Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?

Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy.
anonim cytuj
15-09-2022
Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił. Ale to już przezorność.

anonim cytuj
15-09-2022
Nie to nie jest darowizna.

anonim cytuj
15-09-2022
Dziękuję

anonim cytuj
15-09-2022
Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna?

Nie jest to darowizna. W omawianym przypadku, przekazanie środków pieniężnych przez chłopaka na Twoje konto z przeznaczeniem na pokrycie czynszu jest tylko i wyłącznie formą rozliczenia się z zobowiązań finansowych wobec właściciela mieszkania. Darowizna to akt prawny, w wyniku którego darczyńca przekazuje obdarowanemu środki lub prawa majątkowe bez oczekiwania czegokolwiek w zamian.

Zgodnie z przepisami polskiego prawa podatkowego (art. 4a ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn), opodatkowaniu podlegają nabycia tytułem darowizny, ale w opisanym przypadku nie zachodzi darowizna, lecz zwyczajne uregulowanie należności związane z wynajmem nieruchomości.

Warto tytułować przelew np 'na czynsz' w razie gdyby się kiedyś US przyczepił.

To jest dobra praktyka. Tytułowanie przelewów w sposób jasno wskazujący ich cel może pomóc unikać nieporozumień i ewentualnych wątpliwości ze strony organów podatkowych. Jeśli w opisie przelewu będzie jasno wskazane, że jest to część płatności za czynsz, nie będzie podstaw do twierdzenia, że miała miejsce darowizna.

Dlatego w opisanym przypadku nie ma obowiązku zgłaszania żadnych transakcji do Urzędu Skarbowego jako darowizny, nawet jeśli w danym miesiącu łączna kwota przekazywanych środków przekroczyła próg darowizny.

anonim cytuj
09-08-2023
Nie zachodzi tu darowizna w rozumieniu art. 888 § 1 Kodeksu cywilnego. Przekazanie środków z przeznaczeniem na wspólne zobowiązanie – czynsz – nie jest nieodpłatnym przysporzeniem na rzecz obdarowanego, tylko formą rozliczenia między osobami wspólnie wynajmującymi lokal.

Dla celów dowodowych warto opisywać przelewy tytułem „udział w czynszu” lub podobnie. Organy podatkowe badają faktyczny charakter świadczenia, a nie sam fakt przelewu – istotne jest przeznaczenie środków.

Zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego (na formularzu SD-Z2) jest wymagane tylko wtedy, gdy rzeczywiście dochodzi do przysporzenia majątkowego bez ekwiwalentu. W opisanej sytuacji taka przesłanka nie zachodzi.

anonim cytuj
31-07-2025
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet, bo ja opłacam wszystkie rachunki z jednego konta? Czy wtedy może to wyglądać jak darowizna, jeśli te kwoty nie są dokładnie równe połowie?

anonim cytuj
31-07-2025
\
a co jeśli czasem chłopak przeleje mi więcej, np. za prąd albo internet \[…]?\

Nie ma darowizny, dopóki nadpłata jest rozliczana na wspólne media i nie pozostaje u Ciebie jako korzyść majątkowa. Kluczowe są dowody: tytuł przelewu („media – prąd, internet”), faktury lub potwierdzenia opłat i ewentualne wewnętrzne rozliczenie, z którego wynika, że środki w całości trafiły do dostawców usług. Jeżeli część pieniędzy zostaje u Ciebie po opłaceniu rachunków, ta nadwyżka staje się przysporzeniem bez ekwiwalentu – wtedy wchodzą w grę przepisy o darowiźnie (art. 888 § 1 k.c.) i podatek od spadków i darowizn (art. 1 ust. 1 oraz art. 9 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Limit dla osób niespokrewnionych to 5737 zł w ciągu 5 lat; przekroczenie wymaga zgłoszenia na formularzu SD-3 w terminie miesiąca od dnia nabycia.

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

pomoc w sprawie najmu okazjonalnego
Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego. Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą? Pozdrawiam...
Kupno samochodu z ubezpieczeniem.
Ostatnio kupiłem samochód z polisa OC na fakturę vat po tygodniu dzwoni do mnie poprzedni właściciel od którego kupiłem auto i każe mi wycofać jego ubezpieczenie bo chce zwrot swoich pieniędzy za ubezpieczenie lub żebym mu zapłacił za nie. Nigdy mi się to nie zdarzyło sam sprzedawałem auta z ubezpieczeniem na siebie i nie robiłem nikomu takich problemów dzwoni kilka razy dziennie i się upomina, co z tym zrobić?...
Pozwany chory na schozofrenie, nagadał głupot czym się pogrązył. Czy można to jakoś odkręcić lub unieważnić?
Witam, mam takie pytanie mam w rodzinie chorego na schizofrenie paranoidalaną, i tak we wtorek była rozprawa on był pozwanym i strasznych głupot nagadał czym się pogrążył, I teraz moje pytanie czy można to jakoś odkręcić unieważnić rozprawę czy coś takiego, wyrok juz zapadł we wtorek właśnie I teraz się zastanawiamy jak to rozwiązać lub gdzie szukać rozwiązania... bardzo proszę o każda radę bo my juz wyczerpaliśmy pomysły ( podobno nie da się tak...
mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?
Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego Czy można coś z tą sprawą zrobic ? Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon) Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel...

Wyszukiwarka