Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?

Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy.
anonim cytuj
15-09-2022
Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił. Ale to już przezorność.

anonim cytuj
15-09-2022
Nie to nie jest darowizna.

anonim cytuj
15-09-2022
Dziękuję

anonim cytuj
15-09-2022
Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna?

Nie jest to darowizna. W omawianym przypadku, przekazanie środków pieniężnych przez chłopaka na Twoje konto z przeznaczeniem na pokrycie czynszu jest tylko i wyłącznie formą rozliczenia się z zobowiązań finansowych wobec właściciela mieszkania. Darowizna to akt prawny, w wyniku którego darczyńca przekazuje obdarowanemu środki lub prawa majątkowe bez oczekiwania czegokolwiek w zamian.

Zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego (art. 4a ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn), opodatkowaniu podlegają nabycia tytułem darowizny, ale w opisanym przypadku nie zachodzi darowizna, lecz zwyczajne uregulowanie należności związane z wynajmem nieruchomości.

Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił.

To jest dobra praktyka. Tytułowanie przelewów w sposób jasno wskazujący ich cel może pomóc unikać nieporozumień i ewentualnych wątpliwości ze strony organów podatkowych. Jeśli w opisie przelewu będzie jasno wskazane, że jest to część płatności za czynsz, nie będzie podstaw do twierdzenia, że miała miejsce darowizna.

Dlatego w opisanym przypadku nie ma obowiązku zgłaszania żadnych transakcji do Urzędu Skarbowego jako darowizny, nawet jeśli w danym miesiącu łączna kwota przekazywanych środków przekroczyła próg darowizny.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat. Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę. A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...
Nieuczciwy handlarz samochodowy.
Witajcie, mój problem polega na tym że chciałem kupić auto z zagranicy od handlarza z ogłoszenia internetowego. Pojechałem zobaczyłem, po wstępnych oględzinach byłem zainteresowany, auto było sprawne oprócz silnika wycieraczek, handlarz zaproponował, że to naprawi a także w okazyjnej cenie zrobi serwis tego auta (rozrząd, filtry itp.) Zgodziłem się, zapłaciłem 500zl zaliczki, a handlarz pokwitował jej odbiór na piśmie. Umówiliśmy się ze jeśli sam...
Wynajem mieszkania.
Mam pewien kłopot z umową, której chyba nie potrafię zakwalifikować, czy to zlecenie, czy inne. Otóż jestem właścicielem mieszkania nie wchodzącego w skład majątku wspólnego małżeńskiego, w którym zamieszkiwali moi teście. W związku z rozwodem chciałem je odzyskać. Wyprowadzili się do wynajętego mieszkania ale warunkiem było, że będę dokładał się do czynszu za mieszkanie, które oni wynajmują. Żeby było mało to stwierdzili, że wyprowadzą się tylko...

Wyszukiwarka