Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?

Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy.
anonim cytuj
15-09-2022
Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił. Ale to już przezorność.

anonim cytuj
15-09-2022
Nie to nie jest darowizna.

anonim cytuj
15-09-2022
Dziękuję

anonim cytuj
15-09-2022
Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna?

Nie jest to darowizna. W omawianym przypadku, przekazanie środków pieniężnych przez chłopaka na Twoje konto z przeznaczeniem na pokrycie czynszu jest tylko i wyłącznie formą rozliczenia się z zobowiązań finansowych wobec właściciela mieszkania. Darowizna to akt prawny, w wyniku którego darczyńca przekazuje obdarowanemu środki lub prawa majątkowe bez oczekiwania czegokolwiek w zamian.

Zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego (art. 4a ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn), opodatkowaniu podlegają nabycia tytułem darowizny, ale w opisanym przypadku nie zachodzi darowizna, lecz zwyczajne uregulowanie należności związane z wynajmem nieruchomości.

Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił.

To jest dobra praktyka. Tytułowanie przelewów w sposób jasno wskazujący ich cel może pomóc unikać nieporozumień i ewentualnych wątpliwości ze strony organów podatkowych. Jeśli w opisie przelewu będzie jasno wskazane, że jest to część płatności za czynsz, nie będzie podstaw do twierdzenia, że miała miejsce darowizna.

Dlatego w opisanym przypadku nie ma obowiązku zgłaszania żadnych transakcji do Urzędu Skarbowego jako darowizny, nawet jeśli w danym miesiącu łączna kwota przekazywanych środków przekroczyła próg darowizny.

anonim cytuj
09-08-2023
Nie zachodzi tu darowizna w rozumieniu art. 888 § 1 Kodeksu cywilnego. Przekazanie środków z przeznaczeniem na wspólne zobowiązanie – czynsz – nie jest nieodpłatnym przysporzeniem na rzecz obdarowanego, tylko formą rozliczenia między osobami wspólnie wynajmującymi lokal.

Dla celów dowodowych warto opisywać przelewy tytułem „udział w czynszu” lub podobnie. Organy podatkowe badają faktyczny charakter świadczenia, a nie sam fakt przelewu – istotne jest przeznaczenie środków.

Zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego (na formularzu SD-Z2) jest wymagane tylko wtedy, gdy rzeczywiście dochodzi do przysporzenia majątkowego bez ekwiwalentu. W opisanej sytuacji taka przesłanka nie zachodzi.

anonim cytuj
31-07-2025
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet, bo ja opłacam wszystkie rachunki z jednego konta? Czy wtedy może to wyglądać jak darowizna, jeśli te kwoty nie są dokładnie równe połowie?

anonim cytuj
31-07-2025
\
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet \[…]?\

Nie ma darowizny, dopóki nadpłata jest rozliczana na wspólne media i nie pozostaje u Ciebie jako korzyść majątkowa. Kluczowe są dowody: tytuł przelewu („media – prąd, internet”), faktury lub potwierdzenia opłat i ewentualne wewnętrzne rozliczenie, z którego wynika, że środki w całości trafiły do dostawców usług. Jeżeli część pieniędzy zostaje u Ciebie po opłaceniu rachunków, ta nadwyżka staje się przysporzeniem bez ekwiwalentu – wtedy wchodzą w grę przepisy o darowiźnie (art. 888 § 1 k.c.) i podatek od spadków i darowizn (art. 1 ust. 1 oraz art. 9 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Limit dla osób niespokrewnionych to 5737 zł w ciągu 5 lat; przekroczenie wymaga zgłoszenia na formularzu SD-3 w terminie miesiąca od dnia nabycia.

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Zajęcie rachunku bankowego przez komornika.
Brat z żoną mają wspólne konto na które wpływa wypłata tylko jego i żona wypłaca tyle ile chce i tylko ona robi na tym koncie operacje. Brat mieszkał w gospodarstwie domowym tylko 1 tydzień w miesiącu. Brat miał zasądzone alimenty na 3 córki. Teraz jak brat wyprowadził się definitywnie z domu żona podała go do komornika że od roku nie płaci jej alimentów i została założona blokada na jego nowe konto przez komornika. Komornik twierdzi że blokady z...
Zobowiązanie do kredytu.
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej....
Sprzedaż garażu z byłym mężem.
Kobieta po rozwodzie, jest właścicielką miejsca postojowego w hali garażowej, drugim właścicielem jest jej były mąż. Nie ma z nim kontaktu. Jak sprzedać w takiej sytuacji to miejsce? Jak się go pozbyć? Co zrobić?...

Wyszukiwarka