lecz zwyczajne uregulowanie należności związane z wynajmem nieruchomości.

Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił.

To jest dobra praktyka. Tytułowanie przelewów w sposób jasno wskazujący ich cel może pomóc unikać nieporozumień i ewentualnych wątpliwości ze strony organów podatkowych. Jeśli w opisie przelewu będzie jasno wskazane, że jest to część płatności za czynsz, nie będzie podstaw do twierdzenia, że miała miejsce darowizna.

Dlatego w opisanym przypadku nie ma obowiązku zgłaszania żadnych transakcji do Urzędu Skarbowego jako darowizny, nawet jeśli w danym miesiącu łączna kwota przekazywanych środków przekroczyła próg darowizny.

anonim cytuj
09-08-2023
Nie zachodzi tu darowizna w rozumieniu art. 888 § 1 Kodeksu cywilnego. Przekazanie środków z przeznaczeniem na wspólne zobowiązanie – czynsz – nie jest nieodpłatnym przysporzeniem na rzecz obdarowanego, tylko formą rozliczenia między osobami wspólnie wynajmującymi lokal.

Dla celów dowodowych warto opisywać przelewy tytułem „udział w czynszu” lub podobnie. Organy podatkowe badają faktyczny charakter świadczenia, a nie sam fakt przelewu – istotne jest przeznaczenie środków.

Zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego (na formularzu SD-Z2) jest wymagane tylko wtedy, gdy rzeczywiście dochodzi do przysporzenia majątkowego bez ekwiwalentu. W opisanej sytuacji taka przesłanka nie zachodzi.

anonim cytuj
31-07-2025
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet, bo ja opłacam wszystkie rachunki z jednego konta? Czy wtedy może to wyglądać jak darowizna, jeśli te kwoty nie są dokładnie równe połowie?

anonim cytuj
31-07-2025
\
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet \[…]?\

Nie ma darowizny, dopóki nadpłata jest rozliczana na wspólne media i nie pozostaje u Ciebie jako korzyść majątkowa. Kluczowe są dowody: tytuł przelewu („media – prąd, internet”), faktury lub potwierdzenia opłat i ewentualne wewnętrzne rozliczenie, z którego wynika, że środki w całości trafiły do dostawców usług. Jeżeli część pieniędzy zostaje u Ciebie po opłaceniu rachunków, ta nadwyżka staje się przysporzeniem bez ekwiwalentu – wtedy wchodzą w grę przepisy o darowiźnie (art. 888 § 1 k.c.) i podatek od spadków i darowizn (art. 1 ust. 1 oraz art. 9 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Limit dla osób niespokrewnionych to 5737 zł w ciągu 5 lat; przekroczenie wymaga zgłoszenia na formularzu SD-3 w terminie miesiąca od dnia nabycia.

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

Współwłasność za długi spadkowe.
Kilku współwłaścicieli mieszkania. Przeprowadzone postępowanie spadkowe (bez działu spadku) jeden ze współwłaścicieli mieszkający tam narobił długów. Czy całości zadłużenia mogą ściągać z kogo chcą, czy odpowiadamy taka częścią jaki mamy udział w spadku ?...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
zbiorowy pozew za PPV - clout mma
Witam, potrzbuje podpowiedzi. kilka dni temu odbyla sie gala clut mma. wykupilem PPV, zaplacilem chyba 44 zł, albo cos takiego, a pozniej okazalo sie ze przez 80% transmicji nie bylem w stanie nic zrobic. co chwile wyskakiwaly na stronie z playerem inne komunikaty. raz error 403, raz jakis inny, innym razem w ogole nie bylem w stanie sie zalogowac. juz nie chodzi o te pieniadze, tylko ja po prostu kupe nerwow stracilem. bardzo kibicowalem, mia...
Niedopełnienie obowiązku przez sędziego.
Witam mam pytanie dostałem wyrok nakazowy w sprawie w której byłem karany za recydywę przez to że prokurator sporządził błędny akt oskarżenia a sędzia rozpatrujący sprawę nie zbadał tego czy dany paragraf ma zastosowanie względem mojej osoby Czy jest jakaś możliwość złożyć skargę lub żądać odszkodowania od tej sędziny ?...

Wyszukiwarka